Tinker Tailor Soldier Spy

Land: Storbritannien/Frankrike/Tyskland

Regi: Tomas Alfredson

Skådespelare: Gary Oldman, John Hurt, Mark Strong, Colin Firth, Ciarán Hinds

År: 2011

Genre: Thriller

Sett: 29/1 2012

Längd: 127 min.

IMDb

Synopsis

George Smiley är en knivskarp spion åt den brittiska underrättelsetjänsten mitt under kalla kriget. När en kollegas uppdrag går fruktansvärt fel faller organisationen samman och Smiley avskedas. Det dröjer dock inte länge förrän han i hemlighet värvas tillbaka, med syftet att hitta den mullvad som man misstänker infiltrerat MI6.

Trivia

Tomas Alfredsons första engelskspråkiga film.

Remake på miniserien från 1979 med Alec Guiness i huvudrollen som Smiley. Båda baseras på boken med samma namn skriven av John Le Carré.

Det tog 18 månader att hitta den rätta skådespelaren till rollen som Smiley. De höll på att ge upp när producenten Tim Bevan kom att tänka på Gary Oldman.

Den svenska sången ”Land, du välsignade” (Jussi Björling) hörs i första scenen med Control. Regissören är svensk, men sången symboliserar även Controls patriotism.

Oscarsnomineringar 2012: Bästa manliga huvudroll (Gary Oldman), Bästa originalmusik och Bästa manus (efter förlaga).

Mitt omdöme

Väldigt snyggt foto, ljussättning och scenografi. Andades 70-tal och kändes som en skön, gammal, brittisk spionfilm. Bra skådespelare i samtliga roller.

Nackdel faktiskt att se filmen utan undertext som jag gjorde vilket gjorde att det var segt att komma in i berättelsen och svårt att hålla reda på alla karaktärers namn (för det var ett gäng). Röriga hopp mellan scener emellanåt underlättade inte det hela. Från grunden en ganska enkel spionhistoria, men som upplevdes rörig på grund av det jag redan nämnt plus att karaktärerna framställdes mer ytligt. Ingen man direkt lärde känna. Men trots det negativa en sevärd film som jag kommer att se igen. Denna gång med undertext! :)

Real Steel

Land: USA/Indien

Regi: Shawn Levy

Skådespelare: Hugh Jackman, Evangeline Lilly, Dakota Goyo, Anthony Mackie, Kevin Durand

År: 2011

Genre: Action/Drama

Sett: 29/1 2012

Längd: 127 min.

IMDb

Synopsis

Charlie Kenton är en före detta slagskämpe som inte längre har en chans sedan enorma stålrobotar tagit över boxningsringarna. Nu tjänar han knappt sitt uppehälle genom att sätta ihop halvdana robotar från metallskrot och dra från den ena boxningsmatchen till den andra. När Charlie når botten är han tvungen att slå sig ihop med sin son Max, som han knappt haft någon kontakt med tidigare. Tillsammans börjar de träna en utmanare till den stora titeln i mästerskapet. Allt står på spel…

Trivia

Baserad på en novell från 1956 skriven av Richard Matheson.

Många av robot boxningsscenerna var motion-captured och professionella boxare användes. Sugar Ray Leonard övervakade det hela.

Oscarsnominering 2012: Bästa visuella effekter.

Mitt omdöme

Som små pojkar med dyra radiostyrda bilar, eh robotar. Gillar inte boxning och det blev knappast bättre av att det var robotar som boxades. Förutom det så var det en förutsägbar historia som vi sett otaliga gånger förut: intet nytt under solen. Frånvarande pappa som ägnar sitt liv åt riskfyllda spel och tar dagen som den kommer. Tills sonen gör entré i hans liv och med robotarna som gemensamt intresse får de snabbt kontakt igen och livet leker igen för de båda. Just det ja, i bakgrunden puttrar en något avslagen kärlekshistoria som involverar Evangline Lilly. Något mer? Ja, själva tävlandet med robotar vet vi ju direkt hur det kommer att sluta. Slutet gott, allting gott. Eller nåt. Gäsp. Filmen hade nog fungerat bättre som renodlad actionrulle utan inblandning av pappa-son-förhållandet. Hugh Jackman: hur tänkte du när du ställde upp på detta? Var det så bra betalt?

