Drag Me to Hell

drag.me.to.hell

Betyg: ***

Regi: Sam Raimi

Skådespelare: Alison Lohman, Justin Long, Lorna Raver, Dileep Rao, David Paymer

År: 2009

Genre: Skräck/(Komedi)

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1127180/

Sett: DVD 22/11

Christine Brown (Alison Lohman) är en ambitiös bankrådgivare med en charmerande älskare och en lysande framtid. Men allt förändras då den mystiska Fru Ganush kommer till banken för att be om förlängning på sitt förfallna huslån. Borde Christine ge den gamla damen en hjälpande hand eller neka henne förlängningen för att imponera på sin chef för en möjlig befodran? Olyckligtvis väljer Christine det första alternativet och den gamla damen lägger en förbannelse över henne och helvetet börjar…

Måste bara skriva det med en gång: jag gillar verkligen musiken i filmen! Så bra och passar perfekt in här. Snyggt intro med förtexterna: illustrationerna, färgerna och den svarta röken som slingrar sig ondskefullt omkring……
Direkt i öppningen får vi reda på vad som komma skall: föräldrarna tar med sin son till en kvinna för att driva ut den onda anden som är ute efter sonen. De misslyckas och sonen dras ner genom golvet, ner till helvetet….
Ca 30 år senare lär vi känna Christine som har oturen att möta den gamla damen som lägger en förbannelse över henne.

Alison Lohman är mycket bra och får fram alla känslor som krävs för att lyfta fram rollen: osäkerheten, beslutsamheten, dragkampen inombords över beslutet hon är tvungen att ta, tuffheten, hennes styrka som sakta växer fram, ja rubbet :)

Storyn flyter på bra filmen igenom, inga stopp på vägen. Skrämseleffekterna sitter där de ska – inklusive två oväntade som fick mig att hoppa till  :o  Lite småroliga scener emellanåt. Skrattade gott åt den där Christine sitter med Stu för att gå igenom en låneprocedur med honom då hon ser hans hand, som ser ut som den gamla damens, trumma med fingrarna på bordet. Mer och mer. Vi anar explosionen som snart kommer. Trots det rycker jag till lite när Christine ställer sig  upp och skriker: “……and……get your filthy hands off my table!” Hinner tänka: åh nej, vad gör hon?  Omgivningens reaktion, stumheten, tystnaden..men framförallt Lohmans spel. Strålande!
Sedan har vi även scenen när hon ligger och sover och en fluga tar sig in i rummet, surrar omkring för att sedan landa på kameralinsen. Överraskande och snyggt! Mycket flugor med, men det har vi ju lärt oss från Huset som Gud glömde vad det innebär…

Måste ju även ge ett plus åt scenen där Christine ringer sin pojkvän och vi får se hans telefon ringa i förgrunden. Inte vilken telefon som helst, utan en iPhone  Kärlek :)

Favoritscenen är dock den där hon står i graven, ställer sig upp och sträcker handen upp i luften och ropar segervisst: “Choke on this bitch!”. Snyggt filmat där vi ser upp mot henne, hon tornar upp sig och regnet öser ner, hon ser så stark ut och hon är stark, man känner verkligen det. Wow. Fanns det inte en liknande scen i Evil Dead eller minns jag fel?

Det jag saknar i filmen är spänningsuppbyggnaden som är ganska blek: i stället kör de på för fullt och missar den nervkittlande spänningen för det går undan så man hinner inte känna efter riktigt. Lite mer krut kunde de gott ha lagt på den onda onden som kändes så där. Ingav ej känslan av någon mäktig, skoningslös vålnad, vilket jag tycker är synd.

3 reaktion på “Drag Me to Hell

 1. Låter som en intressant och bra film. Hoppas få möjlighet att se den ngon gång i alla fall.

  Hur var Justin Long (Clay Dalton i filmen)? Han är ju mer känd för att göra komedier och gör det oftast mycket bra. Dock är det han som varit ett av frågetecknen för mig då det här inte är en renodlad komedi.

  Bra recension för övrigt. Kanske lite spoilrig men det är inte lätt att kunna skriva spoilerfria recensioner.

 2. Sorry, ja det blev lite spoilers här :( Försökte dock begränsa det liiiite iaf :D

  Gällande Justin Long: han gjorde väl sitt men inte desto mer. Ganska osynlig och intetsägande. Överlag var det nog så med alla skådespelare, var Lohman som höll i trådarna helt. Utan henne hade det nog blivit platt fall med denna film.

 3. Alright. Lite som jag misstänkte om Justin Long med andra ord.

  Det ska iaf bra riktigt kul att få se filmen framöver. Jag får verkligen känslan av att Sam Raimi har hittat tillbaka till sina rötter med denna film. Visst är Spider-Man bra filmer men det är med filmer som Evil Dead-sviten samt även denna som Sam Raimi verkligen kommer till sin rätt IMO.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>