War Witch

Originaltitel: Rebelle

Land: Kanada

Regi: Kim Nguyen

Skådespelare: Rachel Mwanza, Serge Kanyinda, Alain Lino Mic Eli Bastien

År: 2012

Genre: Drama

Sett: 17/2 2013

Längd:

IMDb

Synopsis

14-åriga Komoda berättar för sitt ofödda barnen historien om hennes liv sedan hon gick med i kriget. Allt började när hon som 12-åring kidnappades av gerillan.

Trivia

Oscarsnominering 2013: Bästa utländska film.

Mitt omdöme

Berättelse om 12-åriga Komono som tillsammans med andra barn från byn blir kidnappade av gerillan för att bli soldater. Hemskt ämne med tanke på att det är något som händer i verkligheten. Och början var riktigt bra där de även lyckades väva in det övernaturliga som är en stark ingrediens bland invånarna med spökena hon ser och den starka tron på amuletter. Men något tappades på vägen och jag kände mig oberörd av det som utspelade sig sedan. Berättelsen blev alldeles för lösryckt och t.o.m Jean Claude van Damme hade en liten del i historien… Tråkigt för den hade potentialen att bli en känslomässigt stark film.

 

5 Broken Cameras

Alternativ titel: Fem förstörda kameror

Land: Palestina/Israel/Frankrike/Nederländerna

Regi: Emad Burnat, Guy Davidi

År: 2012

Genre: Dokumentär

Sett: 16/2 2013

Längd: 90 min.

IMDb

Synopsis

Den palestinske lantarbetaren Emad har fem videokameror: en hel och fyra sönderslagna.

Han bor i Bil’in, en liten by väster om Ramallah på Västbanken där den israeliska militären för sex år sedan började bygga en mur tvärs genom det lilla samhället. Men Emad låter sig inte skrämmas till tystnad. Istället har han gjort till sitt kall att dokumentera varje övergrepp från den israeliska armén på film, och inte ens hans frus böner och rädsla för repressalier kan få honom att sluta.

Varje gång militären förstör Emads kamera köper han en ny. Genom kameralinsen får vi se deras son växa upp, bybor arresteras och mördas, och sympatisörer från hela världen komma till Bil´ins hjälp. Ett kraftfullt och personligt tidsdokument om en av modern tids största konflikter.

Trivia

Oscarsnominering 2013: Bästa dokumentär

Mitt omdöme

Protesterna mot barriären i Västbanken sedda genom folket i lilla byn Bil’ins ögon med hjälp av Edmad Burnats kameror. Overkligt att se med en västerlännings ögon och hemskt att se barnen som växer upp i denna tillvaro.

Jag tycker det är en bra dokumentär just för att vi får ta del av en mer personlig vinkel genom bybon Edmads kameralins(er) och eftereffekterna när Israel bebyggde deras mark och satte upp stängsel för att stänga ute dem.

 

No

Originaltitel: Não

Land: Chile/Frankrike/USA

Regi: Pablo Larraín

Skådespelare: Gael García Bernal, Alfredo Castro, Antonio Zegers

År: 2012

Genre: Drama

Sett: 16/2 2013

Längd: 118 min.

IMDb

Synopsis

Chile, 1988. För att blidka omvärlden har den sittande diktatorn Pinochet utlovat ett folkval. Ska han sitta i åtta år till – ja eller nej? Några oppositionella på en reklambyrå bestämmer sig för att göra det omöjliga – att försöka slå en motståndare som själv skrivit reglerna och kontrollerar allt. Genom en modern, ungdomlig reklamkampanj ska de få bort Pinochet från makten. 15 tv-minuter varje dag i en månad är allt de har och vågar de egentligen lyckas?

Trivia

Spelades in med samma videoformat som användes i slutet av 80-talet.

Oscarsnominering 2013: Bästa utländska film.

Mitt omdöme

Diktatorn Pinochet styrde i många år i Chile och den här filmen handlar om det uppmärksammade valet där de som inte ville ha kvar Pinochet fick chansen att säga sitt. Mycket snyggt foto som avsiktligt hade sina skönhetsfläckar för att ge sken av att utspela sig under 80-talet med lyckat resultat. Bra skådespelare och ett välskrivet manus som höll mitt intresse uppe i de nära två timmar som filmen varade. Och kampanjsången fastnade direkt hos undertecknad. :)

 

Paperman

Land: USA

Regi: John Kahrs

Röstskådespelare: John Kahrs, Kari Wahlgren, Jeff Turley

År: 2012

Genre: Animerad

Sett: 9/2 2013

Längd: ca 7 min.

IMDb

Synopsis

En man som jobbar på kontor upptäcker att pappersflygplan är ett annorlunda sätt att få kontakt med en kvinna.

Trivia

Kortfilmen blandar traditionell animering med CGI.

Oscarsnominering 2013: Bästa animerade kortfilm.

Mitt omdöme

Mycket snyggt animerad kortfilm och en bra skriven berättelse som lyckas berätta det de vill på så kort tid.

 

Adam and Dog

Land: USA

Regi: Minkyu Lee

Skådespelare:

År: 2011

Genre: Animerad

Sett: 9/2 2013

Längd: ca 15 min.

IMDb

Synopsis

Adam och en hund i Edens lustgård.

Trivia

Minkyu Lee började jobba på Disney 2009 och har varit inblandad i en annan Oscarsfilm: Wreck-it Ralph.

Oscarsnominering 2013: Bästa animerad kortfilm.

Mitt omdöme

Charmig liten hund och godkänd animation som får mig att tänka på Djungelboken. Men berättelsen var ej på topp och resultatet blir en kortfilm som snart faller i glömska.

 

The Adventures of Tintin

Svensk titel: Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet

Land: USA/Nya Zeeland

Regi: Steven Spielberg

Röstskådespelare: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Nick Frost, Simon Pegg

År: 2011

Genre: Animerat

Sett: 25/2 2012

Längd: 107 min.

IMDb

Synopsis

I filmen beger sig den orädde reportern Tintin, hans stridslystne hund Milou och den bråkige Kapten Haddock ut på ett äventyr för att finna det sedan länge förlorade skeppet ”Enhörningen” som innehåller hemligheten om en antik skatt… och nyckeln till en uråldrig förbannelse.

Trivia

Steven Spielberg har haft rättigheterna till Tintin sedan 1983.

Första animerade filmen som Steven Spielberg regisserat. Han tänkte först göra en live-action film, men Peter Jackson fick honom på andra tankar.

Oscarsnominering 2012: Bästa originalmusik.

Mitt omdöme

Mycket snygga förtexter som tyvärr ej följde med när berättelsen tog vid. Lovade mer än de sedan levererade. Animationstekniken var fantastisk med extra bonus i form av alla detaljer och de läckra övergångarna mellan scenerna. Jag hade dock svårt att vänja mig vid att Milou hette Snowy och Duponts kallades för Thompsons. Bah. Men det är bara en marginalanteckning för det är ju en engelsk film och där heter karaktärerna så. Bara att vänja sig. Vilket jag faktiskt gjorde till slut.  Märkligt nog så upplevde jag de 1,37 minuterna som filmen varade som dubbelt så långt. Detta trots de fullspäckade actionsekvenserna eller kanske på grund av dem? Blev kanske lite väl mycket av den varan så äventyret tappades på vägen, så även mitt intresse. Godkänd film, men inte så mycket mer.