Oscarsgalan 2013

Vinnarna blev:

 

Best Picture

Argo

Actor in a leading role

Daniel Day-Lewis

Actor in a supporting role

Christoph Waltz

Actress in a leading role

Jennifer Lawrence

Actress in supporting role

Anne Hathaway

Animated feature film

Brave

Cinematography

Life of Pi

Costume design

Anna Karenina

Directing

Ang Lee – Life of Pi

Documentary feature

Searching for Sugarman

Documentary Short

Inocente

Film editing

Argo

Foreign Language Film

Amour – Österrike

Makeup and Hairstyling

Les Misérables

Music Original Score

Life of Pi

Music Original Song

Skyfall – Skyfall

Production Design

Lincoln

Short film animated

Paperman

Short film Live action

Curfew

Sound Editing

Per Hallberg och Karen Baker Landers – Skyfall

Paul N.J. Ottosson – Zero Dark Thirty

Sound Mixing

Andy Nelson, Mark Paterson och Simon Hayes – Les Misérables

Visual Effects

Life of Pi

Writing Adapted Screenplay

Chris Terrio – Argo

Writing Original Screenplay

Quentin Tarantino – Django Unchained

….

Svagt startfält i år med givna vinnare och andra kategorier som var öppna. Hur skulle det gå för Spielbergs Lincoln – en hit eller en miss? Jag trodde på en hit, men blev inte ledsen för att det blev en miss. 12 nomineringar, men fick bara två statyetter: för Produktionsdesign/Scenografi och den andra gick till Daniel Day-Lewis. Den senare var ju en given vinnare likaså Anne Hathaway, inga konstigheter där liksom att förhandstippade Argo tog hem Bästa film. Överraskande glad blev jag att det gick så bra för Ang Lees Life of Pi, en film som jag hade starka betänkligheter emot att se, men blev positivt överraskad. Plockade hem den tunga statyetten för regi och välförtjänta statyetter för foto och det visuella. Belönad blev den även för filmmusiken. Skådespelerskestatyetten stod mellan Jessica Chastain och Jennifer Lawrence och jag blev glad att den sistnämnde fick den. Inget ont om Chastain, men jag tycker nog allt Lawrence hade en tacksammare roll och gjorde ett bättre resultat. Kul att Quentin Tarantino fick för manus, inte för att jag tycker filmen i sig var helt lyckad, men dags för Tarantino att få en belöning för sitt slit. Och helt välförtjänt gick en statyett till Christoph Waltz som blivit en favorit hos undertecknad då han aldrig misslyckas med sitt skådespel. Själv tippade jag Tommy Lee-Jones, men det var enbart på att han vunnit i andra sammanhang och verkade vara populär. Glad att jag hade fel.

Vi svenskar får väl glädjas lite extra åt våra landsmäns framgångar i Hollywood där två fick pris för ljud och en för bästa dokumentär. Filmerna det handlar om är naturligtvis Skyfall och Zero Dark Thirty samt Searching for Sugarman, där de två förstnämnda blev nattens enda ögonbrynshöjare då det blev oavgjort mellan två så de fick dela på priset (nej, de fick inte en halv statyett var  ).

Seth MacFarlane tycker jag passade som värd med sin lugna och proffsiga närvaro. Det han lyckades mindre bra med var sina märkliga skämt som inte gick hem hos varken mig eller publiken i Dolby Theatre. Borträknat det roliga skämtet om vem som tog sig in i Lincoln huvud (John Wilkes Booth, duh) och sockversionen av filmen Flight som jag tycker var mycket bättre än originalet.

En godkänd gala, men ganska slätstruken som alltid. Lite för mycket sång och dans, men det verkar ju vara inne nu. Och firandet av Bond 50 år var blekt: dåligt ihopklippt om alla filmerna och ett framträdande av Shirley Bassey som var irriterande i sin betoning av ordet Goldfingrrrr. Jennifer Hudson var en plåga att höra när hon skränade sönder en bra låt och publiken ställde sig upp och applåderade i tacksamhet över att hon slutade skrika på scen. En överraskning var gästspelet från Vita Huset med den första damen. Visst stod hon först och yrade om något, men roligt att hon fick tillkännage vinnaren.

De ökända paret Filip och Fredrik då? Hur skötte de sig under galans gång? Måste faktiskt säga att de skötte sig bra, pratade mest under pauserna (fast de fick visst lägga band på sig flera gånger mot slutet för att inte fortsätta prata när de pratades på scen…) och då kunde man nonchalera dem. Men visst verkar de även vara mer pålästa denna gång och försökte i alla fall prata relativt seriöst om filmerna och skådespelarna.

Oscarsgalan 2013 är nu över och jag hade jätteroligt inför den genom utmaningen att försöka se så många filmer som möjligt. Tror jag landade på 34 filmer vilket jag är grymt nöjd med (men inte lika nöjd med de nominerade filmerna där överraskande många var fruktansvärt tråkiga att se). Nu är det väl bara att se vilka filmer som kommer i år och vilka som kan tänkas bli nästa års Oscarskandidater. Väl mött då!

