The Cabin In the Woods

Land: USA

Regi: Drew Goddard

Skådespelare: Kristen Conolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchinson, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins, Bradley Whitford

År: 2009

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 17/11 2012

Längd: 95 min.

IMDb

Synopsis

Fem ungdomar är på väg till en stuga i skogen för fest och häng. Väl där dröjer det inte länga förrän de börjar uppträda som stereotyper ur en skräckfilm medan de sakta men säkert uppdagar stugans blodiga förflutna samtidigt som någon övervakar varje steg de tar?

Trivia

Filmen spelades in 2009, men lanserades först tre år senare. Filmbolaget ville konvertera filmen till 3D, mot Whedons och Goddards vilja. Sedan gick MGM omkull och filmen (och 3D-konverteringen) lades på is. Lionsgate tog över och 2012 släpptes filmen – i 2D.

Mitt omdöme

Jag gillar verkligen idén med att bygga en egen story på den klassiska skräckhistorien om stereotypiska ungdomar som åker ut i skogen för att campa och diverse saker händer. Men tyvärr lyckas de inte förmedla idén till färdig film och resultatet blir därför spretigt, tråkigt och ett väldans hopkok från diverse andra filmer/spel. Det kändes mer som en lekstuga där några scener fick alltför stort utrymme och ingen vågade säga ifrån: ”nu räcker det” – ”klipp!”.

Skådespelartruppen är inte den starkaste (trots några namnkunniga i rollistan som Richard Jenkins) och självklart känns flera igen från tidigare Joss Whedon produktioner. Vad gäller den senare så visst märks hans handlag i filmen, men vissa scener som ska föreställa humoristiska faller platt i mina ögon.

Det tekniska får godkänt, men jag förstår att filmbolaget tvekade i många år med att släppa filmen.

Chernobyl Diaries

Land: USA

Regi: Bradley Parker

Skådespelare: Devin Kelley, Jesse McCartney, Olivia Taylor Dudley, Jonathan Sadowski, Nathan Phillips, Ingrid Bolsø Berdal

År: 2012

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 17/11 2012

Längd: 88 min.

IMDb

Synopsis

Tre vänner på semester blir strandsatta i staden Prypjat, spökstaden i norra Ukraina nära gränsen till Vitryssland, som övergavs efter kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl. Det dröjer dock inte länge förrän vännerna inser att de inte är ensamma.

Trivia

Baserad på ”The Diary of Lawson Oxford” skriven av Oren Peli som blev inspirerad när han läste en blogg som en tjej skrivit som åkt motorcykel genom Pripjat.

Spelades in i Ungern och Serbien.

Mitt omdöme

En godkänd film som körde på i bekanta fotspår, men som saknade nerven i berättandet. Befriande skönt dock att de inte gjorde det enkelt för sig med klassiska skrämseleffekter, uppbackade av höga ljud i syfte att skrämma oss åskådare på ett billigt sätt. Det gjorde att några scener lyfte några snäpp när det inte blev för uppenbart och fantasin fick fritt spelrum. Tyvärr lyckades de inte med det i alla scener trots snålskjutsen de fick av de spöklika miljöerna och bakgrundshistorien.

Intruders

Land: USA/Storbritannien/Spanien

Regi: Juan Carlos Fresnadillo

Skådespelare: Clive Owen, Carice Van Houten, Daniel Brühl, Pilar Lopéz de Ayala

År: 2011

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 4/11 2012

Längd: 100 min.

IMDb

Synopsis

Två barn i olika länder får varje natt besök av en ansiktslös inkräktare – en fruktansvärd varelse som försöker ta kontroll över dem. Oron och spänningen ökar när också deras föräldrar blir varse samma syner. 

Trivia

Manuset skrevs av Nicolás Casariego och Jaime Marques baserat på en idé av Juan Carlos Fresnadillo.

Mitt omdöme

Jag gillar historien som utspelar sig i Spanien, men när vi förflyttas till England och det är Mia som är drabbad så sjunker filmen drastiskt. Jag får känslan av att de vill så mycket med filmen, men resultatet blir mest spretigt och ologiskt. I rätta händer kunde de blivit så mycket bättre. Grundhistorien är bra och miljöerna passande. Föga skrämmande dock och vissa scener/miljöer är riktigt dåligt genomförda tekniskt sett. Johns arbetsplats och scenen där han kör bil. Inte bra. Och Johns hustru vet jag inte om det var skådespeleriet som brast eller om det var personregin. Eller manuset. Eller kombinationen av dem alla…

Nej, det här var inte så lyckat. De skulle fokuserat på den spanska historien och struntat i resten så hade det blivit så mycket bättre.

In Time

Land: USA

Regi: Andrew Niccol

Skådespelare: Justin Timberlake, Cillian Murphy, Amanda Seyfried, Johnny Galecki, Olivia Wilde

År: 2011

Genre: Sci-fi/Action

Sett: Blu-ray 3/11 2012

Längd: 109 min.

IMDb

Synopsis

I en framtid där åldrande inte längre existerar har livslängd blivit en lyx och tid den främsta handelsvaran. De rika kan köpa sig till nästintill evigt liv medan de fattiga kämpar, stjäl och tigger sig till extra dagar, månader och år. I denna värld lever Will Salas på fattigdomsgränsen vilket innebär att varje dag kan vara hans sista. När han anklagas för mord tvingas han att fly och tillsammans med en ung kvinna försöker han rentvå sitt namn. Men tiden är inte på deras sida.

Trivia

Andrew Niccol både skriver och regisserar sina filmer själv. Några av dessa är: Gattaca (1997), S1m0ne (2002) och Lord of War (2005). De senare plus ”In Time” stod han även som producent för.

Mitt omdöme

Som synes i Trivian är det inte första gången som Andrew Niccol behandlar samhällsrelaterade ämnen som utspelar sig i framtiden. I ”In Time” handlar det om hur tid blivit en hårdvaluta och de rika styr över de fattiga och som någon från det övre skiktet säger ”För att leva för evigt krävs det att några människor dör.”  Jag gillar hur Niccols tagit vara på den gamla klyschan ”tid är pengar” och gjort en historia av den som utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid (tolkar jag det som). Och människans jakt på evig ungdom/liv som här förverkligas i och med att tiden stannar när människorna uppnår åldern 25  för att sedan starta om med timern inställd på ett år. Nu börjar jakten på sekunderna. Mycket intressant och tankeväckande.

Tyvärr så lyckas inte Niccol vidareutveckla detta och sjabblar bort det hela med ett alltför enkelt manus med förutsägbar handling och tunna actionscener. Justin Timberlake imponerar dock och ge honom några filmer till så kommer han bli en faktor att räkna med i filmbranschen. Cillian Murphy tycker jag även fungerar bra som tidsväktaren, men jag hade önskat att hans karaktär fått utvecklas lite grann. Amanda Seyfried är söt att titta på, men det var väl allt.