 

The Help

Alternativ titel: Niceville (svensk titel)

Land: USA

Regi: Tate Taylor

Skådespelare: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, Bryce Dallas Howard, Jessica Chastain, Cicely Tyson, Sissy Spacek

År: 2011

Genre: Drama

Sett: 29/1 2012

Längd: 146 min.

IMDb

Synopsis

”The Help” utspelar sig i 60-talets Mississippi och är en inspirerande berättelse om mod och vänskapen mellan tre starka kvinnor, som förenas i ett hemligt bokprojekt. Men projektet bryter mot samhällets oskrivna lagar och gör att kvinnorna lever farligt. 

Trivia

Baserad på boken med samma namn skriven av Kathryn Stockett. Hennes första och det tog henne fem år att skriva den och hon blev nobbad av 60 bokförläggare innan hon fick napp.

Regissören Tate Taylor och Kathryn Stockett var barndomsvänner i Mississippi.

Oscarsnomineringar 2012: Bästa kvinnliga huvudroll (Viola Davis), Bästa kvinnliga biroll (Jessica Chastain och Octavia Spencer) och Bästa film.

Mitt omdöme

Underbar film med snyggt foto, fina miljöer, varmt ljus och varma färger, välskrivet manus och en underbar skådespelarensemble där framförallt Viola Davis och Octavia Spencer, som de två hembiträdena, gjorde starkt intryck. Förhoppningsvis resulterar det i en Oscar för båda eller åtminstone en av dem. Även Bryce Dallas Howard gjorde en stark insats som den vita hemmafrun med obehagliga åsikter och syn på de svarta. Blev även imponerad av Jessica Chastains insats då jag nyligen såg henne i The Tree of Life där hon spelade en helt annan karaktär. Denna tjej lär vi få se mer av i framtiden! Måste även nämna Sissy Spacek som jag skrattade gått åt! Hennes karaktär alltså. :)

Berättelsen fångade mig från början till slut. Vi får en liten inblick i hur hemska förhållanden de svarta levde under och attityden mot dem som lägre stående varelser. Visst kan man tycka att skildringen var lite för tillrättalagd för nog råkade de ut för värre saker än vad som framkom här, men tack vare (som tidigare nämnt) skådespelarna så blev det ett lyckat resultat.

Jag gillar verkligen de starka och välskrivna karaktärerna, att det handlade om kvinnor från olika förhållanden och deras vitt skilda liv. Hur omgivningen kan sätta press på en att bete sig på ett annorlunda sätt, svagheten att inte våga säga ifrån och styrkan hos dem som vågar det.

Till syvende och sist en må-bra-film som rekommenderas varmt.

The Descendants

Land: USA

Regi: Alexander Payne

Skådespelare: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Beau Bridges, Michael Ontkean

År: 2011

Genre: Drama

Sett: 28/1 2012

Längd: 115 min.

IMDb

Synopsis

Den bitterljuva historia om Matt King vars liv passerat obemärkt för andra och för honom själv.
När hans fru råkar ut för en olycka utanför Waikiki tvingas Matt omvärdera sitt liv, ta en mer aktiv roll i sina döttrars uppväxt och besluta hur han ska göra med den bit land familjen ärvt från Hawaiianska kungligheter och missionärer. 

Trivia

Baserad på en bok skriven av Kaui Hart Hemmings som även gör en cameo i filmen genom att låna ut sin röst i ett telefonsamtal som Brians assistent, Noe.

Oscarsnomineringar 2012: Bästa manliga huvudroll (George Clooney), Bästa regi, Bästa klippning, Bästa film och Bästa manus (efter förlaga).

Mitt omdöme

Snygg inledning med svepande bilder över Hawaii och George Clooneys voice-over som pratar om paradiset. Fint foto och välskrivet manus med kompetenta skådespelare som gör detta till en klart godkänd film. Tycker även de lyckades hålla sig ifrån att göra en film som blev sötsliskigt sentimental utan det blev en bra balans.

Albert Nobbs

Land: Storbritannien/Irland

Regi: Rodrigo García

Skådespelare: Glenn Close, Mia Wasikowska, Pauline Collins, Brendan Gleeson

År: 2011

Genre: Drama

Sett: 28/1 2012

Längd: 113 min.

