Little Odessa

Betyg: 4/5

Regi: James Gray

Skådespelare: Tim Roth, Edward Furlong, Moira Kelly, Vanessa Redgrave, Paul Guilfoyle

År:  1994

Genre: Drama

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0110365/

Sett: DVD 26/9

Little Odessa berättar om två bröder, varav den äldre av dem, Joshua (Tim Roth), är en kallblodig torped som återvänder till sina barndomstrakter i lilla Odessa för att genomföra ett av sina ljusskygga uppdrag.
Väl där konfronteras han med det oundvikliga, att stå till svars för sin familj som han lämnat bakom sig. Den sociala interaktionen med hans yngre bror (spelad av Edward Furlong), hans döende mor och hans hårdnackade far får hans torpedimage att rasera bit för bit.

Lågmält berättat drama med tragisk underton. Thriller vill några benämna den som, men jag föredrar drama. Visst förekommer det skjutvapen, mord och gangsters, men fokus ligger på familjerelationen. Bra skådespelare, främst Tim Roth som jag gillar skarpt, som gör så att man sveps med i handlingen. Dock tappar den tempot en aning efter ca en timme, men plockar snart upp det igen. Och man visste redan från början att det här kommer inte sluta på ett bra sätt. Något kommer att ske då Joshua återvänder till Little Odessa och rör om i grytan.

Mycket passande scenografi och miljöer. Gillar den ruffiga storstadsmiljön och att det utspelar sig vintertid. Inget att anmärka på fotot som sköts alldeles utmärkt. Fantastisk vy från kyrkogården med staden som brer ut sig vid dess fötter. Inga specialeffekter som är så vanligt numera för att göra scener mer ”coola”. Ganska befriande att se en ”vanlig” film om ni förstår vad jag menar.

Betyget pendlar mellan en stark trea och en fyra. Valde en fyra för jag gillar Roth. :)

2 reaktion på “Little Odessa

  1. Väldigt länge sen jag såg den här filmen. Men jag tyckte den var väldigt bra då och håller med om vad du skriver. Främst om Tim Roth som är filmens styrka. Väldigt mörk film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>