The Exorcism of Emily Rose

emilyrose

Betyg: 3/5

Regi: Scott Derrickson

Skådespelare: Laura Linney, Tom Wilkinson, Jennifer Carpenter

År: 2005

Genre: Skräck

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0404032/

Sett: DVD 29/10

Filmen bygger på en sann historia och den kommer att ställa alla dina föreställningar och till slut även din tro, inför många prövningar. Emily Rose (Jennifer Carpenter, White Chicks) var en vanlig tonårstjej som utsattes för skrämmande, demoniska krafter som kom att sätta skräck i en hel stad och plåga hennes själ.

Men var hon, som många trodde, besatt? I ett försök att rentvå prästen som utförde exorcismen på Emily, upptäcker en skeptisk advokat (Linney) att kraftfulla, andliga väsen faktiskt existerar. Denna skrämmande film utvecklar sig till en återkommande mardröm, utan slut…

Baserad på den sanna historien om Anneliese Michel, en ung tyska som led av ungefär samma öde som den fiktiva Emily Rose, på 70-talet. Michels föräldrar och två präster som utförde exorcismen åtalades och fälldes sedan för dråp. Vissa händelser i filmen har justerats/ändrats enkom för passa filmformatet.

Det stora problemet med filmen för mig, är att den är verklighetsbaserad. Brukar inte ha problem med det, men här handlar det om något så kontroversiellt som att vara besatt av djävulen och då kommer man ju inte ifrån frågeställningen: är det möjligt? Denna fråga följer mig genom hela filmen vilket förtar själva känslan för handlingen och jag vet inte om jag ska behandla den som en film eller som en dokumentär.

Filmen är välgjord med mycket bra skådespel av framförallt Laura Linney, som den tuffa advokaten vars tro börjar vackla när hon tar sig an fallet och märkliga saker börjar inträffa, och Jennifer Carpenter i rollen som Emily Rose. Den senare har jag endast sett i tv-serien Dexter där jag inte alls gillade henne så jag var faktiskt lite skeptisk till henne i början. Blev dock positivt överraskad av hennes prestation i denna film som var riktigt bra.

Fokus ligger på rättegången och vi får se glimtar av Emilys upplevelser, främst genom prästens ögon. Något som förtar ’skräckupplevelsen’ är det abrupta klippen tillbaka till den sterila rättegångssalen, precis när jag börjar känna nackhåren resa sig. Inte alla gånger det sker, men tillräckligt ofta för att jag ska bli frustrerad.

Som jag skrev inledningsvis, denna film hade gett mig så mycket mer om den inte hade varit baserad på en verklig händelse. Då hade jag lugnt(?)  kunnat luta mig tillbaka i soffan och njutit av en riktigt bra film.

5 reaktion på “The Exorcism of Emily Rose

  1. Bra film och man får höra hela berättelsen via en rättegång mot prästen som utförde exorcismen, men den skulle ha varit ett snäpp bättre om man fått se lite mer av Emily Rose besatthet.
    Hon spelade Emily Rose riktigt bra faktiskt, de få scener man fick se henne vara besatt.

    En sak som jag faktiskt saknade på slutet, var att man fick se advokatens armbandsur när rättegången startat stanna kl. 03.00 och dagen efter stod hon och knackade på den för att få igång den. Jag skulle faktiskt ha velat se som sista scen en bild på denna klocka kl. 03.00 efter det att rättegången var över gå igång igen.

  2. Jag säger till er som jag sa till XC och dukeofnewyork. Om man finner denna film och framförallt den verkliga händelsen så ska man ta sig en titt på den tyska filmen Requiem som kom 2006. Där har ni en jäkligt bra, spännande, intressant och rörande film om Anneliese Michel och hennes levnadsöde. Den är dessutom betydligt mer realistisk och verklighetstrogen än den här filmen.

  3. Jag missade ett par ord verkar det som. Det jag menade var att man bör kolla upp den andra filmen som jag tipsar om, om man finner denna film och/eller det verkliga fallet intressant. Med det sagt så tycker jag att den här filmen är helt okej. Första gången som jag såg den så tyckte jag den var riktigt bra, men nu när jag har sett om den några gånger och dessutom sett, och sett om, Requiem, så ser jag mer och mer svagheterna i denna film. Främst har jag fastnat för Jennifer Carpenters prestation samt den, för mig, unika mixen av skräckfilm och rättegångsdrama.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>