Hitman

Regi: Xavier Gens

Skådespelare: Timothy Olyphant, Dougray Scott, Olga Kurylenko, Robert Knepper

År:  2007

Genre: Action

Sett: DVD 17/10

Betyg: 3/5

IMDb

Synopsis

En genmanipulerad yrkesmördare med kodnamn ”Agent 47″ eliminerar strategiska mål för en topphemlig organisation. Men när han blir lurad under ett livsfarligt uppdrag blir jägaren plötsligt den jagade – och Agent 47 upptäcker att han är fångad i ett våldsamt spel om liv och död på internationell nivå…

Trivia

Vin Diesel var först påtänkt i rollen som 47.

Baserat på spelet med samma namn. När 47 hoppar in genom fönstret till ett rum där två barn spelar ett spel så är det just ”Hitman: Blood Money”.

Filmen blev försenad då Fox beslutade att plocka bort Xavier Gens mot slutet för att göra om några scener/klippa om dem. Nicholas deToth anlitades för jobbet. Den senare gjorde detsamma med Die Hard 4.0.

Xavier Gens hade planer på en uppföljare som skulle förklara 47s ursprung, men omklippningen av filmbolaget omintetgjorde det.

Inledningsscenen är taget från tv-serien Dark Angel som har en liknade story med genmanipulerade barn som drillas i konsten att döda.

Mitt omdöme

Jag fick upp ögonen för Timothy Olyphant i tv-serien Justified där han imponerade stort. Och det är han som bär det tunga lasset i denna film. Med små medel lyckas han få fram nyanserna i sin karaktär. Framförallt gillar jag scenerna med Nika där man så tydligt ser på hans minspel och blick hans fascination och nyfikenhet på tjejen som lyckas väcka känslor till liv inom honom. Uppenbart att det är något som inte tidigare existerat i hans liv. Jag tycker det är bra att de vävt in en kärlekshistoria som motpol till den för övrigt känslokalla tonen som råder. Bör påpekas att kärlekshistorien är väldigt diskret (men ack så viktig) vilket jag tycker är bra.

Storyn kunde varit lite vassare kan jag tycka. Smått rörig ibland och lite väl många lösa trådar. Visst är det bra att de inte förklarar allt, men lite fler hintar kunde de gott bjudit oss på. Dock var 47:ans bakgrundshistoria tillräcklig och jag är glad att de inte öste på mer där. Vad gäller det sista så tyckte jag väl att inledningen påminde lite väl mycket om tv-serien ”Dark Angel” som jag följde på den tiden det begav sig. :)

Inget att klaga på direkt vad gäller fotot. De fick till det ganska snyggt med actionscenerna. Några bättre än andra. Tack och lov blev det inte alltför utdragna scener där de slogs för de har en tendens att tråka ut mig.

Gillar musiken. Framförallt ”Ave Maria” som framförs på ett ypperligt sätt.

6 reaktion på “Hitman

  1. Håller med dig förstås. :)

    Om man jämför med andra TV-spels filmatiseringar så är Hitman faktiskt en klart bättre film än vad t.ex. Max Payne är (inte för att det säger så mycket) Men Hitman spelen har å andra sidan väldigt lite handling och är i det närmaste pusselspel där det gäller att lista ut hur man kan mörda sin target på ett så raffinerat (och helst obemärkt) sätt som möjligt. Så ge två pickor till en flintskallig karl med en streckkod i nacken så är saken biff. ;) Inte för att ta något ifrån Timothy Olyphant som är en riktigt bra skådis men här behövdes det inte så mycket mer än att se cool ut. Och det är Olyphant också väldigt duktig på.

    Det är mycket underhållande att se honom skörda igenom good guys och bad guys till höger och vänster och tack och lov ganska få moment därimellan där filmskaparna faktiskt försöker klämma in nåt som skulle kunna kallas för story och där skådisarna faktiskt måste leverara repliker längre än standard action one liners. :p En hel del skojiga biroller som Robert Knepper, Henry Ian Cusick (Desmond i Lost) och Bond bruden Olga Kurylenko (som visar allt och mer därtill). Dougray Scott som jag annars brukar tycka om har den otacksamma uppgiften att leverera mest dialog (exposition) i filmen.

  2. Då jag inte spelat så värst många spel så litar jag på ditt ord där. Men jag fick se en glimt av spelet i extramaterialet på DVD:n och det såg väldigt enkelt ut och precis som du är inne på: ingen intelligent handling direkt :P

    Åh, jag missade Desmond! Vars dök han upp??

  3. Bra skrivet och håller med dig i stora delar. Att Vin Diesel var tilltänkt förklarar att han stod som exekutiv producent i eftertexterna (inte i förtexterna). Jag är glad att det inte blev han, för jag tror nog att Vin Diesel skulle haft svårt för nyanserna. Inget ont om Diesel annars – gillade honom i ’Pitch Black’ och ’Chronicles of Riddick’. Som sagt – en stunds underhållning…

  4. Ja visst gillar även jag Vin Diesel i Riddick-filmerna, men det är bara att inse att han har sina begränsningar…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>