Primal

Land: Australien

Regi: Josh Reed

Skådespelare: Zoe Tuckwell-Smith, Krew Boylan, Lindsay Farris, Wil Traval

År: 2010

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 27/11 2011

Längd: 81 min.

Betyg: 1/5

IMDb

Synopsis

12 000 år tillbaka i tiden målade en urinvånare en varnande väggmålning vid ingången till en grotta. Antropologistudenten Dace och hans fem vänner ger sig ut i den australiensiska vildmarken för att leta upp det mångtusenåriga mästerverket. Vad de inte vet är att den sedan länge döda konstnären själv blev offer för det vidunder han varnade för, och till skillnad från honom lever det än idag…

Mitt omdöme

En film, som förutom att titeln har svaga liknelser, får mig att tänka på Prowl som jag såg för ett litet tag sen. Lika intetsägande får jag lov att säga. Fokus i denna ligger på att visa upp så mycket inälvor, blod, slafs och klafs som möjligt. Hyfsad idé till berättelse, men dåligt genomförd. Halvdana/usla specialeffekter (ja, förutom slafset som såg verklighetstroget ut…), halvdana skådespelare, halvdan ljussättning… Men vackra, tacksamma miljöer som gjorde sig mycket bra i blu-ray format.

Dödsstöten för filmen var nog uppgörelsen mellan de två männen som skulle ge sken av primitiva människor som slåss om kvinna ackompanjerat av rockig musik och slow motion klipp. Gäsp.

 

Hunger

Land: Storbritannien/Irland

Regi: Steve McQueen

Skådespelare: Michael Fassbender

År: 2008

Genre: Drama

Sett: Blu-ray 26/11 2022

Längd: 96 min.

Betyg: 3/5

IMDb

Synopsis

Den unge IRA-medlemmen Bobby Sands hungerstrejk, blev en dödskamp som följdes av en hel värld. I Steve McQueens kontroversiella debutfilm skildras hans sista dagar i livet och de dramatiska händelserna både innanför och utanför fängelsets murar, i tidigt engelskt 80-tal.

Trivia

Baserad på verkliga händelser. Bobby Sands ledde den andra IRA hungerstrejken 1981 och deltog även i ”ingen tvättning” protesten. IRA försökte återfå sin politiska status från den brittiske regeringen.

Scenen där  Sands och den katolske prästen har en konversation filmades i en 16,5 minuters kontinuerlig tagning. Det tog Michael Fassbender och Liam Cunningham fyra försök att få till det.

Mitt omdöme

Otroligt bra bildspråk i första halvan av filmen som sa så mycket mer än dialog. Stuart Graham, som spelade fängelsevakten vi fick följa i början, gjorde ett fantastiskt jobb och lyckades förmedla sin karaktärs känslor och upplevelser enbart med sitt kroppsspråk och ansiktsuttryck. Grymma och brutala scener som visade hur fångarna hade det och gjorde min kropp stel av förfäran. I vissa scener kom jag på mig med att hålla andan för de var så fruktansvärda. 1980 och ett brittiskt fängelse?? Verkligen chockerande!

Men sedan ändrade filmen riktning och fokuserade mer på dialog vilket i mitt tycke blev alldeles för segt och utdraget. Och den populära scenen som varade i 16 minuter tycker jag var ett sömnpiller. Visst gjorde skådespelarna bra ifrån sig, men det var sövande ska jag erkänna. Behållningen var Michael Fassbender som glänste i rollen som Bobby Sands.

Strigoi

Land: Storbritannien

Regi: Faye Jackson

Skådespelare: Catalin Paraschiv, Constantin Barbulescu, Camelia Maxim, Dan Popa

År: 2009

Genre: Skräckkomedi

Sett: DVD 26/11 2011

Längd: 105 min.

Betyg: 1/5

IMDb

Synopsis

Vlad återvänder tills sin farfars by efter att ha tillbringat en tid i Västeuropa. Där möts han av ett mystiskt dödsfall som han bestämmer sig för att undersöka – inte minst då byborna ter sig märkligt oberörda. Spåren pekar först på den före detta kommunisten och översittaren Constantin Tirescu. Men när Vlad konfronterar honom gör han en fasansfull upptäckt: tiderna har förändrats och nu är det de rikaste jordägarna i byn som har blivit de riktiga blodsugarna…

Trivia

Enligt rumänsk folktro är strigoi de döda som inte funnit ro. En strigoi har rött hår, blå ögon och två hjärtan. De kan förvandla sig till olika djur och även göra sig osynliga.

