The Hobbit: An Unexpected Journey

Svensk titel: Hobbit: En oväntad resa

Land: USA/Nya Zeeland

Regi: Peter Jackson

Skådespelare: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Ian Holm,

År: 2012

Genre: Fantasy

Sett: Bio 15/12 2012

Längd: 169 min.

IMDb

Synopsis

En yngre och mer motsträvig Bilbo Baggins ger sig av på en oväntad resa i sällskap med ett gäng dvärgar.

Trivia

The Hobbit var tänkt att bli två filmer, men det ändrades till tre filmer: ”The Hobbit: An Unexpected Journey”, ”The Hobbit: The Desolation of Smaug” och ”The Hobbit: There and Back Again”.

Filmades i 48 fps mot vanliga 24 fps.

Tre Oscarsnominering 2013: Bästa makeup och frisyr, Bästa scenografi och Bästa visuella effekter.

Mitt omdöme

Peter Jacksons handlag märks med en väluppbackad berättelse i form av påkostade effekter, storslagna miljöer och kompetenta skådespelare där framförallt Richard Armitage övertygade som Thorin. Men det går inte att komma ifrån att filmen är på tok för lång då det finns exempel på flertal scener som kunnat bantas rejält och andra som kunnat klippas bort helt. Får mig att undra om det inte räckt med en film för att berätta om Bilbos äventyr?

Specialeffekterna var som tidigare nämndes påkostade och väl genomförda generellt, dock var det lite väl mycket gummimask över många av karaktärerna, framförallt dvärgarna. Och jag var inte överdrivet förtjust i att humorn fick så stort utrymme för det blev smått fånigt många gånger.

Actionscener lider filmen inte brist på och redan i inledningen så körs det på i 200 knyck. Och det var i inledningscenen som jag var tacksam att jag inte såg den i 3D för redan i vanlig 2D så blev jag smått yr då rörelserna var så pass snabba och ändrades hit och dit. Puh. Men det var nog, paradoxalt nog, actionscenerna som gjorde att filmen trots allt inte kändes som nära 3 timmar lång. Paradoxalt nog skriver jag för det blev samtidigt lite för mycket av den varan och några borde ha överlämnats till saxen.

Jag blev något förvånad att filmmusiken var så pass slätstruken. Jag hade väntat mig liknande som de tidigare filmerna i franchisen som var mäktig och som jag fortfarande kan komma på mig nynnandes.

Med trilogin Härskarringen i bagaget så ger den här filmen känslan av lillebror som vill vara som storebror.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>