Frankensteins brud

Originaltitel: The Bride of Frankenstein

Land: USA

Regi: James Whale

Skådespelare: Boris Karloff, Colin Clive, Ernest Thesiger, Elsa Lanchester

År: 1935

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 23/6 2013

Längd: 75 min.

IMDb

Synopsis

Frankenstein skapar en maka till sin tidigare skapelse, denna gång med hjälp av en ännu galnare vetenskapsman.

Trivia

James Whale ville inte göra en uppföljare och det tog fyra års övertalning från Universal innan han gav med sig.

Boris Karloff protesterade mot att monstret skulle tala, men blev överröstad. På grund av detta så var han tvungen att ha på sig tandprotesen som han tog av i första filmen för att åstadkomma de insjukna kinderna och därför ser hans ansikte fylligare ut i denna film.

Jack P. Pierce ändrade lite på monstrets makeup för att göra det mer trovärdigt att han överlevt en brand med allt vad det innebär.

Mitt omdöme

Mer tempo och fylligare manus än i första filmen. Men även här är det Karloff som håller i trådarna och varje scen han är med i är bra. Synd bara att han inte fick sin vilja igenom gällande ett talande monster för det tog lite av udden karaktären. Men visst var det rörande med hans letande efter en vän. Tekniskt sett inget att anmärka på och jag gillar fotot som framhäver hur galna Frankenstein och hans nya partner är när de leker Gud.

Jag har inte sett filmen tidigare och trodde att ”bruden” skulle ha en större roll. Men det hade nog bättre effekt så här. Stort plus för slingan i hennes hår!

PS. Vad skönt det är med de gamla filmerna och deras eftertexter: kort och koncist! :D

 

Phantom of the Opera

Svensk titel: Fantomen på stora operan

Land: USA

Regi: Arthur Lubin

Skådespelare: Nelson Eddy, Susannah Foster, Edgar Barrier, Claude Rains

År: 1943

Genre: Drama/skräck/musikal

Sett: Blu-ray 22/6 2013

Längd: 93 min.

IMDb

Synopsis

Berättelsen om violinisten som hemsöker operahuset i Paris.

Trivia

Baserad på romanen med samma namn från 1910 som skrevs av Gaston Leroux. Har filmats flera gånger mellan 1916 och 2004. Sir Andrew Lloyd Webber och Charles Hart gjorde en musikalversion 1986.

Auditoriet och scenen var densamma som byggdes till stumfilmen från 1925. Den finns fortfarande kvar på Universal Studios och är den äldsta bevarade filmkulissen som finns idag.

I originalmanuset till filmen avslöjades Claudin som Christines pappa som övergav familjen för att göra karriär som musiker. Det klipptes bort från filmen och hans besatthet av Christine lämnades oförklarad.

Mitt omdöme

Filmen ingår i en monsterbox som jag införskaffat och döm om min förvåning när det var denna version som fanns med. För den har egentligen ingenting mer än titeln (och dess arv) gemensamt med de övriga filmerna, t ex Frankenstein från 1931. Den här versionen av ”Phantom of the Opera” är mer klämkäck och humoristisk, total avsaknad av den mörka tonen som finns i andra versioner. Om man tar filmen som den är så får den godkänt för den är ganska väl genomförd och med skådespelare som passar för sina roller. Men jag ska erkänna att jag hade lite svårt för de alltför långa sångnummer som genomsyrade filmen. Gäsp.

 

Mumien vaknar

Originaltitel: The Mummy

Land: USA

Regi: Karl Freund

Skådespelare: Boris Karloff, Zita Johann, David Manners, Edward van Sloan

År: 1932

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 22/6 2013

Längd: 73 min.

IMDb

Synopsis

Han är mumien Imhotep som brittiska arkeologer råkar väcka till liv efter 3 700 års dvala. I en tillbakablick avslöjas det att han var överstepräst som balsamerades levande som straff för att han försökt återföra den kyska jungfrun han älskade till livet efter att hon hade offrats till gudarna. Återuppväckt ger han sig ut för att finna sin förlorade kärlek.

Trivia

Ardath Bey är ett anagram för ”Death by Ra”.

Jack P. Pierce gjorde makeupen liksom han gjorde till Frankenstein (1931).

Regidebut för tyske fotografen Karl Freund som anlände till USA två år före filmen.

Flashbackscenerna från det antika Egypten gjordes för att efterlikna stumfilmen.

Upptäckten av Tutankhamons grav 1922 inspirerade Universal att göra denna film.

Namnet Imhotep togs från en verklig egyptier som dock var en arkitekt som designade pyramiderna, och som var den enda egyptiern – förutom faraonerna – som gjordes till gud efter sin död.

Mitt omdöme

Välgjord och sevärd film som håller än idag. Mycket bra makeup av mumien – eloge till Jack Pearce som även gjorde den välkända makeupen till Frankensteins monster. Bra spelat av Karloff och även de andra bekanta ansiktena som känns igen från t ex Frankenstein. Minuset går till kärleksparet som hade noll kemi och spelade mindre bra. Värt att nämna är att det förekom flera utomhusscener så allt spelades inte in i studio!

