Clash of the Titans

Clash of the Titans

Betyg: 1/5

Regi: Louis Letterier

Skådespelare: Sam Worthington

År: 2010

Genre: Action

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0800320/

Sett: Bio 17/4

Berättelesen om Perseus, en föräldralös pojke som hittas och uppfostras av en enkel fiskare. Båten som de färdas i hamnar mitt i skottlinjen då den grekiske kungen i staden Argos förklarat krig mot gudarna och Hades dyker upp ur havet och drar ner båten på sin väg mot de grekiska soldaterna. Perseus kan inte rädda sin familj och här föds hatet till guden Zeus som är den som ligger bakom det då han släppt loss sin bror, Hades, för att lära människorna en läxa. Den grekiske kungen får höra att Perseus är en halvgud och det slutar med att han blir människorna förkämpe mot gudarna. Hades har gett dem en kortare tidsfrist innan han kommer att släppa loss sin baby, Kraken, för att utplåna staden. Enda räddningen för dem är om de offrar sin prinsessa till Kraken. Perseus färd mot Kraken, och Hades, tar honom på ett äventyr utan dess like, med jätteskorpioner, djinner, häxor och Medusa som korsar hans väg.

Nyinspelning av filmen med samma namn från 1981. Regissören är ett stort fan av den och hade hoppats att Ray Harryhausen, som stod för de visuella effekterna i originalet, skulle vara med i nyinspelningen, men han hade gått i pension redan 1981 och ville inte vara med i filmen.

Sam Norrington (Blade, The League of Extraordinary Gentlemen) skulle först ha regisserat filmen, men då han ej sett originalet var han rädd för att inte kunna göra den rättvisa.

Den mekaniska ugglan Bubo från originalet 1981 har en liten cameo roll här då Perseus plockar upp den innan han ger sig ut på sin färd.

I grund och botten handlar filmen om grekisk-romersk mytologi, men det mixar med lite annat: Kraken kommer från fornnordisk mytologi och djinners från den arabiska.

:: VARNING FÖR SPOILERS I SLUTET ::

Då har jag sett min första film som är konverterad i 3D. Nu har jag fått bevis till min skepsis mot detta fusk. Maken till usel 3D film får man leta efter tror jag. Nu snackar jag om biofilm, men steget till usel DVD version är inte alltför avlägsen. Suck. What’s the point mer än att lura oss stackars biobesökare på mer pengar som bolagen glatt håvar in. För bra är det inte. Den här filmen hade gjort sig bättre i originalformatet, 2D, för det fanns alldeles för många dåliga bieffekter från konverteringen. T ex personer som syntes som dubletter, stridsscenerna man mot man som bara blev ofokuserad och jobbiga att hänga med i, detsamma gällde för Hades små flygande varelser. Överlag lyste dock 3D effekterna med sin frånvaro vilket vi får vara tacksamma över. För det fanns en massa givna scener som passat utmärkt, t ex myntet som sakta dalar ner under vattnet.
Ofrånkomligen så uppstår jämförelsen med Avatar som är inspelade med 3D kameror och är således en äkta 3D film. Och det är uppenbart. Det här två filmerna är som dag och natt.

Ok, kanske räcker med det. Ni förstår min åsikt om 3D konvertering av denna film tror jag. Betyget på den delen skulle bli… noll.

Filmen då? Nej, den var inte något att hänga upp i julgranen direkt. Det bär mig emot att erkänna att min älskling Sam Worthington inte spelar bra här. Tyvärr. Obefintlig ansiktsmimik och ingen kontakt alls med oss åskådare. Han berör mig inte det minsta. Och det är ett dåligt betyg. Trust me.
Övriga skådespelare är ok efter de förutsättningar de fått. Bäst sköter sig Mads Mikkelsen. En som gör mindre bra ifrån sig är, imo, föga överraskande Ralph Fiennes. Denne man är fruktansvärt tråkig att se på vita duken. Alltid samma bleka skådespel. Bara karaktären, replikerna och kostymen som skiljer sig åt mellan hans olika roller. Han spelar Hades som borde vara en otäck liten filur imo, men det faller platt i Fiennes tolkning. Störde mig på att han gjorde en Christian Bale och väste fram replikerna. Please.
Dock tyckte jag att specialeffekten när han kommer farande i ett svart moln var läckert. Iaf tills han förkroppsligades då sprack det.

