Lawless

Land: USA

Regi: John Hillcoat

Skådespelare: Shia LeBeouf, Tom Hardy, Jason Clarke, Guy Pearce, Jessica Chastain

År: 2012

Genre: Drama

Sett: Blu-ray 5/5 2013

Längd: 116 min.

IMDb

Synopsis

Filmen utspelar sig under förbudstiden i Virginia, USA runt 20-talet och är den sanna berättelsen om bröderna Bondurant – fräcka och orädda unga spritlangare som kom att bli legendariska.

Trivia

Baserad på boken ”The Wettest County in the World (2008)” som skrevs av Matt Bondurant, brorson till Jack Bondurant.

Nick Cave, även känd musiker, skrev manuset till filmen. Han har tidigare samarbetat med regissören John Hillcoat i filmen The Proposition (2005). Nick Cave bidrog även med musik till de båda filmerna.

Mitt omdöme

Väldigt vackert foto och trovärdiga miljöer som lurar en tillbaka till en annan tidsepok. Relativt lugnt berättad historia om bröderna Bondurant som emellanåt exploderar i blod och våld utan att det för den delen tar över. Mycket bra spelat av Tom Hardy och Jason Clarke som bröderna Forrest och Howard. Shia LaBeouf,  som lillebror Jack, kändes inte helt rätt för sin roll och Guy Pearce, som jag tycker brukar leverera, misslyckades ganska rejält med sin karaktär som bara kändes… märklig. Visst var det en märklig och udda karaktär, men jag tycker inte Guy Pearce kändes trovärdig. Han var snubblande nära flera gånger att göra en parodi av sin karaktär. Kvinnoporträtten i filmen vet jag inte vad jag ska säga om: de fanns där, men utan större substans.

Berättelsen kunde gott ha tajtas till på sina ställen och slutet, som jag förstod behövdes finnas med, borde utförts på ett smidigare – och kortare – sätt.