PS. Jag tror jag bara lyckades pricka in 16 rätt, men lika glad för det är jag då jag fick fel om ”Lincoln”. :)

Maggie Simpson in ”The Longest Daycare”

Alternativ titel: The Simpsons: The Longest Daycare

Land: USA

Regi: David Silverman

År: 2012

Genre: Animerad kortfilm

Sett: 23/2 2013

Längd: 5 min.

IMDb

Synopsis

Maggie Simpson spenderar en dag i ”The Ayn Rand School for Tots”.

Trivia

Fox första animerade film baserad på en tv-serie.

Oscarsnominering 2013: Bästa animerade kortfilm.

Mitt omdöme

Lagom längd för en Simpsonfilm i mitt tycke. Godkänd, men faller snart i glömska.

 

Fresh Guacamole

Land: USA

Regi: PES (Adam Pesapane)

År: 2012

Genre: Animerad kortfilm

Sett: 23/2 2013

Längd: 2 min.

IMDb

Synopsis

Förvandling av bekanta objekt till färsk guacamole.

Trivia

PES använder sig av stop-motion-teknik i denna kortfilm som är den kortaste filmen som nominerats för en Oscar.

Händerna i filmen är PES.

Oscarsnominering 2013: Bästa animerade kortfilm.

Mitt omdöme

Annorlunda sätt att göra guacamole. Lite obegripligt, men samtidigt kreativt får jag väl lov att säga. Tur att den var så kort, för den var ganska tråkig ärligt talat.

 

Head over Heels

Land: Storbritannien

Regi: Timothy Reckart

År: 2012

Genre: Animerad kortfilm

Sett: 23/2 2013

Längd: 11 min.

IMDb

Synopsis

Efter många års äktenskap har Walter och Madge vuxit ifrån varandra. Han bor på golvet och hon bor i taket. När Walter försöker återuppliva deras romans kraschar deras hem och de får svårt att komma överens om vad som är upp och vad som är ner.

Trivia

Oscarsnominering 2013: Bästa animerad kortfilm.

Mitt omdöme

Melankolisk, men finurlig historia med lyckligt slut. Inte så överdrivet förtjust i dockanimationer, men här fungerar det relativt bra.

 

Skyfall

Land: Storbritannien/USA

Regi: Sam Mendes

Skådespelare: Daniel Craig, Judi Dench, Javier Bardem, Ralph Fiennes, Naomi Harris

År: 2012

Genre: Action

Sett: Blu-ray 23/2 2013

Längd:

IMDb

Synopsis

I Skyfall testas Bonds lojalitet gentemot M då hon plågas av sitt förflutna. Det blir 007s uppgift att identifiera hotet, och att eliminera det, kosta vad det kosta vill.

När Bonds senaste uppdrag misslyckas allvarligt och agenter runt om i världen avslöjas, attackeras MI6 och M tvingas flytta verksamheten. Detta leder till att hennes auktoritet och ställning ifrågasätts av Mallory, den nya chefen för Intelligence and Security Committee. När MI6 hotas både inifrån och utifrån finns det endast en person som M kan lita på: James Bond. Med hjälp av agenten Eve följer 007 spåren efter den mystiska Silva, vars dödliga motiv är väl dolda?

Trivia

Premiären var 2012 för att fira 50 år med Bond-franchisen.

Produktionen försenades nio månader pga filmbolaget MGMs konkurs.

1/3 av filmens budget finansierades av reklam från företag som Coca Cola, Heineken, Sony, Jaguar, Aston Martin, Omega m.fl.

Sam Mendes säger att Christopher Nolans The Dark Knight filmer inspirerade honom.

Fem Oscarsnomineringar 2013: Bästa foto, Bästa musik, Bästa sång, Bästa ljudklippning och Bästa ljudmix.

Mitt omdöme

Bra manus, men dåligt genomförande kan nog filmen sammanfattas med. Resultatet blev väldigt slätstruket med bleka actionscener, tam dialog och en trött  Daniel Craig som James Bond. Som sagt var manuset bra med sina blinkningar till gamla Bond-filmer och temat att de alla börjar bli gamla och det är dags för nästa generation att ta över. Men bäst av allt var förtexterna med läckert foto uppbackat av sångerskan Adele.

How to Survive a Plague

Land: USA

Regi: David France

År: 2012

Genre: Dokumentär

Sett: 23/2 2013

Längd: 120 min.

IMDb

Synopsis

Filmen berättar genom intervjuer och arkivfilmer om AIDS-aktivister i USA under åren då sjukdomens härjningar var som värst.

Trivia

David France är journalist och författare. Den här dokumentären är hans debut som regissör.

Oscarsnominering 2013: Bästa dokumentär.

Mitt omdöme

Dokumentär om AIDS som grasserade på 80-talet. Vi får följa några eldsjälar som bildar Act Up i syfte att, med hjälp av lagstiftning och medicinsk forskning, få ett slut på sjukdomen som skördar så många liv.

Mycket bra dokumentär och ett mycket viktigt ämne som inte får falla i glömska. Fruktansvärt att höra att många nekades sjukvård pga sin sjukdom och/eller att de var homosexuella. Kyrkan som tar avstånd från dem och president Bush som säger att det var ju bara för dem att ändra på sitt beteende. Eh. David France gör ett bra jobb genom att använda gamla klipp från den tiden blandat med nya. Jag blir imponerad av engagemanget från de som var med på den tiden det begav sig och att de aldrig gav upp.