Source Code

Land: USA/Frankrike

Regi: Duncan Jones

Skådespelare: Jake Gyllenhaal, Vera Farmiga, Michelle Monaghan

År: 2011

Genre: Sci-fi

Sett: Blu-ray 11/12 2011

Längd: 93 min.

IMDb

Synopsis

Militärpiloten Colter Stevens befinner sig på ett uppdrag han varken förstår eller frivilligt anmält sig till. Plötsligt vaknar han upp på ett pendeltåg på väg mot centrala Chicago, mitt emot honom sitter en kvinna han aldrig tidigare sett och när han ser sin spegelbild tillhör den en främmande man. Några minuter senare sprängs tåget och alla passagerare dör. Stevens vaknar upp omtumlad och fast- spänd i en mystisk kammare. Från en videoskärm beordrar en kvinna honom, utan vidare förklaring, att återvända till tåget och återuppleva den okända mannens sista åtta minuter i livet – tills han lyckas identifiera bombmannen.

Trivia

Duncan Jones, son till David Bowie, andra långfilm som regissör. Den första var Moon (2009).

Scott Bakula (Star Trek Enterprise) har en liten roll som Stevens pappa, dock enbart röstroll.

Mitt omdöme

Jake Gyllenhaal är mycket bra i rollen som Colter Stevens. Intressant upplägg, men tyvärr låg tyngdpunkten på Stevens besatthet av Christina vilket bidrog till en temposänkning som förtog mycket av spänningen och den smäktande filmmusiken gjorde inte saken bättre. Filmen hade vunnit mer på att fokusera på Source Code, Stevens och jakten på terrorister. Det hade även varit önskvärt med lite fler tankenötter. Det visuella var en besvikelse för där ska jag erkänna att jag väntade mig lite mer. Även CGI:n lämnade mycket övrigt att önska. Inte ens blu-ray formatet hjälpte, tvärtom tyckte jag det var alldeles för mycket skärpa.

Summa kardemumma: en godkänd film med intressant tema, spännande och intressant inledning och bra skådespelare.

The Children

Land: Storbritannien

Regi: Tom Shankland

Skådespelare: Eva Birthistle, Stephen Campbell Moore, Jeremy Sheffield, Rachel Shelley

År: 2008

Genre: Skräck

Sett: DVD 11/12 2011

Längd: 81 min.

Betyg: 3/5

IMDb

Synopsis

Fem familjer med många barn samlas under julhelgen i en liten stuga ute i skogen. Så många barn ihopfösta i ett sådant litet utrymme bäddar självklart för en explosiv cocktail, och när ett av barnen insjuknar börjar saker och ting verkligen ta fart. Vad som verkar vara en serie bisarra olyckor slutar med att en förälders liv får ett väldigt blodigt slut.

Men var det en olyckshändelse, eller är det något vansinnigt fel på barnen?

Mitt omdöme

Trots enerverande barnskrik som avlöses av de vuxnas skrikande och konstsnö i ett vinterlandskap där skådisarna sprang omkring lättklädda som om det vore sommarvärme, så fann jag mig helt fokuserad på det som utspelade sig i tv-rutan. Bra skådespelare, framförallt de yngre imponerade stort. Blodigt, men inte alltför överdrivet konstigt nog. Råa scener med barn inblandade som ger en gåshud. Ska tillägga att klippningen var riktigt snyggt gjord då vi aldrig fick se med egna ögon barn som fullföljde sina dåd utan överlät åt oss åskådare att fylla i resten vilket bara ökade obehaget.

Filmen lämnade en olustig känsla inom mig när den var slut och jag inser att den var mer skrämmande än vad jag trodde medan jag såg den. Ett plus för att tid inte ödslades med att förklara anledning till händelserna och ett extra plus för ett slut som överläts till oss åskådare att ta ställning till.

Unknown

Land: USA

Regi: Jaume Collet-Sera

Skådespelare: Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones, Aidan Quinn, Bruno Ganz, Frank Langella

År: 2011

Genre: Thriller

Sett: Blu-ray 10/12 2011

Längd: 113 min.

Betyg: 3/5

IMDb

Synopsis

Dr. Martin Harris vaknar upp efter en bilolycka i Berlin och upptäcker att hans fru Elizabeth inte längre vet vem han är, och att en annan man har antagit hans identitet. Ensam finner han sig jagad av både myndigheter och lönnmördare och med taxichauffören Gina som enda hjälp försöker han finna sanningen och ta tillbaka sitt liv.

Mitt omdöme

En spionthriller som levererade det den skulle. Varken mer eller mindre. Liam Neeson var kanske en aning blek i huvudrollen, men det vägdes upp med besked när Bruno Ganz och Frank Langella äntrade scenen. Lagom spännande berättelse med liten twist och med ett tempo som hölls på jämn nivå. Godkänt foto. De vanliga actionsscenerna som följde amerikanskt manér med exploderande bilar och utdragna slagsmål. Nåja, man kan alltid fylla på kaffekoppen under tiden. Inget nydanande i denna genre, men den bjöd på en stunds underhållning.

