The Rite

Svensk titel: Ritualen

Land: USA/Ungern/Italien

Regi: Mikael Håfström

Skådespelare: Anthony Hopkins, Colin O’Donoghue, Alice Braga, Ciarán Hinds, Rutger Hauer

År: 2011

Genre: Drama/Skräck

Sett: Blu-ray 9/6 2012

Längd: 113 min.

IMDb

Synopsis

Ritualen följer den skeptiska teologistudenten Michael Kovak, som motvilligt går på exorcismskolan i Vatikanen. Under ett besök i Rom träffar han en oortodox präst, Fader Lucas, som introducerar honom för den mörkare sidan av sin tro.

Trivia

Mikael Håfström förberedde sig för filmen genom att ta del av en exorcism. Han fick inte vara med i rummet, men han stod utanför och hörde vad som hände.

Bilden för att beskriva demonen Baal är ofta en man, en katt, paddor eller kombinationen av dem alla.

Mitt omdöme

Jag gillade filmen. Åtminstone halvvägs. Gillade berättelsen om Michael, livet med fadern på begravningsfirman, hans skeptism mot djävulen och Gud och önskar filmen fortsatt i det spåret för tyvärr så skenade det iväg sen. Slarvigt berättat, dålig regi, dåligt skådespeleri och nerven lyste med sin frånvaro och så även mitt engagemang. Kom på mig själv att det var mer intressant att fundera om Hopkins var dåligt sminkad eller om det lagts till digitalt, händerna som dök upp i bild i en scen tyckte jag såg ut att behöva manikyr. Nej, den här filmen höll inte hela vägen.

Immortals

Land: USA

Regi: Tarsem Singh

Skådespelare: Henry Cavill, Mickey Rourke, Stephen Dorff, Freida Pinto, John Hurt

År: 2011

Genre: Action

Sett: Blu-ray 9/6 2012

Längd: 110 min.

IMDb

Synopsis

Efter att de grekiska krigarna till slut vunnit över Titanerna, dyker ett nytt hot upp mot dem. Med enorm kraft, deklarerar Kung Hyperion krig mot hela mänskligheten. Med sin blodtörstiga och vansinniga armé söker Hyperion genom Grekland efter den legendariske Epirus båge, ett vapen med obeskrivlig kraft, som smidits i himlen av självaste Ares. Om vapnet hamnar i kungens ägo, kan det förgöra hela mänskligheten, till och med förinta gudarna. Men de forntida lagarna förbjuder gudarna att ingripa i mänskliga konflikter och gudarna förblir maktlösa mot Hyperion och hans armé. Tills bonden Theseus kliver fram som deras enda hopp, hemligt utnämnd av Zeus själv.

Trivia

Filmen titel var först ”War of the Gods”, men den krockade både med Clash of the Titans (2010) och ”God War” (den senare både en påtänkt film och ett spel). ”Dawn of War” var också på tapeten, men ansågs för likt den förra titeln.

Mitt omdöme

Inget att klaga på direkt vad gäller det visuella och specialeffekterna som var välgjorda. En parentes kan väl vara att färgpaletten kändes lite väl konstlad många gånger. En hyfsad story som dock kunde blivit starkare med annan skådespelarensemble och med mer bombastisk visualisering av de mäktiga gudarna som kändes mer som vanliga människor utklädda i fåniga guldkostymer. Scenen där Zeus åker upp med Athena i famnen är det jag fiskar efter: så ska det se ut! Och slutscenen kunde de gott ha klippt bort.

Brighton Rock

Land: Storbritannien

Regi: Rowan Joffe

Skådespelare: Sam Riley, Helen Mirren, John Hurt, Andrea Riseborough, Philip Davis, Andy Serkis

År: 2010

Genre: Drama

Sett: Blu-ray 3/6 2012

Längd: 101 min.

IMDb

Synopsis

Brighton Rock är en spännande brittisk dramathriller i samma anda som I mördarens spår och Mord i sinnet och kretsar runt ondska och oskuld, med en dödlig kärlekshistoria i centrum.
I denna nyinspelning av Graham Greenes klassiska roman från 1939, förenas film noir och brittisk gangsterfilm. Vi gör en tidsresa till 1964 och befinner oss mitt i brinnande upplopp mellan mods och rockers längs den engelska sydkusten.

