La Grande Bellezza

  • Engelsk titel: The Great Beauty
  • Svensk titel: Den stora skönheten
  • LandItalien, Frankrike
  • Regi: Paulo Sorrentino
  • Skådespelare: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferili
  • År: 2013
  • Genre: Drama
  • Sett: DVD 28/2 2014
  • Längd: 142 min.

IMDb

Synopsis

Jep Gambardella har genom förförelse tagit sig fram genom det storslagna nattlivet i Rom. Men efter sin 65-årsdag, och en chock från det förflutna, ser han förbi nattlivet och festerna för att finna ett tidlöst landskap av absurd och utsökt skönhet.

Trivia

En Oscarsnominering 2014.

Mitt omdöme

Vackert ramverk och flera starka scener, men det räckte inte för som helhet fungerade det inte. Som så många andra filmer led den av att vara på tok för lång och efter en bra början så hände något och jag tyckte det var svårt emellanåt att hänga med i svängarna. Men jag gillar kontrasten med det ljuva livet i Rom och uppvisandet av dekadensen när mörkret gör sitt intåg i staden. Önskar bara att manuset hade skruvats ihop bättre och personen ansvarig för saxen fått större friheter.

Noterar att samma regissör och skådespelare även medverkat i en tidigare Oscarsnominerad film, Il Divo (2009), och när jag fräschar upp mitt minne och läser vad jag skrev om den ser jag många likheter med denna film.

 

2 reaktion på “La Grande Bellezza

  1. Jag gillade, precis som du inramningen, men var nog mer förtjust i den som helhet – just för att den handlar om just ingenting och det görs bra… Jeps verbala avhyvling riktad mot en kvinnlig bekant på en av festerna, var ju inget annat än suveränt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>