Water for Elephants

Land: USA

Regi: Francis Lawrence

Skådespelare: Reese Witherspoon, Christoph Waltz, Robert Pattinson, Hal Holbrook

År: 2011

Genre: Drama

Sett: Blu-ray 10/12 2011

Längd: 120 min.

Betyg: 3/5

IMDb

Synopsis

På en cirkus någonstans i 30-talets USA utspelar sig denna spektakulära kärlekshistoria om Jacob som när hans föräldrar dör i en olycka finner ett nytt liv och en ny familj i de många färgstarka personerna i det kringresande sällskapet. Där finner han också kärleken i cirkusens stjärna Marlena. Men hon är inte fri att kunna älska honom tillbaka och för att kunna vara tillsammans måste de bryta sig loss från det enda liv de känner till.

Trivia

Baserad på romanen ”Water for Elephants” skriven av Sara Gruen.

Mitt omdöme

Hal Holbrook ramar in berättelsen som den äldre Jacob på ett fint sätt. Det han berättar ska föreställa en händelserik och samtidigt sorglig historia om hans ungdom. Men jag blir inte riktigt berörd. Problemet är bristen på kemi mellan Pattinson och Witherspoon. De övertygar mig inte som kärlekspar. På varsitt håll får de godkänt, men inte tillsammans vilket blir ett stort problem i filmen. Men Christophe Walz spelar lika kraftfullt som vi såg i ”Inglourious Basterds”. Den mannen äger sina scener och sopar golvet med de andra.

Francis Lawrence lyckas förmedla bilden av depressionens USA och ge oss en glimt av cirkusvärlden där scenerna med våldet mot Rosie var riktigt obehagliga att se trots att man visste att det inte var på riktigt. Men jag hade förväntat mig en mer bombastiskt film, med färgsprakande fyrverkeri i kärlekshistorien och gnistor som slog ut lite här och var. För det var ju trots allt en berättelse om förbjuden, stark kärlek…

Bridesmaids

Land: USA

Regi: Paul Feig

Skådespelare: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Jessica St Clair, Jill Clayburgh, Jon Hamm

År: 2011

Genre: Komedi

Sett: Blu-ray 4/12 2011

Längd: 125 min.

Betyg: 2/5

IMDb

Synopsis

Annies liv är en enda röra. Men när hon får reda på att hennes bästa vän är förlovad måste hon bara tacka ja till rollen som Lillians brudtärna. Trots att hon är både pank och singel bluffar sig Annie genom både dyra och bisarra ritualer. Med bara en chans att få det rätt, kommer Annie att visa Lillian och hennes tärnor exakt hur långt någon är beredd att gå för någon man älskar.

Trivia

Jill Clayburghs sista film. Hon dog 5 november 2010, 66 år gammal.

Mitt omdöme

Många öser beröm över filmen som de tycker är ’behagligt otjejig’ som ’tjejfilm’. Så det var med viss nyfikenhet jag drog igång den. Skulle man äntligen få se en ’bröllopsfilm’ som inte följde den klassiska och urtråkiga mallen? Och ja visst, var det så. Uppfriskande att se tjejer som inte uppförde sig som de mähä de oftast gestaltas som i dylika genrefilmer, men samtidigt tycker jag det kändes som ett krystat försök att göra den mer grabbig. Jag vet, inte heller så förtjust i dessa etiketter, men jag orkar inte klura ut bättre formuleringar.

Kristen Wiig är bra i huvudrollen, likaså övrig ensemblem. Kruxet är att många scener blir alltför utdragna och andra borde klippts bort helt. Jag menar, filmen är hela två timmar lång! Vissa karaktärer, som Megan (spelad av Melissa McCarthy) blev alltför överdrivna och fick för mycket utrymme.

Nej, jag blev inte så värst imponerad för när vi närmade oss slutet så visade det sig att de inte riktigt kunde hålla fingrarna ifrån standardmallen. Och så levde de lyckliga i alla sina dar….

Rare Exports

Alternativ titel: Rare Exports – A Christmas Tale

Land: Finland/Norge/Sverige/Frankrike

Regi: Jalmari Helander

Skådespelare: Onni Tommilla, Jorma Tommilla, Tommi Korpela, Rauno Juvonen, Per Cristian Ellefsen

År: 2010

Genre: Action/Fantasy

Sett: DVD 3/12 2011

Längd: 85 min.

Betyg: 3/5

IMDb

Synopsis

En arkeologisk expedition hittar något som verkar vara jultomtens rike. Men strax efter upptäckten börjar bygdens barn försvinna, och några lokala jägare fångar ett mystiskt väsen som de tror kan vara jultomten själv! Detta är upptakten till ett vild, humoristisk och överraskande historia om en sagovärld som är allt annat än gullig.

Trivia

Finsk produktion som spelades in i Norge.

Mitt omdöme

I dessa juletider vad lämpar sig då bättre än en liten julsaga? Men denna gång är det inte någon som handlar om en rund, snäll tomte utan här lär vi känna julbocken och han är inte snäll!

Välproducerat och skön mix av nerv och humor. Bra skådespelare (bortsett från han som spelade Pietaris kompis som levererar sina repliker direkt från manus utan större inlevelse) och snyggt foto i perfekt miljö.

Varför betyget inte blir högre beror på att jag tycker att berättelsen är lite för enkel och förutsägbar.