The Impossible

Land: Spanien

Regi: Juan Antonio Bayona

Skådespelare: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland

År: 2012

Genre: Drama

Sett: 14/11 2013

Längd: 114 min.

IMDb

Synopsis

Verklighetsbaserat drama om tsunamin i Thailand 2004 där vi får följa familjen Bennett som tillbringar sin semester där.

Trivia

Baserat på den spanska familjen Belon som låg vid poolen och kopplade av när tsunamin slog till.

Överlevare och hjälparbetare från tsunamin var statister i filmen.

Regissören ville ha det så verklighetstroget som möjligt och byggde upp miniatyrer och använde en vattentank i stället för CGI. Naomi Watts och Tom Holland, som spelade mor och son, tillbringade fem veckor i en vattentank.

Oscarsnominering 2013: Naomi Watts för bästa kvinnliga huvudroll.

Mitt omdöme

Trots att nio år passerat sedan katastrofen finns den fortfarande färskt i minne hos många och det är starkt av Bayona att ge sig i kast med denna film. För att locka en bredare publik har han anlitat kända namn och engelsktalande icke att förglömma. Och visst är det kompetent folk han fått tag på: framförallt Naomi Watts och Tom Holland övertygar i rollerna som Maria och Lucas. Ewan McGregor är stabil som alltid, men lite blek i rollen kan jag tycka. De yngsta barnen spelas bra av respektive skådespelare med tanke på deras unga ålder.

Tekniskt sett inget att anmärka på och själva katastrofscenerna var riktigt väl genomförda och det gjorde ont i hela kroppen att se dem. Tyvärr tryckte Bayona på sentimentalknappen alltför många gånger så resultatet blev det motsatta och lämnade mig oberörd i de flesta fallen. Det som sänker filmen rejält.

The Divide

Land: Tyskland/USA/Kanada

Regi: Xavier Gens

Skådespelare: Lauren German, Michael Biehn, Milo Ventimiglia, Courtney B. Vance, Rosanna Arquette

År: 2011

Genre: Skräck

Sett: DVD 12/1 2013

Längd: 107 min.

IMDb

Synopsis

En kärnvapenexplosion över New York tvingar de boende att fly ner i källaren som även fungerar som skyddsrum. Utan att veta vad som händer ovan jord måste de 8 personerna anpassa sig till varandra för att överleva.

Trivia

Bilderna på Mickeys fru är bilder på Michael Biehn fru Jennifer Blanc.

Mitt omdöme

Xavier Gens signum finns med i form av den råa brutaliteten, färgmättnaden, skitigheten och kaoset som uppstår i extrema situationer. Gränsen för att vara människa suddas ut. Det är hans styrka att förmedla detta och det bästa med filmen (paradoxalt nog då det lämnar bitter eftersmak efter att ha sett filmen). Tyvärr brister det i den inledande berättelsen med sina logiska luckor och onödiga ingredienser.

The Hobbit: An Unexpected Journey

Svensk titel: Hobbit: En oväntad resa

Land: USA/Nya Zeeland

Regi: Peter Jackson

Skådespelare: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Ian Holm,

År: 2012

Genre: Fantasy

Sett: Bio 15/12 2012

Längd: 169 min.

IMDb

Synopsis

En yngre och mer motsträvig Bilbo Baggins ger sig av på en oväntad resa i sällskap med ett gäng dvärgar.

Trivia

The Hobbit var tänkt att bli två filmer, men det ändrades till tre filmer: ”The Hobbit: An Unexpected Journey”, ”The Hobbit: The Desolation of Smaug” och ”The Hobbit: There and Back Again”.

Filmades i 48 fps mot vanliga 24 fps.

Tre Oscarsnominering 2013: Bästa makeup och frisyr, Bästa scenografi och Bästa visuella effekter.

Mitt omdöme

Peter Jacksons handlag märks med en väluppbackad berättelse i form av påkostade effekter, storslagna miljöer och kompetenta skådespelare där framförallt Richard Armitage övertygade som Thorin. Men det går inte att komma ifrån att filmen är på tok för lång då det finns exempel på flertal scener som kunnat bantas rejält och andra som kunnat klippas bort helt. Får mig att undra om det inte räckt med en film för att berätta om Bilbos äventyr?

Specialeffekterna var som tidigare nämndes påkostade och väl genomförda generellt, dock var det lite väl mycket gummimask över många av karaktärerna, framförallt dvärgarna. Och jag var inte överdrivet förtjust i att humorn fick så stort utrymme för det blev smått fånigt många gånger.

