Oscarsgalan 2013

Vinnarna blev:

 

Best Picture

Argo

Actor in a leading role

Daniel Day-Lewis

Actor in a supporting role

Christoph Waltz

Actress in a leading role

Jennifer Lawrence

Actress in supporting role

Anne Hathaway

Animated feature film

Brave

Cinematography

Life of Pi

Costume design

Anna Karenina

Directing

Ang Lee – Life of Pi

Documentary feature

Searching for Sugarman

Documentary Short

Inocente

Film editing

Argo

Foreign Language Film

Amour – Österrike

Makeup and Hairstyling

Les Misérables

Music Original Score

Life of Pi

Music Original Song

Skyfall – Skyfall

Production Design

Lincoln

Short film animated

Paperman

Short film Live action

Curfew

Sound Editing

Per Hallberg och Karen Baker Landers – Skyfall

Paul N.J. Ottosson – Zero Dark Thirty

Sound Mixing

Andy Nelson, Mark Paterson och Simon Hayes – Les Misérables

Visual Effects

Life of Pi

Writing Adapted Screenplay

Chris Terrio – Argo

Writing Original Screenplay

Quentin Tarantino – Django Unchained

….

Svagt startfält i år med givna vinnare och andra kategorier som var öppna. Hur skulle det gå för Spielbergs Lincoln – en hit eller en miss? Jag trodde på en hit, men blev inte ledsen för att det blev en miss. 12 nomineringar, men fick bara två statyetter: för Produktionsdesign/Scenografi och den andra gick till Daniel Day-Lewis. Den senare var ju en given vinnare likaså Anne Hathaway, inga konstigheter där liksom att förhandstippade Argo tog hem Bästa film. Överraskande glad blev jag att det gick så bra för Ang Lees Life of Pi, en film som jag hade starka betänkligheter emot att se, men blev positivt överraskad. Plockade hem den tunga statyetten för regi och välförtjänta statyetter för foto och det visuella. Belönad blev den även för filmmusiken. Skådespelerskestatyetten stod mellan Jessica Chastain och Jennifer Lawrence och jag blev glad att den sistnämnde fick den. Inget ont om Chastain, men jag tycker nog allt Lawrence hade en tacksammare roll och gjorde ett bättre resultat. Kul att Quentin Tarantino fick för manus, inte för att jag tycker filmen i sig var helt lyckad, men dags för Tarantino att få en belöning för sitt slit. Och helt välförtjänt gick en statyett till Christoph Waltz som blivit en favorit hos undertecknad då han aldrig misslyckas med sitt skådespel. Själv tippade jag Tommy Lee-Jones, men det var enbart på att han vunnit i andra sammanhang och verkade vara populär. Glad att jag hade fel.

Vi svenskar får väl glädjas lite extra åt våra landsmäns framgångar i Hollywood där två fick pris för ljud och en för bästa dokumentär. Filmerna det handlar om är naturligtvis Skyfall och Zero Dark Thirty samt Searching for Sugarman, där de två förstnämnda blev nattens enda ögonbrynshöjare då det blev oavgjort mellan två så de fick dela på priset (nej, de fick inte en halv statyett var  ).

Seth MacFarlane tycker jag passade som värd med sin lugna och proffsiga närvaro. Det han lyckades mindre bra med var sina märkliga skämt som inte gick hem hos varken mig eller publiken i Dolby Theatre. Borträknat det roliga skämtet om vem som tog sig in i Lincoln huvud (John Wilkes Booth, duh) och sockversionen av filmen Flight som jag tycker var mycket bättre än originalet.

En godkänd gala, men ganska slätstruken som alltid. Lite för mycket sång och dans, men det verkar ju vara inne nu. Och firandet av Bond 50 år var blekt: dåligt ihopklippt om alla filmerna och ett framträdande av Shirley Bassey som var irriterande i sin betoning av ordet Goldfingrrrr. Jennifer Hudson var en plåga att höra när hon skränade sönder en bra låt och publiken ställde sig upp och applåderade i tacksamhet över att hon slutade skrika på scen. En överraskning var gästspelet från Vita Huset med den första damen. Visst stod hon först och yrade om något, men roligt att hon fick tillkännage vinnaren.

De ökända paret Filip och Fredrik då? Hur skötte de sig under galans gång? Måste faktiskt säga att de skötte sig bra, pratade mest under pauserna (fast de fick visst lägga band på sig flera gånger mot slutet för att inte fortsätta prata när de pratades på scen…) och då kunde man nonchalera dem. Men visst verkar de även vara mer pålästa denna gång och försökte i alla fall prata relativt seriöst om filmerna och skådespelarna.

Oscarsgalan 2013 är nu över och jag hade jätteroligt inför den genom utmaningen att försöka se så många filmer som möjligt. Tror jag landade på 34 filmer vilket jag är grymt nöjd med (men inte lika nöjd med de nominerade filmerna där överraskande många var fruktansvärt tråkiga att se). Nu är det väl bara att se vilka filmer som kommer i år och vilka som kan tänkas bli nästa års Oscarskandidater. Väl mött då!

PS. Jag tror jag bara lyckades pricka in 16 rätt, men lika glad för det är jag då jag fick fel om ”Lincoln”. :)

4 reaktion på “Oscarsgalan 2013

  1. Tackar även för detta. Kul att läsa som vanligt, men vi är ju inte helt ense i utfallet… men det behöver vi ju inte vara :-) Du vet var du kan läsa min sammanfattning…

  2. Nej, helt ense var vi inte, men kul att läsa dina reflektioner. La till några rader ovan om själva galan som jag glömt bort. :)

    Jag tycker i alla fall att det inte var så värst spännande i år och inga chockerande vinnare. Enda förvånande var när det blev oavgjort i ljudkategorin, men lite googling visar att det hänt några gånger tidigare. Fem gånger tror jag bestämt det var och senast det händer var på 80-talet. Ovanligt, men det händer.

  3. *skrattar* Läste tillägget… du är rolig du! Dissar Hudson och Bassey som jag tyckte gjorde de bästa musikaliska framträdandena. :-) Nå, sedan att det var mycket musik och dans kan nog bero på att temat för galan i år var just musik i film… så det var kanske ofrånkomligt :-).

  4. Är det inte dags att instifta en Oscar för Oscars-entusiaster? Du skulle ligga bra till :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>