Watchmen

Betyg: ***

Regi: Zack Snyder

Skådespelare: Billy Crudup, Malin Akerman, Matthew Goode,  Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan, Carla Gugino, Patrick Wilson

År: 2009

Genre: Sci-Fi

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0409459/

Sett: DVD 29/8

Serietidning överförd till filmens värld med lyckat resultat. Filmen lyckades fånga känslan av serietecknat i många scener, bl a med ljuset och scener som siluett i dörröppning med den långa skugga som sträcker sig fram mot kameran.

Berättaren i filmen, Rorschach, spelas starkt och stabilt av Jackie Earle Haley. Gillar även karaktären Jon, Dr Manhattan, som är snyggt gjord med hjälp av datorns magi och Billy Crudups lugna, avslappnade tonläge i rösten.

Däremot hade jag väldigt svårt för Malin Akerman och Patrick Wilson med noll personkemi och stelt skådespel.

Vissa låtar kändes även helt malplacerade, som t ex 99 Luftballons…

En aning övertydligt av regissören att upprepade gånger trycka upp Pyramide i ansiktet på oss: ja, vi fattade redan första gången att den är en del i pusslet!

Stor eloge för att vi för en gångs skull får se en tjej som slåss utan att stånka och stöna som ett gammalt, koleldat lokomotiv från 1800-talet…

Jag menar, hur ofta gör en kille det?

Tillägg: nej, jag har inte läst serien så att jag kan jämföra och/eller få referenser därifrån

Kungsholmens inofficiella filmfestival anno 2009 är över för denna gång

Georgia anlände fredag eftermiddag och planen var att se så många filmer som möjligt (sist såg vi 13 filmer fredag kväll-söndag eftermiddag).

Kan ju säga att den planen vacklade lite då vi alltför ofta fastnade pratandes om allt och ingenting! Fast å andra sidan gör det ju inget för trevligt hade vi  :)

Fredag kväll avverkades följande filmer:

I Am Legend

Jumper

Saw III

Lördagens utdelning blev:

Watchmen

Hellboy II – The Golden Army

Cloverfield

Franklyn

Saw IV

Saw V

Idag söndag hann vi bara med en:

Underworld – Rise of the Lycans

Nästa gång ska vi planera upplägget lite bättre :-D

The Day the Earth Stood Still

200908161777

Betyg: **

Regi: Scott Derrickson

Skådespelare: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kate Bates, Jaden Smith, John Cleese

År: 2008

Genre: Sci-fi

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0970416/

Sett: Blu-ray 15/8

Först vill jag säga att jag ej sett originalet från 1951, http://www.imdb.com/title/tt0043456/, så alla mina tankar och funderingar är helt fristående från den :-)

Tyvärr infriades inte mina förväntningar på denna film. Jag förväntade mig faktiskt att det skulle vara fullt av snygga, häftiga, ja mer mäktiga  specialeffekter och läckra scener som lyfter fram storyn, men måste säga att de låg lågt med det. Missförstå mig nu inte: snyggt gjort med sfärerna, insekterna och – framförallt – jätte roboten. Men som sagt var, väntade mig mer av den varan, för att liksom knyta ihop hela paketet. Genren är ju ganska tacksam för detta :-)

Vad gäller roboten så önskar jag att den lyfts fram mer för att visa dess känslokalla agerande. Ok, självklart förstod vi det, jag menar – hallå! det är ju en robot! Men ändock så tycker jag att möjligheten fanns att poängtera det lite extra för att göra oss mer nervösa – och skrämma skiten ur oss haha –  inför dess överlägsna styrka (krafter) och hänsynslöshet.

Handlingen hade också vunnit så mycket mer på om den hade vidareutvecklats. Idag är ju jordens klimat ett hett ämne och framförallt, människans inverkan på det, och den röda tråden i filmen är just vad människan gjort med jorden och vår oförmåga att ändra vår natur (nu menar jag inte jordens natur utan människans!). Detta kunde lyfts fram lite mer utan att för den skull skriva oss på näsan.

Karaktären Klaatu faller ganska platt, både pga skådespelaren (Reeves) men även för att personregin ej funkar. Klaatu känns alldeles för stel och det görs ett tamt försök att visa hur han blir påverkad av människorna han lär känna, Helen (Connelly) och hennes styvson, Jacob (Smith – som är Will Smiths son från det ena till det fjärde).

När vi nu kommer in på Helen och styvsonen så…gäsp! Herregud, hur många gånger har vi inte sett det här förut? Barnet som saknar sin pappa, mamman (ja, ok i det här fallet styvmodern) som gör sitt bästa för att ta hand om barnet när maken/fadern är borta och PUFF! så blir allt bra till slut!

Två ** går till roboten och handlingen som skymtade i horisonten.

Ska bli kul att se originalet härnäst!