The Reef

Regi: Andrew Traucki

Skådespelare: Damian Walshe-Howling, Gyton Grantley, Adrienne Pickering, Zoe Naylor, Kieran Darcy-Smith

År: 2010

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 16/4 2011

Längd: 88 min

Betyg: 2/5

IMDb

Synopsis

Fem vänner avnjuter en vecka på havet kring Stora barriärrevet i Australien. Långt ute till havs kapsejsar de och alla hamnar i vattnet. De krälar chockade ombord på den upp och nedvända båten och upptäcker att en stor bit av skrovet slitits bort. Fyra av dem bestämmer sig för att simma mot fastlandet, medan den femte väljer att stanna och invänta hjälp. Snart inser vännerna att de förföljs av en gigantisk vithaj….

Trivia

Baserad på en sann historia.

Mitt omdöme

Jag hade inga större förväntningar när jag satte igång filmen och blev knappast förvånad när jag såg att skådespeleriet ej var det bästa, dialogen vacklade och storyn kändes som en gäspning. Plus det faktum att den är verklighetsbaserad vilket får mig att ta några steg tillbaka (sådana filmer brukar sällan bli särskilt lyckade). Men när vi väl förflyttades ut på havet så tog sig filmen en aning. Inte så att jag satt på nålar av spänning, men något underhållen blev jag trots allt. Uppenbart att filmen ej kom från Hollywoodfabriken för storyn förs fram på ett relativt lågmält sätt och skrämseleffekterna dominerade inte. Dock var det uppenbart från första början vem som skulle överleva det hela…

Vad gäller fotot så måste jag säga att undervattensfotot var utmärkt och det i kombination med verkliga hajar (inga fåniga plasthajar som filmats direkt utan riktiga som vävts in på ett naturligt och snyggt sätt) gav mig emellanåt en känsla av en dokumentär på Discovery Channel. Inget negativt med det, tvärtom: visar att fotot var väldigt lyckat i filmen.

Paranormal Activity 2

Regi: Todd Williams

Skådespelare: Brian Boland, Sprague Grayden, Molly Ephraim, Katie Featherston, Micah Sloat

År: 2010

Genre: Skräck

Sett: DVD 5/4 2011

Längd: 94 min.

Betyg: 2/5

IMDb

Synopsis

Daniel och Kristi har just kommit hem med sin nyfödda baby när de börjar hemsökas av en demon. Familjelyckan trasas sönder och deras liv blir till en mardröm de inte kan fly från. Övervakningskamerorna i familjens hus fångar skräcken på bild och gör filmen otäckt verklig.

Trivia

På den officiella sajten fanns hemliga meddelanden i trailern om den spolades framåt snabbt. När trailern är slut syns babyn i spegel, men finns inte i barnkammaren. I spegeln syns även bokstäver skrivna i blod. När bilden vänds horisontellt lyder texten: ”What is happening to Hunter?”

Det finns två Ramones och Misfits posters i Alis rum. Daniel Rey, som spelar fadern i filmen, producerade album för de båda banden.

Mitt omdöme

Första filmen, Paranormal Activity, var en positiv överraskning och jag ska erkänna att jag var lite nyfiken på uppföljaren. Jag ska inte gå som katten runt het gröt: tvåan saknar det mesta som första filmen hade och lämnar inga större eftertryck efter sig. Halvdana skådespelare och ett manus som inte bjuder på några överraskningar. Alls. Började ok, men i en viss scen i köket så trampades gasen i botten och inbromsningen kom först vid eftertexterna. Med bättre manus och mer finess kunde de blivit bättre. Nu blev det mer en axelryckning och filmen kommer förpassas in i glömskans galleri.

Hotel

Regi: Jessica Hausner

Skådespelare: Franziska Weisz, Birgit Minichmayr, Rosa Waissnix, Christopher Schärf

År: 2004

Genre: Thriller

Sett: DVD 2/4 2011

Längd: 82 min.

Betyg: 2/5

IMDb

Synopsis

Irene är den nya receptionisten. Men vad hände igentligen med den förra??

När Irene börjar som receptionist på ett stort hotel i de österikiska Alperna upptäcker hon att hennes företrädare på jobbet försvunnit under mystiska omständigheter. Hennes kollegor svarar undvikande och ovänligt när hon försöker ta reda på vad som hänt. Till slut blir hon övertygad om att hon måste bort därifrån innan hon går samma öde till mötes?

Trivia

Rosa Waissnix, som spelade mrs Liebig, är ingen professionell skådespelerska utan den som äger hotellet som filmen spelades in i. Hon övertalades av regissören Jessica Hausner att medverka i filmen.

Filmen visades på Cannes filmfestival 2004.

Mitt omdöme

Lovorden haglar över denna  film från Österrike (bara det väckte mitt intresse då min erfarenhet av filmer från det landet är obefintligt ska erkännas) och visst kan jag hålla med om att fotot och bildspråket är tämligen vackert på sina ställen. Ödsligheten och det lurpassande mörkret genomsyrar bilden. Men jag tycker att tempot är aningen för långsamt för min smak och – hör och häpna – det finns alldeles för många lösa trådar för att jag till fullo ska kunna uppskatta filmen. I vanliga fall gillar jag filmer som inte skriver en på näsan om vad som händer, men i detta fall hade jag uppskattat lite mer kött på benen. Och det långa tagningarna där kameran fryser vid ett objekt gör att jag känner mig lurad för jag tror att något kommer att ske, men kan bara snopet konstatera att så inte var fallet. I stället förflyttas vi till en helt annan scen som inte har något med den tidigare att göra. Snopet kan jag tycka då det frekvent förekommer i filmen.

Nej, med lite mer övning och erfarenhet så kan nog regissören få till det. För förutsättningarna finns där. Hon har något på gång, Jessica Hausner. :)