Mitt omdöme

Nej, vad är detta för något? Den ska tydligen vara en svart skräckkomedi, men tycker regissören tillika manusförfattarinnan inte riktigt visste vilket ben hon skulle stå på. Resultatet blev ett mediokert hopkok av flummiga händelser och en huvudperson som gav ett fånigt intryck. Fast när jag tänker efter var det inte bara han utan hela filmen var bara fånig. Musiken som användes skulle säkerligen hjälpa till med att göra scenerna mer humoristiska, men det föll platt. Filmen var varken spännande, rolig eller engagerande. Inte blev det bättre av att de rumänska skådespelarna var tvungna att leverera sina repliker på engelska vilket gjorde att dialogen haltade. Filmen hade nog tett sig aningen bättre om de fått tala sitt modersmål. Tekniskt sett var den ok förutom den dåliga ljussättningen nattetid. Var det inte strålkastare utanför fönstren som lyste upp inomhus så var det dagsljus. Suck.

 

Out of the Blue

Land: Nya Zeeland

Regi: Robert Sarkies

Skådespelare: Karl Urban, Matthew Sunderland, Lois Lawn, Simon Ferry, Tandi Wright, William Kircher

År: 2006

Genre: Drama

Sett: Blu-ray 19/11 2011

Längd: 103 min.

Betyg: 4/5

IMDb

Synopsis

Den 13 november 1990 hamnade den lilla staden Aramoana på Nya Zeeland i omvärldens fokus. David Gray, en arbetslös enstöring, började mörda sina grannar med ett automatvapen. Han lyckades hålla sig gömd och fortsätta sin vansinnesräd under det kommande dygnet, medan befolkningen höll andan vid tv-apparaterna.

Trivia

Baserat på verkliga händelser som inträffade i den lilla staden Aramoana, Nya Zeeland 1990 där David Gray helt plötsligt började skjuta människor som kom i hans väg. Skoningslöst, utan att göra skillnad på gamla eller unga, män eller kvinnor. Eller barn. Regissören Robert Sarkies utgick från boken ”Aramoana 22 Hours of Terror” skriven av Bill O’Brien och intervjuer med inblandade personer.

Då invånarna i Aramoana motsatte sig att filmen skulle spelas in där plus att många utav byggnaderna, vägarna inte finns kvar så förlades inspelningsplatsen till staden Long Beach. Någon enstaka scen är dock inspelade på plats. Filmen fick inte heller ha med stadens namn i titeln.

Mitt omdöme

Mycket bra film som får fram en otroligt realistisk bild av de tragiska händelserna som utspelade sig på Nya Zeeland med fotot, miljöerna och skådespelarna som känns som hämtade från en vardag vi alla kan relatera till. Men framförallt allt att vi får ta del av det genom de inblandades ögon. Ju längre in i filmen vi kommer desto mer uppenbart blir det att vi får ta del av det som hände just genom personerna som var på plats och kunde berätta om det sedan. Osäkerheten och rädslan om den som var i ens närhet hade klarat sig blev desto starkare då vi som åskådare inte heller fick reda på det förrän personen vars upplevelser vi följde fick klarhet i det.

Ingen action à la Hollywood med eldstrider, hjältar och tuffa kameravinklar. Inga spekulationer. Inga förklaringar. Inga förskönande drag. Utan en film om vanliga människor i en vanlig lugn liten stad som fick uppleva hur deras liv helt plötsligt vändes upp och ner utan förvarning.

När eftertexterna började rulla konstaterade jag förvånat att Karl Urban spelade rollen som polisen Nick (i vanlig ordning hade jag inte läst på desto mer om filmen). Han spelade otroligt bra och får mig att undra om det inte är hans bästa prestation so far?

En film som jag inte hört talas om tidigare (tack Discshop för att den ingick i blu-ray rean), men som bjöd på en härlig, positiv överraskning. Läste en intervju med regissören där han berättade att han ville göra en film som visade en bild av verkligheten, vad som utspelade sig då och sett ur de inblandades perspektiv. Han lyckades.

Führerns elit

Originaltitel: NaPolA

Alternativ titel: Before the Fall

Land: Tyskland

Regi: Dennis Gansel

Skådespelare: Max Riemelt, Tom Schilling, Jonas Jägermeyr, Thomas Dreschel, Martin Goeres

År: 2004

Genre: Drama

Sett: Blu-ray 19/11 2011

Längd: 114 min.

Betyg: 3/5

IMDb

Synopsis

Tyskland 1942. Friedrich Weimer är en 17-åring vars boxningstalang gör att han kommer in på elitskolan Napola för framtida SS-officerare. Här fostras pojkar till soldater i det tusenåriga riket. Regissören Dennis Gansels farfar var en av dessa män som utsattes för effektiv hjärntvätt, drill och disciplin.

