Land: USA/Sverige/Storbritannien/Tyskland
Regi: David Fincher
Skådespelare: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, Stellan Skarsgård, Robin Wright, Joely Richardson
År: 2011
Genre: Thriller
Sett: 28/1 2012
Längd: 157 min.
Synopsis
”The Girl with the Dragon Tattoo” är den första filmatiseringen av Columbia Pictures adaption av Stieg Larssons Milleniumtrilogi.
Lisbeth Salander är en ung egensinnig tjej med ett mörkt förflutet. Hon är en enastående researcher och en av landets främsta hackers. Den grävande journalisten Mikael Blomkvist har precis blivit dömd för förtal när Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill ge honom ett annorlunda uppdrag. Lisbeth och Mikaels vägar möts och tillsammans gräver de djupt i familjen Vangers förflutna där de möter en mörkare och blodigare historia än någon av dem kunnat ana.
Trivia
Amerikansk remake på svenska Män som hatar kvinnor (2009).
Piercingarna som Rooney Mara har är riktiga.
Kontoret på säkerhetsföretaget är filmad i spelföretaget, DICE, byggnad.
Oscarsnomineringar 2012: Bästa kvinnliga huvudroll (Rooney Mara), Bästa foto, Bästa klippning, Bästa ljudklippning och Bästa ljudmix.
Mitt omdöme
Lite småseg och knepig att hänga med i. Liksom den svenska filmen var. Märkliga upptäckter genom att titta i papper eller på foton och jag undrade vad de egentligen såg för spännande. Och filmen är på tok för lång. Flera gånger mot slutet som jag trodde det skulle vara färdigt, men så fortsatte det. Och fortsatte. Undrade om de redan börjat med uppföljaren utan att tala om det.
Minus till Rooney Mara för hennes usla försök att få till en svensk brytning till engelskan. Lät mer som en ryska. Hade föredragit att även hon pratat engelska för det funkade ju utmärkt för Daniel Craig och Christopher Plummer. De två senare spelade väldigt bra ska tilläggas. Väldigt svårt att hänga med i dialogen många gånger då jag såg den utan undertext. Stellan Skarsgård mumlade värre än någonsin, men även andra skådespelare talade otydligt. Och inte blev saken bättre när några skulle försöka sig på svensk brytning.
Tack vare att filmen spelades in i Sverige så blev den delen av berättelsen trovärdig. Även ljussättning, foto och till viss del ljudet förstärkte den känslan. Men lite slarvades det med årstiderna: mitt i vintern, med snötäckta landskap, så kommer nästa scen med strålande sol och grönska i full blom. Eh.
Plus till de snygga förtexterna och musiken som hörde därtill (och som lovade så mycket mer än det som levererades).
Kan inte annat än hålla med!
Psst, Wright! ;-P
Jo, jag läste det du skrev på FB. Några planer på att se den svenska?
Hoppsan! Tack!
Den svenska? Mmneewwwhhm… borde väl!
Är väl lika bra nu när du sett den amerikanska versionen!