IMDb

Synopsis

Albert Nobbs är i själva verket en kvinna som ger sig ut för att vara man för att överleva 1800-talets Irland. Efter runt 30 år i en mans skepnad börjar hon känna sig fångad av sin egen skapelse.

Trivia

Glenn Close spelade inte bara huvudrollen utan var även en av manusförfattarna, skrev låten till filmen och var producent.

34 dagar tog det att spela in filmen på Irland.

Oscarsnomineringar 2012: Bästa kvinnliga huvudroll (Glenn Close), Bästa kvinnliga biroll (Janet McTeer) och Makeup.

Mitt omdöme

Lågmält drama som berättar historien om Albert Nobbs. Fint filmat i miljöer som ger intryck av den tidsepok det utspelar sig i. Godkända skådespelare, men tyvärr tycker jag inte Glenn Close till fullo klarar av rollen som Nobbs. Jag skulle bli mäkta förvånad om de vann någon Oscar i år för varken Close, som jag precis nämnde, är värd det och inte heller sminket. Det senare tycker jag framställde Albert Nobbs som mer död än levande. Iofs var det kanske tanken, men snyggt var det inte. Störst intryck gjorde Brendan Gleeson som spelade doktorn. Liten roll, men ack sådan närvaro. Intressant historia dock om olika kvinnors öden (och drömmar) i 1800-talets Irland. Men tyvärr höll det inte hela vägen.

The Girl with the Dragon Tattoo

Land: USA/Sverige/Storbritannien/Tyskland

Regi: David Fincher

Skådespelare: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, Stellan Skarsgård, Robin Wright, Joely Richardson

År: 2011

Genre: Thriller

Sett: 28/1 2012

Längd: 157 min.

IMDb

Synopsis

”The Girl with the Dragon Tattoo” är den första filmatiseringen av Columbia Pictures adaption av Stieg Larssons Milleniumtrilogi.

Lisbeth Salander är en ung egensinnig tjej med ett mörkt förflutet. Hon är en enastående researcher och en av landets främsta hackers. Den grävande journalisten Mikael Blomkvist har precis blivit dömd för förtal när Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill ge honom ett annorlunda uppdrag. Lisbeth och Mikaels vägar möts och tillsammans gräver de djupt i familjen Vangers förflutna där de möter en mörkare och blodigare historia än någon av dem kunnat ana.

Trivia

Amerikansk remake på svenska Män som hatar kvinnor (2009).

Piercingarna som Rooney Mara har är riktiga.

Kontoret på säkerhetsföretaget är filmad i spelföretaget, DICE, byggnad.

Oscarsnomineringar 2012: Bästa kvinnliga huvudroll (Rooney Mara), Bästa foto, Bästa klippning, Bästa ljudklippning och Bästa ljudmix.

Mitt omdöme

Lite småseg och knepig att hänga med i. Liksom den svenska filmen var. Märkliga upptäckter genom att titta i papper eller på foton och jag undrade vad de egentligen såg för spännande. Och filmen är på tok för lång. Flera gånger mot slutet som jag trodde det skulle vara färdigt, men så fortsatte det. Och fortsatte. Undrade om de redan börjat med uppföljaren utan att tala om det.

Minus till Rooney Mara för hennes usla försök att få till en svensk brytning till engelskan. Lät mer som en ryska. Hade föredragit att även hon pratat engelska för det funkade ju utmärkt för Daniel Craig och Christopher Plummer. De två senare spelade väldigt bra ska tilläggas. Väldigt svårt att hänga med i dialogen många gånger då jag såg den utan undertext. Stellan Skarsgård mumlade värre än någonsin, men även andra skådespelare talade otydligt. Och inte blev saken bättre när några skulle försöka sig på svensk brytning.

Tack vare att filmen spelades in i Sverige så blev den delen av berättelsen trovärdig. Även ljussättning, foto och till viss del ljudet förstärkte den känslan. Men lite slarvades det med årstiderna: mitt i vintern, med snötäckta landskap, så kommer nästa scen med strålande sol och grönska i full blom. Eh.

Plus till de snygga förtexterna och musiken som hörde därtill (och som lovade så mycket mer än det som levererades).