Red Riding: In the Year of Our Lord 1974

Regi: Julian Jarrold

Skådespelare: Andrew Garfield, David Morrisey, Sean Bean, John Henshaw, Warren Clarke

År:  2009

Genre: Thriller

Sett: 26/11 2010

Längd: 102 min.

Betyg: 4/5

IMDb

Synopsis

”Red Riding”-trilogin baseras på böckerna av David Peace, men Channel Four var tvungna att banta ner de fyra böckerna till tre filmer. Skildrar undersökningarna om seriemördaren Yorkshire Ripper som härjade i norra England under 70-och 80-talet och som mördade barn och prostituerade. Tony Grisoni har skrivit manus till filmerna, men de tre filmerna har tre olika regissörer med olika bildspråk och teknik.

Först ut är filmen ”Red Riding: In the Year of Our Lord 1974″ som handlar om den unge, oerfarne journalisten som försöker få klarhet i unga flickors försvinnanden. Men snart dras han in i en värld genomsyrad av paranoia och korruption.

Mitt omdöme

Börjar i ett makligt tempo med Eddie som återvänder till Yorkshire och får jobb på den lokala tidningen. Ung och ivrig tar han sig an gåtan med unga flickor som försvunnit. På sin jakt efter sanningen blir han kär i fel kvinna och snärjs in i maktens korruption där ingen är att lita på och där poliserna anser sig stå över alla andra och gör som de vill. Här kan man snacka om polisvåld som ger en rysningar in i märgen. Filmen börjar som sagt var i ett lugnt tempo vilket vilseleder en för man skakas om rejält när allt eskalerar och tempot blir intensivare. Allt är snyggt förpackat med läckert foto som ger en drömlik känsla, miljöer som andas 70-tal och bra musik som backar upp det hela. Väl skildrat med de olika samhällsskiktena, från slumområden till de som har det avsevärt bättre ställt. Fantastisk skådespelarensemble som hjälper till att lyfta filmen. Stjärnskottet Andrew Garfield, den nya Spider-Man, imponerar stort som Eddie. Sean Bean övertygar som den rike mannen som håller i trådarna. Warren Clarke som Molloy är lika butter som han är i tv-serien ”Dalziel & Pascoe”. Bara för att nämna några. Helt klart en sevärd film och jag ser fram emot de två  andra filmerna som sägs knyta ihop hela paketet på ett elegant sätt. Och det ska bli intressant att se vilken stil de anammar.

Edit: Nu när filmen sjunkit in så är jag inte den som är den utan erkänner att den växt i mina ögon så jag höjer faktiskt betyget till en välförtjänt fyra. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>