Handlingen var extremt förutsägbar och bjöd inte alls på några överraskningar. Gäsp. Kungen ställer till det genom att göra uppror mot gudarna. Prinsessan är god och gör ett lamt uppror (?) mot sina föräldrars åsikter. Raskt kommer vår hjälte Perseus in i bilden och blir människornas förkämpe. Han är ju ändå en halvgud så hur svårt kan det vara? Well, hade väl underlättat om han inte varit så envis att han ska klara sig själv, utan gudarnas små knep och magi. Han ska minsann besegra dem som människa. Det får vi höra ett antal gånger. Men hur kommer det sig att i slutändan så är det just gudarnas vapen han använder i kampen?

Fanns några scener som var rent utav skrattretande som t ex den där Draco ska lära Perseus att slåss. De stod mest och poserade till en mycket irriterande musik som inte direkt hjälpte till.

Kraken var en besvikelse som lämnade mycket övrigt att önska. Jag hade faktiskt väntat mig en skräckinjagande varelse som skulle skrämma skiten ur mig (ok, överdrev lite men ni fattar vad jag menar), men nej då. Medusa kunde ha blivit bra om det inte varit för att de tagit alldeles för mycket hjälp av datorns magi. Nu tänker jag på hennes ansikte som var riktigt dåligt gjord i närbild. Störde mig även på att hon i början var duktig på att ljudlöst smyga sig på dem en efter en, det enda vi hörde ibland var hennes skratt. Men när det var hjältens tur så for hon omkring med buller och bång. Herregud.

:: VARNING FÖR SPOILERS ::

I väg på Pegasus för att rädda prinsessan med Medusas huvud i en säck. Men naturligtvis får ett av Hades flygfän tag på säcken så först ska hjälten flyga omkring och jaga den. Suck. I sista sekunden lyckas han naturligtvis rädda prinsessan, men hon faller ner i vattnet! Nämen. Så icke överraskande för nu har ju Perseus chansen att göra det han inte lyckades göra med sin familj: att rädda någon som håller på att drunkna…

Io som följt honom hela tiden var ju given att bli hans älskade. Föga förvånande att hon återuppstod från de döda för självklart skulle ju hjälten få sin prinsessa. Och så levde de lyckliga i alla sina dar…. yadiyadi

Trivia: I fredags (16/4) var det svensk premiär för bioreklam i 3D på Rigoletto i Stockholm. Tänk vilken tur att det var just den biografen jag var på :)
På duken kom det upp stolsnummer och strålkastaren riktades mot stackaren (?) som satt där och dit rusade en tjej med en hink full med Festis som den lycklige vinnaren fick. Reklamen är gjord av den svenska reklambyrån Åkestam Holtz.

16 reaktion på “Clash of the Titans

  1. :lol: Väldigt bra skrivet. Alltid kul att läsa sågningar. :)

    Fick du ingen Festis då?

  2. Det här måste alltså var en film i min smak om du sågade den så :lol:
    Nu har inte jag läst din recension om själva filmen utan bara kollat ditt betyg.
    Men det du skriver om 3D konverteringen (som jag faktiskt läste) kan jag nog hålla med om, fast jag inte sett den. Vi försökte ju med Bloody Valentine på DVD och jag antar att det var samma här fast det var i större bildformat.
    Man ska väl akta sig för alla filmer som har blivit konverterade till 3D från 2D för att inte nöjet ska förstöras när man ser filmen. Hur kul är det att sitta och reta sig på dålig 3D och helt tappa intresset för filmen.
    Någon dag ska jag se denna film i alla fall :D men i 2D då ;)

  3. Tack, John. Den var underbar att skriva om. Älskar sågningar!
    Näää, ingen Festis av den snåljåpen som bara delade med sig till de som satt på samma rad :( Jag menar, han hade bara behövt sträcka fram en till mig då jag satt snett framför honom ju… Bah.