Trivia

NaPolA står för ”Nationalpolitische Lehranstalt”, men det officiella namnet var ”Nationalpolitische Erziehungsanstalten” (NPEA). De tre första skolorna grundades 1933 och vid slutet av kriget fanns 43 st. Kadetterna, eller jungmannen som är den korrekta tyska benämningen, var mellan 11 och 18 år gamla. De var tvungna att uppfylla kraven vid intagningen vilket innebar att de skulle vara rasrena och ha en intelligens över medel. Vid krigsslutet skickades de unga kadetterna ut i kriget och många av dem dog då.

Huvudkaraktären, Friedrich, sägs vara baserad på regissörens farfar.

Mitt omdöme

Något fattas i filmen. Här har vi ett ’tacksamt’ upplägg med massor av bakgrundshistorik som kunde resulterat i en kanonfilm, men något tappades på vägen. Fokus. Huvudpersonen blir mer ett verktyg för att kunna berätta om människor och händelser runt hans person. Med skiftande resultat ska tilläggas. Vissa scener sitter klockrent, men överlag så saknar jag det lilla extra, den biten som gör att man blir berörd, engagerad i filmen. Jag ville det så gärna med tanke på ämnet.  Men jag saknar känslan av hur det måste ha varit på en sådan skola, disciplinen, hjärntvätten och brutaliteten. Jag saknar närvaron av det grymma kriget, av nazismen. De gav oss kortare glimtar av det, men borde fullföljt det eller använt saxen. Det senare tänker jag främst på den korta informationen vi fick om att Friedrch pappa som var anti-nazist och Gestapo fick nys om hans åsikter efter att sonen börjat på elitskolan (?!) och beordrade honom till dubbla pass på jobbet. Här saknar jag biten hur det egentligen borde ha påverkat Friedrich med den uppväxten eller att de helt hade strukit den delen för nu blev det mest ett frågetecken. Med tanke på att Friedrich baserades på regissörens farfar så borde vi fått lite mer substans i den karaktären. Och på skolan fick vi en glimt av pennalism, men även här fullföljde de det inte utan lät det rinna ut i sanden. Kan vara så att materialet var så digert att det helt enkelt blev för mycket för de inblandade att förvalta?

Det märkliga är att, trots ovanstående, så är det en helt ok film. Fotot, kostymerna, frisyrerna och miljöerna förflyttar oss tillbaka i tiden. Skådespelarna gör sitt. Berättelsen i sig är mycket intressant (framförallt själva ifrågasättandet), men filmen når inte riktigt fram.

Ett bra betyg i alla fall till filmen är att den får en att tänka till. Vare sig det är negativt eller positivt så gillar jag filmer som gör att man diskuterar den, vänder och vrider den ut-och-in, vilket skedde med denna tillsammans med mitt filmsällskap.

 

Exorcismus

Originaltitel: La posesión de Emma Evans

Land: Spanien

Regi: Manuel Carbalo

Skådespelare: Sophie Vavasseur, Stephen Billington, Richard Felix, Jo-Anne Stockham

År: 2010

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 13/11 2011

Längd: 98 min.

Betyg: 1/5

IMDb

Synopsis

15-åriga Emma Evans har problem. Med sina föräldrar, vännerna och sitt eget självdestruktiva beteende. Men allt överskuggas snart av märkliga attacker som får Emma att tro att hon blivit besatt av Djävulen. Läkarna står handfallna inför hennes mystiska fall och när situationen spårar ur väljer familjen att kalla in en präst med expertis inom demonutdrivning. Ingen hade kunnat räkna med den ohyggliga sanningen…

Mitt omdöme

Spanjorer och skräckfilm? Ja visst, se bara på El Orfanato (The Orphanage) och [REC]. Spanjorer som gör en klassisk exorcism-film som utspelar sig i London med brittiska skådespelare? Nej. Tyvärr får jag säga så fungerar det inte. På något plan. Grundidén tycker jag var bra med en präst som vill bevisa att djävulen existerar, men här schabblas allt bort med fruktansvärt dåligt manus, blekt foto och dåliga skådespelare. Så mycket eget har de egentligen inte att komma med då det mesta plockats från andra filmer. Spänningen lyste med sin frånvaro och inte hjälpte det till att det mesta utspelade sig i fullt dagsljus som mer lämpat sig för ett vanligt drama. Filmen är rent av löjeväckande. Punkt.

Betyget snuddar vid ett minus, men då fotot trots allt var ok generellt (om man bortser från temat…) och grundidén var ju intressant så blir det en svag etta. En väldigt svag sådan ska tilläggas. Men jag är snäll ikväll. :)