Planet of the Apes

”Get your stinking paws off me, you damned dirty ape.”


Regi: Franklin J. Schaffner

Skådespelare: Charlton Heston, Roddy McDowell, Kim Hunter, Linda Harrison

År: 1968

Genre: Sci-Fi

Sett: DVD 5/3 2011

Längd: 112 min.

Betyg: 4/5

IMDb

Synopsis

En astronautbesättning kraschlandar på en planet i en avlägsen framtid där intelligenta, talande apor är den dominanta rasen och där människorna är dess undersåtar.

Trivia

Baserad på boken med samma namn skriven av Pierre Boulle. Den fick stor uppmärksamhet på grund av sin annorlunda samhällskritik där människor och apor byter plats. I boken är apornas samhälle teknologiskt likt 50- och 60-talet med städer, bilar etc, teknologi kvarlämnat av planetens mänskliga bosättning. Filmens budget tillät inte detta scenario så i stället placerades handlingen i ett mer primitivt samhälle.

Filmen hade svensk premiär 6 maj 1968 på biograferna Rigoletto och Rival i Stockholm.

2001 gjordes en nyinspelning av filmen med Mark Wahlberg i huvudrollen.

Charlton Heston och Linda Harrison är de enda som varit med i både denna film och nyinspelningen.

Ingrid Bergman erkände senare för sin dotter Isabella Rosselini att hon ångrade att hon tackade nej till rollen som Zira och chansen att spela mot Charlton Heston.

Filmen fick fyra uppföljare (1970-1973).

Då det ej fanns någon Oscarskategori för makeup (kom först 1981) så fick John Chambers en heders Oscar för sitt arbete med sminket i filmen.

Mitt omdöme

Gediget hantverk som håller än idag. Imponerande makeup, snyggt foto, välkomponerad musik och bra skådespelare överlag (borträknat han som spelade en utav astronauterna, minns nu ej namnet). Välskrivet manus med ett slut som var oerhört överraskande första gången jag såg det, men självklart inte har samma effekt vid omtitt. Men jag gillar det. Gillar hela storyn i filmen där man vänt på rollerna: aporna som är av lägra rang hos oss blir de dominanta i filmen. Och att de anammat samma synsätt som vi har på aporna. Intressant och tankeväckande med de omkastade rollerna. Tänk om evolutionen tagit en annan väg…

En reaktion på “Planet of the Apes

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>