Thor

Land: USA

Regi: Kenneth Branagh

Skådespelare: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Anthony Hopkins, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Kat Dennings, Idris Elba, Colm Feore

År: 2011

Genre: Action/Fantasy

Sett: Blu-ray 25/9 2011

Längd: 115 min.

Betyg: 2/5

IMDb

Synopsis

Det finns många hjältar i världen … men bara en är en gud. När den arrogante krigaren Thor förvisas till jorden från Asgård måste han kämpa hårt för att återfå sina förlorade krafter. När han jagas av en invasionsstyrka som kommit för att förinta honom måste den fallne åskguden ge sig in i striden och lära sig vad som krävs för att bli en äkta hjälte. 

Trivia

Baserad på Marvels superhjälte, Thor.

Kenneth Branagh hade Willam Shakespeares ”Henrik V” i åtanke och ville införliva den berättelsen i den nordiska mytologin/serietidningsvärlden. En berättelse som handlar om en ung kungs prövningar, krig, uppvaktningen av en kvinna från ett annat land och försöken att leva upp till sin fader, en älskad kung.

Jeremy Renner och Samuel L. Jackson finns ej med i rollistan, men spelar mindre roller i filmen.

Mitt omdöme

Ok, jag ska erkänna att jag hade vissa förväntningar på filmen med tanke på styrkan bakom den: Kenneth Branagh, J.Michael Straczynski, Joss Whedon, Natalie Portman, Anthony Hopkins… Och misstanken om att en storbudget backade upp filmen. Men den levde inte upp till mina förväntningar. Tvärtom blev jag lite besviken på den och undrade: var det här allt de hade att komma med?

Otroligt tunt manus som lämnade mycket övrigt att önska. Dåligt uppbyggd berättelse, åtminstone för oss som inte är insatta i Marvels universum. Ger mig känslan av ett hastverk, att tid inte fanns för att bygga upp berättelsen och karaktärerna på ett bra och övertygande sätt utan stressades fram. Särskilt uppenbart blir det när de ska visa oss hur Thor växer upp och blir värdig sin titel, blir den hjälte han förväntas vara. Denna del, som utspelar sig på jorden, är även skyldig till en rejäl temposänkning i filmen och jag undrar om inte filmen vunnit mer på att fokusera på konflikten mellan Asgård och Jotunheim där det fanns mycket att ta av. Ja visst behöver vi få reda på hur Thor kom till insikt, men det kunde gjorts bättre. Och Natalie Portman som kärestan Jane Foster var en besvikelse. Jag vet att hon kan bättre än så här. Dock har jag en favoritscen som utspelar sig på jorden och det är när Thor bär in Erik (Stellan Skarsgård) i husvagnen och hans min när han ser Jane: där satt den! Jäklar vilken min han fick till där, Stellan! :D

Vad gäller det tekniska så får CGI:n godkänt, men jag tycker det emellanåt blir lite för mycket glitter och blänk där uppe i Asgård. Och att lyckas få till en trovärdig balans mellan de två världarna, Asgård och jorden, lyckas inte till fullo. Sedan vet jag inte om det är blu-ray utgåvan, men ljudet var inte i toppklass. Actionscenerna brummade ordentligt i ljudanläggningen, men övergången till dialog fungerade inte då den blev extremt låg i jämförelse. Har hört bättre ljud i andra filmer.

Summa summarum: en film som kanske passar bättre för de som läst serien och har bakgrunden och karaktärerna klara för sig. För mig blev den bara spretig och oengagerande. Men jag får väl kolla in Avengers när den kommer ut för att se om Joss Whedon lyckas få ihop det på ett bättre sätt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>