Piranha (2010)

Regi: Alexandre Aja

Skådespelare: Elisabeth Shue, Richard Dreyfuss, Ving Rhames, Jerry O’Connell, Christopher Lloyd, Eli Roth, Steven R. McQueen, Kelly Brook, Dina Meyer

År: 2010

Genre: Skräck

Sett: Canal+ 18/9 2011

Längd: 85 min.

Betyg: 2/5

IMDb

Synopsis

En spricka i havsbotten öppnar portarna till en förhistorisk värld. Men om människan kan ta sig in, kan andra ta sig ut? Gigantiska pirayor som inte smakat människokött på två miljoner år, jagar i flock och har en omättlig aptit, sätter kurs mot Lake Victorias strand där tusentals badande ungdomar på skollov just dragit igång ett megaparty.

Trivia

Nyinspelning av filmen med samma namn från 1978.

Filmen spelades in i 2D, men konverterades till 3D. Till skillnad mot många andra filmer så var den planerad att konverteras till 3D från början.

Mitt omdöme

En film som jag hört talas om, men som inte hamnade på min topplista över filmer att se så att säga… Läste en recension (innan jag sett filmen vilket hör till ovanligheterna) av Janne på Discshop som roade mig och som väckte min nyfikenhet för filmen. Och när så väl filmen dök upp i tv-rutan när jag satt och slözappade på natten så tänkte jag att Why not? Lika bra att se den med egna ögon.

Jag kan bara hålla med om det Janne skriver: helt galet mycket blod och kroppsdelar som viner förbi och fokus från berättelsen (den magra som finns där i bakgrunden och puttrar på som en hackig båtmotor som går på bensinångorna) drunkar i allt blod. Men inget som direkt förvånar mig för detta har vi ju sett ett otal gånger i liknande filmer. Skillnaden är dock att i denna film tippar det raskt över till att bli en komedi och allvaret lyser med sin frånvaro. Jag sitter mest och förundras över 1. skådespelarensamblen som ställt upp 2. hur nästa person ska möta sitt öde: bli uppäten? bli av med en kroppsdel? 3. alla miljoner som pumpats in i filmen. Jag har noll sympati eller känsla för någon av karaktärerna vilket är ett bottennapp för filmen.

Det är uppenbart att allt krut lagt på specialeffekterna för det fullkomligt frossas i olika sätt att visa upp lemlästade människor så de slår knut på sig själva. Blir för mycket helt enkelt. Men trots allt kan jag inte låta bli att ge filmen en tvåa (en svag sådan) för lite road blir jag ändå av den. Men knappast på sådant sätt som Aja hade tänkt sig tror jag…

Nåja, nu har jag sett den. Bara att invänta Piranha 3DD som väntas ha premiär vintern 2011…

5 reaktion på “Piranha (2010)

 1. Hur tänkte synopsis-författaren här: ”Gigantiska pirayor som inte smakat människokött på två miljoner år” – fanns det människor då? :-P

  Får väl ta och se filmen – trots allt – fast det bär mig emot… fast inte så mycket :-P

 2. :D

  Och jag fann ju mig själv bli smått road av den faktiskt. Underhållande dåligt vilket inte är illa i sig… :)
  (Sen om det var den sena timmen som påverkade mitt omdöme ska jag låta vara osagt..)

  Ja! Se den! Vill veta vad du tycker om den! Så kan vi se 3DD också sen… *ryser*

 3. Självklart – ett par gånger! :-D

  Den har sina fördelar, även om den har sina brister. Se den! OM inte annat för att flera personer debuterar här eller gör bland sina första försök bakom kameran – t ex Joe Dante, Chris Walas och Rob Bottin! :-)

  Om du gitter – se min kortrecension på FFB per den 15e augusti 2011 :-)

 4. Förstod väl att du sett den! :D

  Ok, får notera den på listan! (Och ska försöka komma ihåg att kolla på FB efter din kortrecension)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>