Southland Tales

Regi: Richard Kelly

Skådespelare: Dwayne Johnson, Sarah Michelle Gellar, Miranda Richardson, Seann William Scott, Justin Timberlake

År:  2006

Genre: Komedi/Sci-fi/Fantasy/Drama

Sett: DVD 18/10

Betyg: 2/5

IMDb

Synopsis

Det är den fjärde juli år 2008 och LA står på randen till social, ekonomisk och ekologisk katastrof. Boxer Santaros är en actionhjälte som lider av minnesförlust. Hans liv flätas samman med Krysta Now, en fd porrstjärna som skapat sin egen realityshow, och Roland Taverner, en polis som håller i nyckeln till en förbluffande konspiration i ett land där polismakten får allt större kontroll över befolkningen.

Trivia

Richard Kelly skrev tre serieromaner som en prequel till filmen och lade upp dem på webben. Den tredje kunde läsas strax innan filmen hade premiär.

Richard Kelly (som även skrev manuset till filmen) sa att det är en ”strange hybrid” of the sensibilities of Andy Warhol and Philip K. Dick.

Boxers karaktär i sin bok är Jericho Cane, detsamma som Arnold Schwartzeneggers karaktär i End of Days.

Mitt omdöme

Richard Kelly vill så mycket med den här filmen så han gör krokben för sig själv. Kunde blivit riktigt bra för premisserna fanns där: storyn, fotot, scenografin, kostymerna och karaktärerna. Men någonstans på vägen gick han vilse och blev lite för ivrig för han lyckas aldrig få till en bra balans i filmen. Utan den blir väldigt rörig och ojämn: vissa scener sitter som ett smäck, men överlag så blir man mest förvirrad av kaoset.

Skådespelarinsatserna är även de ojämna, men till stor del kan jag tänka mig att det beror på personregin. Undantaget är Dwayne ”The Rock” Johnson: den mannen är ingen vidare skådespelare. Största överraskningen bjöd Seann William Scott på som visade att han faktiskt kan spela annat än idioter på film.

Kanske är till hjälp om man läst serieromanerna innan man ser filmen?

Nej, vill ni se en film av Richard Kelly så satsa hellre på ”Donnie Darko” som är fullkomligt lysande.

4 reaktion på “Southland Tales

  1. Ja vad ska man säga? Det är som Richard Kelly grävt fram nåt han skrev i gymnasiet och som från början var 5 timmar långt sen klippt ner och klistrat ihop det till en till stora delar obegriplig smörja. (Vad tusan vill karln säga med den här filmen?) Han tar i så att huvudet håller på explodera med obegripligt grandiosa scener. Idel kändisar förekommer i alla roller men ingen av dom där speciellt bra. ”Less is more” är verkligen läxan att lära från den här filmen.

    Förhoppningsvis har Kelly fått allt storhetsvanisinne ur kroppen och kan återgå till att göra bra filmer. Han verkar iaf redan ha gått vidare med kommande The Box vilket känns skönt för annars är det ju vanligt att regissörer går under jorden i x antal år efter ett sånt här fiasko.

    Det där skrev jag förstås innan jag hade sett The Box och med facit i hand så känns det verkligen som Donnie Darko var en one hit wonder. :( Richard Kelly lider lite av samma akuta behov att vara pretentiös som M Night. Shyamalan. dom är egentligen väldigt duktiga regissörer men dom vill alldeles för mycket och det får ofta resultatet att storyn mest känns som ”Titta vad smart och komplicerad jag är.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>