Hors-la-loi (Outside the Law)

Three brothers. One destiny. Freedom at all costs.


Regi: Rachid Bouchareb

Skådespelare: Jamel Debbouze, Roschdy Zem, Sami Bouajila

År: 2010

Genre: Thriller

Sett: DVD 27/2 2011

Längd: 133 min

Betyg: 3/5

IMDb

Synopsis

Efter att ha förlorat sin familj hemma i Algeriet är tre bröder och deras mor utspridda över hela världen. Messaoud ansluter sig till franska armén i striderna i Indokina, Abdelkader blir ledare för den algeriska självständighetsrörelsen i Frankrike och Saïd flyttar till Paris för att göra sin lycka i skuggiga klubbar och boxningssalar i Pigalle. Så småningom sammankopplas deras öden och återförenar dem i den franska huvudstaden, där frihet är en kamp som måste bekämpas och vinnas.

Trivia

Engelsk titel: ”Outside the Law”

Algeriets Oscarsbidrag i kategorin Bästa utländska film.

Mitt omdöme

Många opponerar sig emot att filmen benämns som en gangsterfilm, men jag kan förstå det då den är filmad mer i den stilen än som en hjältemodig motståndsrörelse under andra världskriget eller som en historisk berättelse. Jag gillar det. Snyggt filmat i passande miljöer, bra musik och kostym som andas den tidsepoken (med fokus på ”gangstermodet”: hattar, långa kappor och accessoaren det långa geväret/kulsprutan..). Mycket bra skådespelare som fångar min uppmärksamhet. Dock tycker jag den var aningen för lång och hade vunnit mer på att kortas ner.

2 reaktion på “Hors-la-loi (Outside the Law)

  1. Absolut – på tok för lång.

    Sedan förstår jag inte att man opponerar sig mot benämningen gangsterfilm. Här finns gangsterklichéer, så att det räcker och blir över. Inramningen skiljer sig inte heller nämnvärt – förutom att det även finns en algerisk mostståndsrörelse. Finns klichéerna, så spelar det ingen roll vilket ramverk det är – motivbilden är fortfarande densamma.

    Kvinnoporträtten – såväl mamman och Messaouds fru som Hélène – är endimensionella.

    Storyn tappar fotfästet och vet inte riktigt var den ska stå, så fokus verkar vara att framstå som hipp. Sålunda är kostym och foto – som du också menar – bra.

  2. Precis: gangsterklichéer finns det gott om i filmen. :)
    Och ja, jag får nog lov att hålla med dig om det du skriver om kvinnorna i filmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>