 

Dracula

Alternativ titel: Mysteriet ”Dracula”

Land: USA

Regi: Tod Browning

Skådespelare: Bela Lugosi, Helen Chandler, David Manners, Edward Van Sloan

År: 1931

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 16/6 2013

Längd: 74 min.

IMDb

Synopsis

Slottet Dracula reser sig hotfullt bland bergsskuggorna i Karpaterna och injagar skräck i invånarna i de transsylvanska byarna vid bergens fot.

Trivia

Lon Chaney skulle spelat rollen som Dracula, men då han dog 1930 ersattes han av Bela Lugosi.

Bela Lugosi spelade samma roll på Broadway 1927 och var så angelägen om att få rollen i filmen att han gick med på en väldigt låg lön.

Öppningsmusiken till filmen är från Svansjön.

Liksom prologen i Frankenstein höll Edward Van Sloan ett tal i epilogen om vad publiken just sett. I samband med nyreleasen 1936 klipptes den bort och anses nu vara förlorad.

När Bela Lugosi dog 1956 begravdes han i capen han bar i ”Dracula”.

Mitt omdöme

Efter att igår ha sett klassikern Frankenstein föll det sig naturligt att fortsätta på det spåret och se ”Dracula” från samma år. Konstaterar att det är skillnad mellan filmerna gällande manus och regi: kvällens film kändes mer genomtänkt och välregisserad. Gillar bäst början som var riktigt bra gjord med öppningen i den lilla byn med invånare som INTE pratar engelska, stämningen och skådespeleriet. Tyvärr tappar filmen fart mot slutet och det blir mycket snack och liten verkstad. Bela Lugosi gör bäst ifrån sig i början för mot slutet står han mest och stirrar med besatt blick.

Med facit i hand är det roligt att se hur många efterföljare som följt 30-tals filmens anda, som t ex Francis Ford Coppolas Dracula. Så har du fördomar mot äldre (svart-vita i synnerhet – ja jag vet att ni finns där ute!) filmer så lägg dem åt sidan för detta är en klart sevärd film!

 

Frankenstein

Land: USA

Regi: James Whale

Skådespelare: Colin Clive, Mae Clarke, John Boles, Edward van Sloan, Boris Karloff

År: 1931

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 15/6 2013

Längd: 70 min.

IMDb

Synopsis

Boris Karloff spelar huvudrollen som filmhistoriens mest minnesvärda monster i vad många anser vara alla tiders bästa skräckfilm. Dr.Frankenstein dristar sig att manipulera med liv och död genom att skapa ett mänskligt monster av likdelar.

Trivia

Scenen där monstret slänger i Maria i vattnet ansågs för våldsam och klipptes bort. Den togs tillbaka när filmen utgavs på DVD.

Den kända repliken ”Now I know what it’s like to BE God!” klipptes även den bort och det tog många år och mycket arbete med modern teknologi för att lägga in den igen.

Jack P. Pierce monstermakeup är rättighetsskyddad t.o.m 2026 och ägs av Universal Studios.

Mitt omdöme

Klassikern från 1931 och visst går den att se än idag trots vissa träaktiga insatser från vissa skådespelare och slarvigt manus på sina ställen, men storyn är intressant och effekterna ser bra ut.

Godkänd bild i  blu-ray-utgåvan, men ljudet lämnar mycket att önska. Förmodligen beror det på att originalljudet inte är tipp-topp.

 

Brottsplats Lyon

Originaltitel: Les Lyonnais

Alternativ titel: A Gang Story

Land: Frankrike/Belgien

Regi: Olivier Marchal

Skådespelare: Gérard Lanvin, Tchéky Karyo, Daniel Duval

År: 2011

Genre: Drama

Sett: Blu-ray 9/6 2013

Längd: 102 min.

IMDb

Synopsis

Brottsplats: Lyon är en episk gangsterhistoria om som följer barndomsvännerna Edmond Vidal och Serge Suttel från stölden av en låda körsbär till att de blir medlemmar i Lyons mest ökända rånarliga. Ånger, svek och hämnd tillhör vardagen i den organiserade brottslighetens våldsamma värld.

Trivia

Verklighetsbaserat om rånargänget som härjade i Lyon på 70-talet och som kallades för Lyon-ligan.

Mitt omdöme

Baserad på en verklig historia om Lyon-ligan, och känner man inte till den så kan filmen te sig ganska fattig ur berättarsynpunkt. Godkänd, men det saknas mer substans i karaktärerna som vi går miste om då filmen endast är 1 timme och 40 minuter lång. Skådespelarmässigt och tekniskt sett inget att klaga på. Framförallt Gérard Lanvin och Tchéky Karyo gör riktigt bra insatser som vännerna Momon och Serge. Hade gärna sett mer av dem. Tillbakablickarna är också en stor behållning som verkligen ger sken av den tidsepoken det ska handla om, men tyvärr till bekostnad av den moderna tiden som avhandlas alldeles för snabbt och inte lyckas fånga oss åskådare.