Assault on Precinct 13

Regi: John Carpenter

Skådespelare: Austin Stoker, Darwin Joston, Laurie Zimmer, Martin West, Tony Burton, Charles Cyphers, Nancy Loomis

År:  1976

Genre: Thriller

Sett: DVD 25/10

Betyg: 4/5

IMDb

Synopsis

Hans lilla dotter dog i korselden i kriget mellan några av Los Angeles fruktade gatugäng. Han sköt ihjäl mördaren och nu är de ute efter honom. Han tar sin tillflykt till Polisstation 13, men den är halvt övergiven och bemannad med några få poliser.

Trivia

John Carpenter ville helst göra en western, men budgeten tillät honom inte att göra den tidsenlig som han ville. I stället gjorde han en modern version av Rio Bravo, en western gjord av hans husgud Howard Hawkes. Han hämtade även inspiration från George Romeros Night of the Living Dead.

Filmens distributörer var ansvariga för den felaktiga titeln (rätt ska vara precinct 9). I Carpenters manus var titeln ”The Anderson Alamo” som han senare ändrade till arbetstiteln ”The Siege”.

Spelades in på 20 dagar.

Musikens huvudtema var inspirerat av Lalo Schifrin’s score till Dirty Harry och Led Zeppelin’s ”Immigrant Song”. Carpenter skapade ett sound som var nytt för tidsepoken och vilket hädanefter kom att känneteckna hans filmer.

Svensk titel blev ”Attack mot polisstation 13″.

Mitt omdöme

Känslostark inledningsscen med ungdomsgänget som fastnar i en fälla och blir nermejade (avrättade) av de ansiktslösa poliserna (bödlarna).  Scenen med den lilla tjejen som blir skjuten är även den väldigt stark och jag kan tänka mig att den rörde upp känslor på sin tid. Än idag är det ovanligt att visa dylika scener på film, känsligt ämne av förklarliga skäl. Handlar ju trots allt om barn.

På ett mycket snyggt sätt vävs tre historier ihop och möts på den gamla polisstationen där händelserna börjar eskalera när den jagade pappan tar sin tillflykt dit undan gänget som förföljer honom. Naket skildrat utan några större känsloyttringar vilket bara förstärker historien. Bra skådespelare som gör ett trovärdigt porträtt av sina karaktärer. Undantag är Nancy Loomis som även medverkade i Carpenters Halloween: hon är ingen bra skådespelerska helt enkelt.

Jag gillar Carpenters musikstil som hjälper till att höja den nervkittlande spänningen som finns i filmen. Jag gillar även flirten med Romeros zombiefilm där folk var instängda i ett hus som var under belägring och ledaren var även där en svart man.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>