Dracula

Alternativ titel: Mysteriet ”Dracula”

Land: USA

Regi: Tod Browning

Skådespelare: Bela Lugosi, Helen Chandler, David Manners, Edward Van Sloan

År: 1931

Genre: Skräck

Sett: Blu-ray 16/6 2013

Längd: 74 min.

IMDb

Synopsis

Slottet Dracula reser sig hotfullt bland bergsskuggorna i Karpaterna och injagar skräck i invånarna i de transsylvanska byarna vid bergens fot.

Trivia

Lon Chaney skulle spelat rollen som Dracula, men då han dog 1930 ersattes han av Bela Lugosi.

Bela Lugosi spelade samma roll på Broadway 1927 och var så angelägen om att få rollen i filmen att han gick med på en väldigt låg lön.

Öppningsmusiken till filmen är från Svansjön.

Liksom prologen i Frankenstein höll Edward Van Sloan ett tal i epilogen om vad publiken just sett. I samband med nyreleasen 1936 klipptes den bort och anses nu vara förlorad.

När Bela Lugosi dog 1956 begravdes han i capen han bar i ”Dracula”.

Mitt omdöme

Efter att igår ha sett klassikern Frankenstein föll det sig naturligt att fortsätta på det spåret och se ”Dracula” från samma år. Konstaterar att det är skillnad mellan filmerna gällande manus och regi: kvällens film kändes mer genomtänkt och välregisserad. Gillar bäst början som var riktigt bra gjord med öppningen i den lilla byn med invånare som INTE pratar engelska, stämningen och skådespeleriet. Tyvärr tappar filmen fart mot slutet och det blir mycket snack och liten verkstad. Bela Lugosi gör bäst ifrån sig i början för mot slutet står han mest och stirrar med besatt blick.

Med facit i hand är det roligt att se hur många efterföljare som följt 30-tals filmens anda, som t ex Francis Ford Coppolas Dracula. Så har du fördomar mot äldre (svart-vita i synnerhet – ja jag vet att ni finns där ute!) filmer så lägg dem åt sidan för detta är en klart sevärd film!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>