The Imaginarium of Doctor Parnassus

Regi: Terry Gilliam

Skådespelare: Christopher Plummer, Heath Ledger, Lily Cole, Andrew Garfield, Tom Waits, Johnny Depp, Jude Law, Peter Stormare

År: 2009

Genre: Drama/Fantasy

Sett: Blu-ray 18/6 2011

Längd: 122 min.

Betyg: 3/5

IMDb

Synopsis

I utbyte mot övernaturliga krafter ingår dr Parnassus ett avtal med djävulen om att överlämna ett av sina barn på dess 16-årsdag. Men när hans dotter Valentinas ödesdigra födelsedag närmar sig, dyker en mystisk främling upp som kan förändra allt. I en fängslande, laddad och högst fantasifull kamp mot klockan måste dr Parnassus nu kämpa för sin dotters liv i en surrealistisk värld och rätta till sina gamla misstag en gång för alla!

Trivia

Heath Ledgers sista film. Den är dedikerad till honom och producenten William Vince som båda dog 2008.

Efter Heath Ledgers död avstannade produktionen i några månader. Den kom igång igen då Johnny Depp, Jude Law och Colin Farrell gick med på att spela Ledgers scener. Filmens fantasivärld tillät förändringen av utseendet på Ledgers karaktär plus smarta omskrivningar som gjordes i manuset. De tre skådespelarna överlät sina inkomster från filmen till Ledgers dotter Mathilda så att hennes ekonomiska framtid skulle vara säkrad.

Många av fantasiscenerna är baserade på kända konstverk av bl a Claude Monet och Grant Wood.

Mitt omdöme

Färgsprakande story, miljöer och karaktärer. Föga överraskande då Terry Gilliam står för regi och manus. Lika smågalet som hans tidigare filmer där Twelve Monkeys är en stor favorit hos mig.

Inte så lätt alla gånger att hänga med i händelsernas utveckling, men något jag kan ha överseende med då det visuella och skådespelarna är en fröjd att se. Heath Ledger storspelade som vanligt och det är synd att han inte finns med oss längre. Tacksam story där de lyckades slutföra hans scener på ett snyggt sätt med hjälp av de andra skådespelarna som ryckte in.  Mycket kompetent skådespelarensemble överlag som de fick ihop. Parentes dock för Verne Troyer som jag inte tycker spelar så bra.

En film som handlar om hur fantasin och berättelserna håller samman universum. Och hur farligt enkelt det är att hamna i speldjävulens grepp… :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>