We Were Warned
Betyg: 3/5
Regi: Roland Emmerich
Skådespelare: John Cusack, Amanda Peet, Thandie Newton, Oliver Platt
År: 2009
Genre: Sci-fi/Action/Äventyr
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1190080/
Sett: Bio 28/11
Mayaindianerna förutspådde för hundratals år sedan att jorden ska drabbas av stora naturkatastrofer och slutligen gå under år 2012. När de gamla sägnerna blir verklighet och människorna står inför världens ände kämpar Jackson Curtis inte bara för att rädda sin familj, utan hela mänskligheten. Det blir en omöjlig kamp mot klockan och hopplösa odds. Men Jackson vägrar ge upp trots att allt hopp verkar vara ute.
Titeln refererar till Maya-folkets kalender som enligt vissa kulturer och religioner tar slut 2012 och innebär slutet för världen. Dock finns inget dokumenterat att Maya-folket själva var av den åsikten.
Huvudpersonens namn, Jackson Curtis, kommer från Emmerichs favorit 10 Cent vars riktiga namn är Curtis Jackson. Om någon tycker att lilla Wisconsin förekommer frekvent i filmen så har det sin förklaring då dess exekutiva producent, tillika Emmerichs vän, Michael Wimer kommer därifrån.
”We Were Warned”, filmens tagline, allt som behövdes för att trigga igång mig som har en morbid förkärlek för apokalyptiska filmer.
Filmen börjar med att några forskare i Indien upptäcker att eruptioner från solen påverkar temperaturen i jordens kärna. En hemlig plan sätts i verket för att säkerställa mänsklighetens överlevnad, vilket endast kommer att gynna de som har en viktig position i samhället plus de som har pengar att betala… Fruktansvärt då det är ett scenario som inte känns helt främmande.
Jackson försover sig precis den morgonen då han ska ta med barnen till Yellowstones nationalpark för lite kvalitetstid. Naturligvis är han skild och det av den anledningen att frugan tyckte han ägnade familjen alldeles för lite tid då han ägnade sig åt sitt författande. Som för övrigt resulterade i den utgivna boken ”Farewell Atlantis” (vilket även användes som arbetsnamn för filmen). Har vi för övrigt stött på den handligen förut? Med familjen alltså?
Väl i nationalparken upptäcker de att ’deras’ campingplats blivit avspärrat av militären och en liten sjö som fanns där förut är borta. Efter det här börjar det hända saker: jordskalv skakar Kalifornien, inget ovanligt men vänta bara…
Här kommer filmens styrka: fantastiska specialeffekter som visar katastrofen som drabbar Kalifornien där jordskalven växer i styrka och ödelägger område efter område. Jacksons flykt genom staden i limousinen med familjen kantas av katastrof efter katastrof. Skyskrapor raseras, broar rasar samman, vägar försvinner. Helt makalöst gjort i ett snabbt tempo. Riktigt snyggt gjort och detta som gör att filmen faktiskt får betyget 3 av undertecknad. För vad gäller övrig handling så…eh.
Men det är inte bara Kalifornien som drabbas utan vi får se ödeläggelsen av Washington också. Den senare har en otroligt snygg scen med hangarfartyget som sveper in från havet över staden. Wow, så mäktigt. Det brukar vara svårt att få till vatten i CGI så att det ser verkligt ut, men här har de lyckats fantastisk bra.
Det är en global katastrof, men övriga världen lyser med sin frånvaro vilket blir ett minus här. Stor miss att de struntade i att visa vad som händer i övriga världen för det hade bara förhöjt känslan av världens undergång. Ok, vi fick en snabb glimt av vad som hände i t ex Himalaya, men blinkar man så missar man nästan det.. Nåja, vad ska man begära då det är en amerikansk film och vi vet ju vad de anser om sitt eget land…Ps. Håll öronen öppna efter en replik som dyker upp och handlar om just det landet – surprise! Not.
Jag vet precis när filmen började sin djupdykning: scenen när de sitter i ryssens flygplan och personerna börjar samtala sinsemellan för att bygga upp persongalleriet. Svagheten, som i så många andra actionfilmer, är handlingen vid sidan om all action. När krutet lagt sig finns inte så mycket energi kvar (eller vilja) att ägna tid åt övrig handling vilket blir uppenbart här. En handling som vi sett förut, bleka skådespelare och karaktärer som är stereotypa.
Summa summarum: Specialeffekterna får full poäng av mig, men då det för övrigt är så uselt (manus, regi, skådespelare, karaktärer) så drar det ner betyget för själva filmen till en 3:a. Kan inte poängtera nog att det är endast CGI:n som står för betyget!