The Divide

Land: Tyskland/USA/Kanada

Regi: Xavier Gens

Skådespelare: Lauren German, Michael Biehn, Milo Ventimiglia, Courtney B. Vance, Rosanna Arquette

År: 2011

Genre: Skräck

Sett: DVD 12/1 2013

Längd: 107 min.

IMDb

Synopsis

En kärnvapenexplosion över New York tvingar de boende att fly ner i källaren som även fungerar som skyddsrum. Utan att veta vad som händer ovan jord måste de 8 personerna anpassa sig till varandra för att överleva.

Trivia

Bilderna på Mickeys fru är bilder på Michael Biehn fru Jennifer Blanc.

Mitt omdöme

Xavier Gens signum finns med i form av den råa brutaliteten, färgmättnaden, skitigheten och kaoset som uppstår i extrema situationer. Gränsen för att vara människa suddas ut. Det är hans styrka att förmedla detta och det bästa med filmen (paradoxalt nog då det lämnar bitter eftersmak efter att ha sett filmen). Tyvärr brister det i den inledande berättelsen med sina logiska luckor och onödiga ingredienser.

6 reaktion på “The Divide

 1. Tack! Tåtade ner en liten kommentar där. Håller också med dig om skådespelarna som var oväntade i en film som denna, men som lyckades leverera över förväntan. Känner fortfarande ett visst diffust obehag i kroppen efter denna filmupplevelse. Måste anses som ett bra betyg till filmen för det är ju värre med filmer som lämnar en helt oberörd och raskt förpassar den till det dammiga filmarkivet.

 2. Hear hear – och hur många såna har man inte (som ligger i det dammig filmarkivet)? Sedan är det ju trist att denna typ av film inte får vidare distribution och de förpassas till DVD-/BD-släpp. Tyvärr är det ju också beroende på publiken – majoriteten vill ha lättsmälta upplevelser… och det är ju definitivt inte denna.

  Jag är glad att Xavier Gens lyckats behålla sin integritet när han hamnat på den amerikanska marknaden – dettsamma gäller Pascal Laugier; även om man anar störrer marknadskrafter, så får man hoppas att de står emot och bibehåller sin unicitet. Alexandre Aja verkar ha underordnat sig – bävar för att se ’Piranha’ (men jag måste väl – för att kunna fälla ett omdöme :-)).

  Som en kommentar till ditt omdöme – jag gillar verkligen dina sammanfattande två första meningar. Så kristallklara och sammanfattande.

 3. Tack! :D

  Och ja, kan bara hålla med dig om båda punkterna: lättsmält action ska det vara för att locka den breda publiken (=pengar) och att Gens lyckats behålla sin integritet. Skönt!

  Hm. Piranha har jag inte heller sett… Men som du noterar: måste väl se den för att kunna tycka till! :D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>