    Ja, Georgia, jag tror det jag med :lol:

    OBS Efter denna film var jag bara tvungen att se en till konverterad film på bio för det var alldeles för deprimerande att tro att alla skulle vara lika uselt gjorda som denna. Behövde få tillbaka hoppet om möjligt. Puh. Det är titanerna som är ett hast jobb med förödande resultat då 3D:n är i mediokert skick. Urk.

  4. Se ”originalet” från 1981 istället! Man imponeras av geniet Ray Harryhausens ”stop motion”-effekter! En filmlegend som varje filmälskare av fantasy bör känna till!

  5. Jo, jag har den på att-se-listan. För precis som du skriver så bör jag kolla in Ray Harryhasuens verk lite närmre. Har du sett den här remaken? Du vet om att det kommer en uppföljare? Det roliga med den här filmen är att den blivit ett exempel för alla filmmakare hur man INTE ska konvertera en film till 3D. :)

  6. En uppföljare!!!! Nej, det visste jag inte… Ja, jag har sett detta hafsverk; men såg den i 2D versionen, så jag led inte av inkompetent konvertering till 3D. Håller fullständigt med din avrättning av Sam Worthingtons skådespeleri. Prinsessan Andromeda politiskt korrekta feminist-fernissa är ett hån – som du också anmärker! Håller inte med dig om Ralph Fiennes – tyckte nog mest att han var behållningen. Detta är en typ av film (av många), där man verkligen önskar att antagonisterna ska ta hem spelet. Är det något fel på mig?! :-)

  7. Japp, ”Wrath of the Titans” beräknar anlända våren 2012 så du får ge dig till tåls. ;)

    Var glad att du iaf såg 2D-versionen… Raffe-boy…tja, det är något med den mannen som jag har väldigt svårt för. Han är som en blödande hemorrojd (inte för att jag haft dylika problem, men jag har hört talas om hur besvärligt det kan upplevas av de drabbade). Sedan tycker jag oftast han kör med samma ansiktsuttryck och gester. Spelar egentligen en och samma roll, i olika filmer, olika kostymer, olika karaktärer…

    Hehe, nej du är fullkomligt normal. Oftast. :)

  8. Och hur ska jag kunna vänta så länge hade de tänkt?! Kan de inte skicka ett blädderblock med skisser, som jag snabbt kan flippra igenom. Hmm, å andra sidan, så kanske det inte blir bättre än så?!

    Du ser – vad olika man kan tycka :-) Men det gillar jag. Jag tänker nog mest på hans roller i ”Schindlers List” och ”Spider”… där tyckte jag han var lysande. Hans romantiska utflykter har jag undvikit – där tycker jag oftast ALLA karaktärer och skådespelare är karbonkopierade. Jag menar bara Keira Yawn-ley eller Kristin Scott Tjo-ho-mas! :-(

  9. Sant, roligt att man inte alltid tycker lika. Jag menar hur trist vore inte det? ”Jag håller med dig”, ”Jo, jag håller med dig” ….

  10. Lite synd att du inte såg den i 3D, hade varit kul att läsa dina tankar om det… :)

    Blädderblock, vore något! Hehe.

    Det sista du skrev: trodde det stod Tjo-ho-masi och undrade vad jag hade med Kristin att göra? hihi.
    Hon överraskade mig faktiskt i ”Jag har älskat dig så länge”. Har du sett den? http://livelongandprosper.se/?p=2019

  11. Aha! Kan det vara vintertiden som spökar? Tack, själv har jag inte alls noterat det som synes. :)

  12. Tack, Alex, nu är tiden rätt! Meh, måste justera den manuellt tydligen.

    Ja, lägg till den på inköpslistan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>