Mitt omdöme

En film som andas så mycket 60-tal att man luras nästan att tro att den spelades in det årtiondet. Börjar bra när vi får lära känna Pinkie och hans samröre med den undre världen. Hur den ena händelsen leder till den andra. Hans uppvaktning av oskyldiga Rose som blir helt förblindad av kärlek till honom. Är den besvarad? Den biten är intressant för Pinkie har många bottnar och det är svårt att klura ut hur han känner innerst inne. Är han bara en galen mördare eller finns det något mer bakom hårgelén? Synd bara att hans motpol, Rose, inte ger så mycket mer. Stor brist i filmen för ju längre den lider desto mer önskar jag se fler lager av den karaktären. Visst förstår jag att karaktären ska vara som hon är, men det behövs lite mer för att jag ska engagera mig i henne och hennes öde. Som det var nu så brydde jag mig inte så värst mycket och det får ses som ett ganska dåligt betyg. Kan bero på skådespelerskan som inte klarade av att fylla ut sin roll till fullo? Läste att Carey Mulligan var tänkt som Rose, men tackade nej. Kanske hade fungerat bättre med henne?

Gangsterdelen förpassas snart in i skuggorna då fokus flyttas till Pinkie, Rose och Ida. Jag tror det hade blivit bättre om den fått följa med då den hade så stort utrymme i början av filmen, men den kanske var skriven så här av Graham Greene?

Godkänd film som får högt betyg för miljöerna och fotot, men lägre för manus och regi som gjorde att engagemanget hos mig som tittare svalnade mot slutet.

The Awakening

Land: Storbritannien

Regi: Nick Murphy

Skådespelare: Rebecca Hall, Dominic West, Imelda Staunton

År: 2011

Genre: Thriller

Sett: DVD 2/6 2012

Längd: 102 min.

IMDb

Synopsis

England, 1921. Det ockulta är på allas läppar, men spökjägaren Florence Cathcart är en iskall skeptiker. När hon anlitas för att klara ut mystiska händelser på ett gammalt barnhem är hon övertygad om att allt bara handlar om pojkstreck … Ända tills hon möts av en syn som får blodet att frysa till is ådrorna! Plötsligt jagas spökjägaren av det oförklarliga, av en gen-gångare i barnkropp och av ett barnhem som blir alltmer klaustrofobiskt för varje sekund!

Trivia

Nick Murphy skrev manuset tillsammans med Stephen Volk.

Mitt omdöme

Regissören Nick Murphys långfilmsdebut. Tidigare har han regisserat avsnitt i tv-serier som  Primeval (2008). Debuten han gör med denna film tycker jag förtjänar en applåd för det mesta sitter som det ska: välskrivet manus som adapterats på ett mycket bra sätt med stämningsfyllda miljöer som backas upp av ett fint foto, spöklik atmosfär och skrämseleffekter (som undertecknad gick på hela tiden), spännande berättelse och med skådespelare som fyllde sina roller väl. Ni som följer Game of Thrones lär känna igen ett bekant ansikte.

Jag gillar det här. Alltför sällan nuförtiden som man får se en ”hederlig” spökhistoria som är befriad från en massa coola specialeffekter och splatter. Gillar även upplägget med en självständig kvinna på 20-talet som har till uppgift att avslöja bluffmakarna och händelserna som tar sin början på allvar när hon anländer till skolan, en gammal herrgård som är som gjord för kusliga spökerier. BBC var inblandade i produktionen och det märks för de brukar oftast leverera kvalitet.

 

Apollo 18

Land: USA/Kanada

Regi: Gonzalo Lopéz-Gallego

Skådespelare: Warren Christie, Lloyd Owen, Ryan Robbins

År: 2011

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 2/6 2011

Längd: 86 min.

