Trolljägaren

Originaltitel: Trolljegeren

Alternativ titel: Trollhunter

Land: Norge

Regi: André Øvredal

Skådespelare: Otto Jespersen, Glenn Erland Tosterud, Johanna Mørck

År: 2010

Genre: Skräck/Fantasy

Sett: Blu-ray 25/9 2011

Längd: 99 min.

Betyg: 3/5

IMDb

Synopsis

I korta drag handlar Trolljägaren om tre studenter på medialinjen i Volda som får i uppdrag att göra en dokumentärfilm om en lokal personlighet. De väljer att fokusera på en folkskygg man som kommer till byn med jämna mellanrum – det enda de vet om honom är att han heter Hans, och de misstänker att han är björnjägare. Men det visar sig snabbt att det är något helt annat och mycket farligare på gång.

Han berättar historier för ungdomarna om hur myndigheterna har försökt föra det norska folket bakom ljuset i generationer. I början vill de inte tro honom, men snart upptäcker de att de tre nu sitter inne med farlig kunskap som kan få dramatiska konsekvenser…

Trivia

Trolljägaren var 2010 års stora sensationfilm i Norge. Den var från början lanserad som en gränssprängande dokumentär, men blev snabbt en bred publikfilm som både är rolig och spännande och med visuella effekter i världsklass.

Innehåller flera referenser till gammal skandinavisk folktro, som t ex getter på en bro med troll under den (Tre bockarna Bruse).

Summit Entertainment köpte rättigheterna till en amerikansk  remake redan innan filmen haft premiär.

Mitt omdöme

Jag blir smått imponerad av norrmännens kreativitet och proffsiga attityd för det här är en film som sprudlar av det förstnämnda och där det övriga som hör en film till fungerar alldeles utmärkt och helheten känns gedigen. Foto, miljöer, CGI, manus, regi, skådespelare… Sverige: se och lär!

Tack vare välskrivet manus och – framförallt – rätt person i rätt roll så känns historien med trollen trovärdig. Särskilt Otto Jespersen (Hans) och Glenn Erland Tosterud (Thomas) övertygar. Inte att förglömma skapandet av trollen som de lyckats otroligt bra med utan att få dem att framstå som löjeväckande. Samtidigt blandar de in lite humor på ett – oftast – lyckat sätt i filmen som livar upp det hela. Norge har ju även en tacksam natur att filma i som passar perfekt här och det gör ju sig alldeles utmärkt på blu-ray ska tilläggas. Nej, jag gillar det här. Men jag hade nog tyckt om den än mer om jag inte upplevt att filmen emellanåt drabbades av fenomenet transportsträckor.. Ibland blev det lite väl utdraget mellan mötena med trollen. Kanske beror på den sena timmen och jag kände mig lite trött? Men något som är riktigt positivt är att det här är en film som jag har en känsla av kommer att växa ju mer som sjunker in och även när man ser om den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>