Dante 01

Betyg: 2/5

Regi: Marc Caro

Skådespelare: Lambert Wilson, Linh Dan Pham, Simona Maicanescu, Dominique Pinion

År:  2008

Genre: Sci-fi

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0487928/

Sett: DVD 18/9

På en rymdstation i omlopp kring den hotfulla planeten Dante hålls några av universums farligaste fångar inlåsta. En dag anländer en vetenskapskvinna för att testa en ny, obeprövad behandlingsmetod. Med sig har hon även en mystisk man som stängs in bland fångarna. Mannen verkar plågad och förvirrad, och ingen vet var han har varit eller vad han har sett. Vad man däremot snart blir medveten om är att han besitter krafter bortom våra vildaste fantasier. Är han besatt av demoner, eller är han kanske rentav självaste Frälsaren?

Regissören Marc Caro hade tänkt sig ett annat slut, men producenterna skar ner budgeten med 50%.

En rymdstation dit farliga brottslingar transporteras för att forskare ska kunna studera deras beteende. Här har vi den unga, ivriga, energiska nykomligen som anländer full av idéer om att använda ny teknik på fångarna, utnyttja dem som försökskaniner. Som motpol har vi den kvinnliga läkaren som varit där ett tag och motsätter sig den unga kvinnans metoder. Mellan dem finns den manliga läkaren som blint lyder det stora företaget som han arbetar åt. Samtidigt med den unga kvinnan anländer en mystisk främling, välspelad av Lambert Wilson (kär gammal bekant från The Matrix Revolution där han med bravur spelade karaktären Merovingian). Till en början är jag väldigt nyfiken på vem han är, denna främling som inte säger ett ord. Men den biten tappas bort på vägen och jag märker hur mitt intresse dalar. Liksom det gör för hela filmen då storyn känns halvfärdig. För grunden finns där, bara att den inte ges chansen att vidareutvecklas. Något fattas.

Den religiösa tonen som genomsyrar hela filmen klarar de inte riktigt av att hantera. De vill så mycket, men det är just det: de vill för mycket. De vet inte när de ska hejda sig utan öser på för fullt och man blir fullkomligt dränkt i den kristna symboliken.

Tillsammans med Jean-Pierre Jeunet (”Alien: Resurrection (1997)”) gjorde Marc Caro filmen ”The City of Lost Children (1995)” (mycket bra film!) och hans hantverk märks av i denna film då han är duktig på karaktärer, miljöer och foto som är lite smått galna och hysteriska.  Självklart medverkar skådespelaren Dominique Pinion även i denna film. ”Delicatessen (1991)”, som Jeunet/Caro även gjort, sägs vara riktigt bra så den har åkt in på min att-se-lista.

3 reaktion på “Dante 01

 1. ”Regissören Marc Caro hade tänkt sig ett annat slut, men producenterna skar ner budgeten med 50%.”

  Yikes! Det låter som det blev en helat annan film med en så drastisk ändring i budgeten.

  Delicatessen bör du absolut se. :)

  Själv tyckte jag väl uingefär som du. Att det är snyggt gjort men storyn faller snabbt ihop och blir bara rörig och vilar för tungt på den kristna symboligen som gott kunde ha tonats ner.

 2. Jättesynd, för det kunde ha blivit något riktigt bra av det här tror jag. Kan tänkas vara pengarna som gjorde att det blev som det blev. Eller stressen över det… Eller så hade han bara en dålig dag? :p

  Delicatessen bör jag verkligen se! :)

 3. Ja om en films budget halveras så måste ju en hel del få stryka på foten. Trist när sånt händer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>