Actionscener lider filmen inte brist på och redan i inledningen så körs det på i 200 knyck. Och det var i inledningscenen som jag var tacksam att jag inte såg den i 3D för redan i vanlig 2D så blev jag smått yr då rörelserna var så pass snabba och ändrades hit och dit. Puh. Men det var nog, paradoxalt nog, actionscenerna som gjorde att filmen trots allt inte kändes som nära 3 timmar lång. Paradoxalt nog skriver jag för det blev samtidigt lite för mycket av den varan och några borde ha överlämnats till saxen.

Jag blev något förvånad att filmmusiken var så pass slätstruken. Jag hade väntat mig liknande som de tidigare filmerna i franchisen som var mäktig och som jag fortfarande kan komma på mig nynnandes.

Med trilogin Härskarringen i bagaget så ger den här filmen känslan av lillebror som vill vara som storebror.

20 Years After

Land: USA

Regi: Jim Torres

Skådespelare: Azura Skye, Joshua Leonard, Diane Salinger

År: 2008

Genre: Drama/Sci-fi

Sett: DVD 24/11 2012

Längd: 91 min.

IMDb

Synopsis

20 år efter att jorden närapå förintats av atombomber och epidemier, kämpar ett fåtal människor för överlevnad, bosatta i underjordiska grottsystem där de gömmer sig från ovanvärldens mordiska rebeller. Hoppet väcks åter när Sarah, den första gravida kvinnan på 15 år, ansluter till gruppen. Samtidigt får radioprataren Michael kontakt med en främling som sänder från okänd mark, utanför riskzonen där man trodde att liv inte existerade. Men vägen dit går genom öde ruinstäder där mörka krafter väntar.

Trivia

Arbetstiteln ”Like moles, like rats” kommer från pjäsen ”The Skin of Our Teeth”.

Mitt omdöme

Ok, ärligt talat höll jag på att somna när jag såg filmen. När man läser synopsisen så låter det mycket intressant, men tyvärr lyckas de inte förmedla det vidare från pappersformatet. Jag brukar inte ha något emot långsamma tempon i en film så länge det ger något och finns ett driv i berättelsen. Här saknas det och blir mest segt och utdraget, fullt av logiska luckor. Tekniskt sett ger den sken av att vara en tv-serie inspelad på 80-talet så visst lyser den låga budgeten igenom, både bra och dåligt. Jag menar: filmen är ju ändå från 2000-talet. Jag tror filmen vunnit mer på att fokusera på livet under jord och på Sarahs berättelse. Skippa det förvirrade karaktärerna och scenerna som ploppade fram.

Snow White and the Huntsman

Land: USA

Regi: Rupert Sanders

Skådespelare: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron, Sam Claflin, Ian McShane

År: 2012

Genre: Action

Sett: Blu-ray 24/11 2012

Längd: 127 min.

IMDb

Synopsis

Drottningen vill förgöra henne, men vad den ondskefulla härskarinnan inte vet, är att den unga kvinnan, som hotar hennes makt, har tränat krigskonst med den jägmästare drottningen sänt för att döda henne. Sam Claflin spelar prinsen som länge varit förtrollad av Snövits skönhet och kraft.

Trivia

Dvärgarna i filmen spelades inte av riktiga dvärgar utan tekniska tricks gjorde att skådespelarna såg kortare ut än vad de är i verkligheten. Många protesterade mot detta och jämförde med att vita människor förr sminkandes för att se ut som svarta.

Två Oscarsnominering 2013: Bästa kostym och Bästa visuella effekter.

Mitt omdöme

Halvvägs en sagofilm som bjöd på viss underhållning för att sedan förlora viljan att slutföra det som påbörjats. Mycket inspiration har hämtats från Sagan om ringen och Narnia, men utan att lyckas återskapa dessa filmers magiska värld på grund av mindre kompetent folk. Fotot var en besvikelse och både specialeffekterna och manuset svajade som kungens gamla, slitna fana. Kristen Stewart fungerade inte alls som den väna Snövit och Charlize Theron spelade över i vissa scener (inte för att hon hade så mycket spelutrymme). Behållningen var de inte helt obekanta ansiktena som spelade dvärgarna (som var väldigt bra gjorda ska tilläggas).

[REC]³ Génesis

Land: Spanien

Regi: Paco Plaza

Skådespelare: Leticia Dolera, Diego Martín, Ismael Martínez

År: 2012

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 24/11 2012

Längd: 80 min.

IMDb

Synopsis

Ett brudpars bröllopsdag förvandlas till en mardröm då några av gästerna börjar uppvisa tecken på en märklig sjukdom.

Mitt omdöme

Tredje delen i franchisen och berättarmässigt följer den ordningen, men för övrigt har den ingenting gemensamt med de två andra filmerna. Här haglar skämten och blodet om vartannat och det är rörigt och fullkomligt oengagerande. Gillade de två andra filmerna som var intressanta och nervkittlande på sina ställen så denna film var en stor besvikelse. Och en fjärde är på gång… Apokalypsen. Ska vi bäva?