Regi: Christian Nyby, Howard Hawks
Skådespelare: Kenneth Tobey, Margaret Sheridan, James Arness
År: 1951
Genre: Sci-fi/Skräck
Sett: DVD 10/7 2011
Längd: 87 min.
Betyg: 2/5
Synopsis
En amerikansk forskarexpedition på Nordpolen upptäcker ett UFO begravt i isen. Försöket att frigöra den från isen misslyckas och skeppet förstörs. Men i närheten hittar de en varelse och skär ut den i ett isblock och transporterar den tillbaka till forskarstationen. Det dröjer inte länge förrän varelsen vaknar till liv…
Trivia
”Fantomen på Mars” är den svenska titeln.
Baserad på novellen ”Who Goes There?” skriven av science-fiction författaren John W. Campbell Jr.
Scenen där varelsen sätts i brand anses vara den första med en stuntman vars hela kropp brinner.
Mitt omdöme
Carpenters ”The Thing (1982)” är en favorit hos mig så självklart måste jag ju se originalfilmen för att se om inspiration hämtats därifrån.
Filmen (filmerna) baseras på novellen ”Who Goes There?” som skrevs av science-fiction författaren John W. Campbell Jr. När jag läser vad den handlar om inser jag att Carpenter är den mer trogen än Howard Hawks 50-tals version. I den här filmen är den amerikanska forskarexpeditionen på Nordpolen i stället för Sydpolen. Båda filmerna handlar om hur ett UFO hittas i isen och hur de misslyckas med att frigöra skeppet utan i stället spränger det i luften. Men en bit därifrån hittar de en varelse begraven i isen och skär ut den i ett isblock och fraktar den tillbaka till forskarstationen. Där börjar det hända saker och här skiljer det sig åt lite mer mellan de båda filmerna.
Jag har tyvärr inte så stor erfarenhet av gamla skräckfilmer som innefattar monster (ja, förutom de klassiska Dracula och Frankenstein filmerna) så jag vet inte om det var så här dessa filmer gestaltade sig. För jag tycker inte nerven finns där. Stämningen är mer skämtsam och glättig. Den främmande varelsen de har i förvar känns mer som ett exotiskt djur de funnit, inget man behöver vara vaksam och direkt rädd för. Själva produktionen är välgjord, men det brister i skådespeleri och regi av tidigare nämnda orsaker. Skådespelarna levererar sina repliker per automatik och känns malplacerade.
Jag såg den svart-vita kopian som är digitalt restaurerad.
Pst. Ingen har väl missat att James Arness (allas vår Zeb Macahan) spelade varelsen?