Battle Royale

Originaltitel: バトル・ロワイアル (Batoru rowaiaru)

Land: Japan

Regi: Kinji Fukasaku

Skådespelare: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Takeshi Kitano

År: 2000

Genre: Action

Sett: Blu-ray 17/8 2012

Längd: 114 min. (Bioversionen)

IMDb

Synopsis

Skulle du kunna döda din bästa vän? 42 ungdomar ställs inför den frågan, innan de placeras på en öde ö där de inte har något annat val än att döda, eller dödas av sina kamrater. En fullständigt grotesk situation, där den enda som kommer att lämna ön är den som har överlevt slakten efter att ha mördat sin bästa vän, pojkvän eller flickvän. Alltihop övervakas av helikoptrar och datorer under ledning av den galne läraren och ”lekledaren” Kitano.

Trivia

Baserad på boken med samma namn från 1999 skriven av Koushun Takami. Samme man skrev även manus till mangan som kom ungefär samtidigt som filmen.

En uppföljare planerades, men regissören Kinji Fukasaku hann bara spela in en scen innan han avled. Sonen Kenta Fukasaku, som skrev manus till båda filmerna, tog över och färdigställde filmen som fick undertiteln Requiem.

En amerikansk remake planerades, men lades på hyllan då The Hunger Games (2012) kom ut och då den anses av många vara en kopia av Battle Royale så fruktade filmbolagen att nyinspelningen bara skulle ses som en kopia av The Hunger Games trots att Battle Royale kom före…

2012 fördes diskussionen hos The CW Television Network om att göra en tv-serie, men inget mer har hörts om det i dagsläget.

Det japanska parlamentet försökte bannlysa boken, men lyckades inte. De försökte göra samma sak med filmen, men misslyckades även där. Filmen är väldigt blodig och kontroversiell och ryktet spreds att den blivit bannlyst i USA och Kanada vilket inte stämde.

Filmen har hamnat på många topplistor runt om i världen och inspirerat många filmmakare som Quentin Tarantino. Han baserade karaktären Gogo Yubari (Kill Bill) på karaktären Chigusa.

Kinji Fukasaku sa att han ville göra filmen då boken påminde honom om när han var 15 år och hans klass jobbade i en ammunitionsfabrik under andra världskriget. 1945 blev fabriken beskjuten och eleverna kunde inte fly utan fick ta skydd under varandra. De som överlevde fick bära ut liken av de som inte klarade sig. Fukasaku insåg då att den japanska regeringen ljugit och utvecklade ett stort hat mot vuxna som varade en lång tid.

Tavlan som föreställde alla studenterna målades av Takeshi Kitano.

Mitt omdöme

Grym berättelse om hur staten, för att få bukt med den skenande ungdomsbrottsligheten, skapar ett program som går ut på att en skolklass, som valts ut genom lottning, skeppas ut till en öde ö där allt går ut på att eliminera de andra för att ensam stå kvar som ”vinnare”. Brutalt och blodigt. Vissa anpassar sig direkt, medan andra inte kan förstå vad som händer. Hur små händelser får oanade konsekvenser. Och mitt i allt elände får vi se hur vänskap skapas och kärleken spirar. Bra skådespelare, fast jag erkänner att jag ibland har svårt för scenerna där tonen hos skådespelarna blir för skräniga. Mycket intressant historia som fångats bra på film och överlag en klart godkänd produktion. Lite saknar jag till en början förankringen hos karaktärerna och berättelsen då jag har svårt att ta till mig att vissa direkt kan börja med att ha ihjäl sina klasskamrater. Men det byggs sakta upp och snart har jag glömt bort det. Vissa scener borde putsats till lite och kortats ner för de tenderade att få mitt intresse att vackla några gånger under filmens gång. Nu ser jag fram emot att se The Hunger Games som många säger har snott idén från denna film. Sant eller falskt?

4 reaktion på “Battle Royale

  1. …och ’The Hunger Games’ står på schemat denna helg för min del! Får se om det stämmer… men man får inte glömma bort ’The Most Dangerous Game’ med flera som föregått ’Battle Royale’ Håller med det du skriver om – framför allt att den var för utdragen.

  2. Åh, får se om jag också ser den i helg! Tänkte jag skulle ta lite annat emellan innan jag biter tag i den!

    ”The Most Dangerous Game” – något att ha? Jo, jag kan tänka mig att det finns fler liknande. Får mig även att tänka på Flugornas herre (som ju har vissa drag gemensamma) som jag tycker är en riktigt bra film!

  3. ’The Most Dangerous Game’ – tycker jag :-) Om inte annat för att det är en av skaparna bakom ’King Kong’ som gjort den (ett år innan) och Fay Wray är med. Det är den filmen de syftar på i Peter Jackson’s ’King Kong’.

    Bra tanke där med ’Flugornas Herre’…

  4. Du har övertygat mig – den vill jag se! Hm. Finns inte på Discshop. Får kolla vidare imorrn!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>