Night of the Living Dead

Night of the Living Dead (1968)

Betyg: 3/5

Regi: George A. Romero

Skådespelare: Duane Jones, Judith O’Dea, Karl Hardman, Marilyn Eastman

År: 1968

Genre: Skräck

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0063350/

Sett: DVD 31/5

Under ett besök på kyrkogården blir Barbara och brodern Johnny överfallna av en man. Efter ett slagsmål ligger Johnny medvetslös på marken, och den mystiske mannen ger sig återigen på den försvarslösa Barbara. Hon lyckas fly till ett ödeliggande hus, och får snart sällskap av fler människor med en sak gemensamt: de flyr alla från de levande döda som plötsligt återuppstått.

En titel på filmen var ”Night of the Flesh Eaters” och tanken var att varelserna som attackerade människorna skulle vara av utomjordisk ursprung, antingen utomjordingar eller smittade av ett utomjordiskt virus.

Ordet ”zombie” nämns aldrig i filmen.

George A. Romero har sagt att Herk Harveys ”Carnivale of Souls (1962) inspirerade honom till att göra filmen.

Filmmusiken i denna film användes först i  ”Teenagers from Outer Space (1959).

S. William Hinzman (som spelar zombien på kyrkogården) baserade den karaktäristiske zombie-gången från en film med Boris Karloff som där hade en liknande gångstil.

Kristna grupper anklagade filmteamet för att vara satanister för att de döda åt mänskligt kött och ett barn dödade sin mor.

Barbara var först tänkt att vara den enda överlevande från zombie-attacken. Den idéen plockades i stället upp i ”30th Anniversary-versionen”.

I ”30th Anniversary Edition”  (Anchor Bay Entertainment) klipptes 15 minuter bort och ersattes med 15 minuter nyinspelat material. George A. Romero var ej inblandad i denna version.

Inledningen gav en känsla av B-film med musiken och den skakiga kameran (eller var det taskig kvalitet på DVD:n?). Men snart glömmer jag bort det och njuter av filmen i stället. För jag tycker verkligen Romero ska ha en eloge för att fått ihop en så pass bra film med så små medel. Inte illa. Beviset för att man kan komma långt om man bara har viljan och kreativiteten inom sig. Och han räds inget utan kannibalismen flödar och här får vi även se ett barn mörda sina föräldrar. Och i huvudrollen har vi en svart man. Jag kan tänka mig att det var kontroversiellt på den tiden det begav sig.

Duane Jones i huvudrollen som Ben tycker jag är riktigt bra och hjälper till att lyfta fram filmen. Gillar även karaktären som direkt tar på sig ledarrollen och är den som håller huvudet kallt i olika situationer. Men slutet är ju fruktansvärt sorgligt att se. Räddningen som är inom räckhåll, men ”jakt-teamet” bryr sig inte om att ta reda på vem som är vem utan skjuter direkt de ser någon som inte ingår i gänget. Hör du inte till dem så är du fienden. Svart eller vitt, ingen gråzon här inte.

Scenerna i huset är även de bra som visar hur olika människor reagerar olika. Hierarkier som genast uppstår. De starka tar hand om de svaga. Någon tar på sig ledarrollen och det blir konflikt om det finns två ledartyper, någon blir paralyserad av chock och någon annan handlar dumdristigt… etc.

Själva zombisarna funkar även de, trots att jag i vissa lägen har svårt för att folk inte bara helt sonika springer ifrån dem.:D  Men de är mest skrämmande när de är i grupp och på en liten yta. Då ligger man ganska risigt till… Och hur skrämmande är det inte med dem, inte nog med att de är levande döda människor som äter mänskligt kött, deras personlighet har helt raderats. Huvva.

Tyckte jag läste någonstans att de inte kallas för zombie här utan ghoul tror jag det var.

4 reaktion på “Night of the Living Dead

  1. Åhå, jag trodde inte du hade tänkt skriva om zombie filmerna eftersom du har sett dom förr. Vad kul. :)

    Intressant trivia som vanligt och ja det är ghouls dom kallas i den här filmen.

  2. Tack, John! Självklart måste jag ju skriva ner lite för alla har jag ju inte sett plus att det var så länge sen så jag kom inte ihåg så värst mycket :) Alla zombie-filmerna ligger redo behind-the-scene so to speak och får jag bara tid att lägga till det sista så kan jag snart publicera dem.

    Kul att du uppskattar trivian, jag är själv barnsligt förtjust i det. Och du är välkommen att lägga till kommentar om du har mer kul info om filmerna!

  3. Som sagt, borde få en guldstjärna att jag orkade se filmen, svart-vit som den var :lol:

    Bästa scenen (skrattar fortfarande när jag tänker på den) är när Ben ger Barbara en rak höger så att hon tuppar av :lol:

  4. Ja, jag är grymt imponerad av dig, Georgia! Då har vi ytterligare några äldre guldkorn vi kan se när du kommer och hälsar på mig… ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>