The Hunger Games

Land: USA

Regi: Gary Ross

Skådespelare: Jennifer Lawrence,  Liam Hemsworth, Stanley Tucci, Wes Bentley, Josh Hutcherson

År: 2012

Genre: Action

Sett: Blu-ray 18/8 2012

Längd: 142 min.

IMDb

Synopsis

Varje år direktsänds Hunger games som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt lottas två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta i tävlingen. De skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stylas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer, för att sedan delta i spelet där bara en vinner – den som överlever.

Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hunger Games har hon inget skydd. När det är Prims namn som dras i lottningen ser Katniss ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen…

Trivia

Baserad på Suzanne Collins bok med samma namn.

Mitt omdöme

Oj, nu i efterhand noterade jag längden på filmen och inser att det måste betyda bra betyg till filmen när den kändes mycket kortare för tiden gick så fort. Jag tänkte faktiskt där mot slutet: är det här redan finalen?

Trots att filmen knappast kan kallas unik (man kan lätt hitta kännetecken från andra filmer som Battle Royale, Truman Show, Alice in Wonderland m fl) så fann jag mig väl underhållen. Mycket tack vare Jennifer Lawrence fantastiska prestation. Inte för att jag är förvånad för hon imponerade stort i Winter’s Bone (2010). Sedan gillar jag den spektakulära, färgglada och galna storstaden kontra distrikten med arbetarna. Hur man straffar upprorsmakarna i evighet genom dessa spel och ingen har vågat sätta ner foten i protest. Hur spelets regler enkelt ändras för att öka underhållningsvärdet. Kritiken mot nöjesbranchen. Och Stanley Tucci som programledare: full pott!

Jag är nog inte rätt målgrupp för jag rullade lite på ögonen åt karaktärerna (Peeta och Gale framförallt) och i synnerhet slutet som gav känslan av tonårssåpa á la One Tree Hill och vad de nu heter. Saknar även råheten som borde uppstå i spelen, brutaliteten som skulle visa att det här är ingen lek utan blodigt allvar. Engagera mig, chockera mig. Gör något. Eller har jag sett en SAW-film för mycket?

The Hunger Games vs Battle Royale: den förstnämnda sägs vara en kopia av Battle Royale och visst finns likheterna där med beslutsfattare  som skapat ett dödligt spel – för att tygla befolkningen – där slumpen avgör vem som ska delta, barn inblandade etc. Men samtidigt så är det två vitt skilda filmer. The Hunger Games är mer barnvänlig so to speak och riktar sig mot en yngre publik medan Battle Royale är vuxnare i tonen och mer brutal. Där den ena ägnar sig åt ren underhållning så riktar sig den andra mer åt samhällskritik. Och ärligt talat så var knappast Battle Royale först ut…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>