Man of Steel

  • LandUSA, Kanada, Storbritannien
  • Regi: Zack Snyder
  • Skådespelare: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane, Kevin Costner, Russell Crowe, Laurence Fishburne, Antje Traue
  • År: 2013
  • Genre: Sci-fi, action
  • Sett: Blu-ray 8/3 2014
  • Längd: 143 min.

IMDb

Synopsis

Ända sedan Clark Kent insåg att han äger unika förmågor har han förstått att han kommer från en annan värld. När han som ung man söker efter sitt ursprung får han veta varför han skickats till jorden. Men inom honom bor en starkare kraft att vilja göra vad som är rätt. Snart står människornas hopp till en oväntad hjälte.

Trivia

Filmen hade premiär i juni 2013, samma år som det var 75-års jubileum för Stålmannen.

Zods sändning till jorden är på engelska, kinesiska, portugisiska, esperanto och klingon.

Henry Cavill ville att hans kropp skulle se naturligt muskulös ut, utan några hjälpmedel eller digitala effekter, så han körde ett stenhårt träningsprogram för att åstadkomma det. Zack Snyder tyckte även det var viktigt med t-shirt-lös scen så att publiken skulle se att Cavill var muskulös på riktigt och inte använde vadderad dräkt.

Brandon Routh visade intresse för att reprisera rollen som Stålmannen (vilken han spelade i filmen från 2006), men då Warner Bros. meddelade att filmen skulle vara en ”clean reboot” ville inte Zack Snyder ha några band till tidigare versioner av karaktären.

Till filmen har Zack Snyder plockat ihop delar från tidigare filmer och från serietidningarna och flera scener är homage till dem.

Hans Zimmer är kompositör och inget av John Williams kända soundtrack används.

Mitt omdöme

Jag hade inga större förväntningar på filmen, men måste erkänna att jag blev positivt överraskad. Bra skådespelare och en berättelse som fungerade även om man inte känner till Stålmannen i någon större utsträckning. Jag tror det jag fastnade mest för var att filmen även fungerar som sci-fi och inte bara som en superhjältefilm, där jorden står inför ett hot från utomjordingar och katastrofen som stundar. Mörk och välgjord scenografi byggde på den känslan. Plus att jag gillade Clark/Stålmannens historia, hur han försöker anpassa sig, inte bara till omvärlden, utan även till sig själv.
Ett till plus är att att de anammar lite det jag bl a älskar med Star Trek: samhällskritiken. Här i form av hur folket på Krypton behandlat sin planet, sugit ut den tills inget finns kvar av den. Något för oss människor att ta till oss…

Balansen är väldigt bra där inget tippar över som t ex relationen mellan Clark och Lois. Amy Adams gör ett bra porträtt och jag gillar även att vi slipper delen med att hon inte vet vem Clark är. Michael Shannon är bra som Zod, en karaktär som inte bara är fylld av ilska och hämndlystnad, utan är en general vars uppgift är att ta hand om sitt folk. Till varje pris. Jag tycker t.o.m Kevin Costner fungerar som Clarks adoptivpappa. Så även Diane Lane som mamman. Dock blev jag något distraherad av hennes framtänder som måste vara fixade för de stack ut så dant. :D
Antje Traue gillade jag skarpt: mycket trovärdig som kvinnlig skurk och jag ser gärna mer av den karaktären.

Det som drar ner filmen något är actionscenerna mellan Stålmannen och Zod som blir alldeles för långa. Men jag blev trots allt underhållen av filmen så det kan jag förlåta.

Kommentar: jag har själv ingen större relation till Stålmannen, mer än att jag vet vem den karaktären är och att Christopher Reeves gestaltade honom på film. Osäker på om jag ens sett någon film, mer än delar från dem. Och några lösryckta avsnitt av tv-serien med Dean Cain och Teri Hatcher.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>