IMDb

Synopsis

Officiellt var Apollo 17, som skickades iväg den 17:e december 1972, den sista bemannade resan till månen. Men ett år senare, i december 1973, skickades två amerikanska astronauter tillbaka till månen på ett hemligt uppdrag, bekostat av USAs försvarsdepartement. Vad du är på väg att se är de verkliga bilder som astronauterna tog på den resan. Medan NASA förnekar dess autencitet, menar andra att det är den riktiga anledningen till varför vi aldrig har åkt tillbaks till månen.

Trivia

Filmades med gamla kameralinser från 70-talet.

Manuset skrevs om flera gånger under inspelningen.

När Timur Bekmambetov, som är i ropet just nu,  kom in som producent så kom även en större budget in i produktionen.

Mitt omdöme

En film som lämnar mig en aning splittrad. Den är inte dålig, men samtidigt saknas något i den för att den ska sticka ut från mängden. Manuset är för enkelt och jag saknar vidareutveckling av vissa element. Tekniskt inget att klaga på, de väver samman bilder från Nasa med egna på ett snyggt sätt. För min del var det smått distraherande till en början ska erkännas: jag satt och var mest fascinerad av de verkliga bilderna och tänkte tillbaka på när jag var i 10-års åldern och galen i rymden – hade blivit helt lyrisk om jag sett denna film då!

Ett plus ska de ha för de lyckade, men klassiska,  skrämseleffekterna som jag gick på varenda gång! Meh. Första gången: ok. Nästa gång tänkte jag ”nu lurar ni mig inte” och hoppade till likväl! :D

Summa kardemumma: en film som får väl godkänt för det tekniska, men icke godkänt för manuset som var alltför tunt och lämnade mycket övrigt att önska.

Marianne

Land: Sverige

Regi: Filip Tegstedt

Skådespelare: Thomas Hedengran, Peter Stormare, Tintin Anderzon, Sandra Larsson

År: 2011

Genre: Drama

Sett: DVD 2/6 2012

Längd: 103 min.

IMDb

Synopsis

Efter att ha förlorat sin fru i en bilolycka har Krister hamnat på sönderfallets brant med en upprorisk tonårsdotter och ett gråtande spädbarn. Skuldkänslor av ett tidigare dubbelliv har gett upphov till ett tillstånd som får honom att vakna om nätterna utan att kunna röra sig. Omsluten av mörkrets famn misstänker han att någon är med honom i rummet – ett förföriskt men farligt väsen som vill honom illa.

Trivia

Filmen utspelar sig (och spelades in) i Östersund, Jämtland.

Filip Tegstedt har länge velat utforskat folktron med maran kontra sömnparalys. Det senare ett tillstånd där man vaknar upp utan att kunna röra på sig och med känslan av att vara iakttagen.

Svenska Filminstitutet ville inte sponsra filmen så Tegstedt satsade sina egna pengar då han tyckte att det saknades bra svensk skräckfilm och att den genren alltid ansetts som lägre klass.

Mitt omdöme

Jag ville så gärna tycka om den här filmen, inte bara för den otroligt vackra titeln ;), men även med en önskan att Sverige äntligen skulle lyckas leverera lika bra som våra grannländer gjort. Jämföra kan vi ju göra med norska Trolljägaren som även den bygger på folktro och hur de lyckades så bra föra in den tron i en spännande förpackning som innehöll skön humor. I ”Marianne” så lyckas de tyvärr inte. Godkänt manus som dock inte lyckades överföras rynkfritt till filmformatet. Marknadsföringen och posters basunerar ut att det är svenskt drama med inslag av skräck och visst finns de senare elementen med, men knappast skrämmande. Filmen är ett familjedrama och med ett skarpare manus och bättre skådespelare kanske de lyckats bättre. Ja, de hade även fått byta ut kamerateamet för anlita amatörer till ett dylikt projekt fungerar inte.

Står att läsa på DVD-fodralet:  ”Filip Tegstedts otäcka debutfilm har applåderats på internationella filmfestivaler och kritikerna har dragit paralleller till regissörer som Stanley Kubrick och Roman Polanski. Hallucinatorisk stämning, upprivande skådespeleri och utsökt kameraarbete samspelar i denna spöklika skräckthriller om en plågad mans samvete – en mörkervandring i nordisk folktro och mardrömmars ursprung.”

Eh. Ok.