Hard Candy

Hard Candy

Betyg: 4,5/5

Regi: David Slade

Skådespelare: Ellen Page, Patrick Wilson, Sandra Oh

År: 2005

Genre: Thriller

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0424136/

Sett: DVD  1/5

14-åriga Haley kommunicerar med den 32-åriga fotografen Jeff i ett chatforum på internet. Jeffs fyndiga formuleringar verkar fungera för hon går med på att träffas på riktigt. Haley verkar balanserad, oskyldigt flörtig och går med på att posera framför kameran. Jeff ser Haley som en lyckträff, men han har minst sagt missbedömt läget.

Filmades på bara 18 dagar (!).

Inspirationen till filmen kommer från Japan där skolflickor lurade män i en fälla som via nätet ville komma i kontakt med unga flickor. När mannen kom till mötesplatsen väntade ett gäng där och misshandlade honom.

David Slades första film. Tidigare jobbat mest med musikvideos.

Hard Candy är även pedofilernas slang för minderåriga flickor på nätet.

Trots det emotionella och psykiska innehållet i filmen tyckte Ellen Page att den tuffaste scenen var på fiket där hon var tvungen att äta mer Tiramisu än hon velat.

Patrick Wilson svimmade under den intensiva operationsscenen.

På grund av det kontroversiella innehållet i filmen hölls budgeten under en miljon dollar för att filmbolaget inte skulle kräva ändringar i manuset.

Endast sammanlagt nio minuter musik används i hela filmen.

Väldigt bra film med endast några få skådespelare som medverkar. Allt fokuserar kring huvudpersonerna Hayley och Jeff och den mesta tiden utspelas hemma hos honom där han hålls fången av henne. Intressant vinkel med en misstänkt pedofil som är ung och vacker, en förövare som är en tjej och så pass ung. Välskrivet manus som sakta för fram storyn och man har ingen som helst aning om vad som kommer att hända härnäst, allt är möjligt. Och slutet kan man bara spekulera i. Jag gillar verkligen filmer som inte serverar allt på ett silverfat utan bjuder på överraskningar.

Ellen Page imponerar stort som tjejen som ser ut som en oskyldig 14-åring, men som döljer en mörk, iskall sida. Lugnt och sakligt diskuterar hon med Jeff, spelad av Patrick Wilson som är en perfekt motpol till Ellen, samtidigt som hon antingen förbereder eller genomför sina intrikata planer. Lysande skådespel och en intelligent story som får en att förbryllat inse att ens sympatier växlar mellan huvudpersonerna. Ruskigt bra gjort och en eloge till regissören som lyckades genomföra det på ett strålande sätt. Jag sitter som fastnaglad vid tv:n och undrar hur det egentligen ska sluta.

Snyggt filmat som ger bra stöd till storyn och passande inrett hus där de kan leka med kameran för att få fram enkla effekter. Som den röda väggen som är vanligt förekommande och ack så passande. Gillar även den begränsade användningen av musik utan de låter ljud som andhämtning dominera i stället vilket bara förstärker stämningen i filmen och ökar ens obehag som åskådare.

7 reaktion på “Hard Candy

  1. Bra skrivet och jag håller med helt och hållet. Det är ett lysande kammarspel av Ellen Page och Patrick Wilson, väldigt intensivt spelat och filmen blev givetvis vinnare i min favoritkategori på Phoenix Film Critics Society Awards ”Overlooked Film of the Year”. :P För filmen ignorerades vid alla större filmgalor det året men det har troligen mer med det kontroversiella ämnet att göra än den låga budgeten.

    Efter den här filmen gjorde David Slade 30 Days of Night följt av The Twilight Saga: Eclipse. Vad säger man om den utvecklingen?

    Jag vet att du gillar att använda alternativa posters här på bloggen men jag måste ändå påpeka hur förbaskat snygg originalpostern med Page i björnfällan (eller vad det är) är.

  2. Underbar film. Och jag håller med dig om anledningen till att den ignorerades det året.
    Ja vilken utveckling av den mannen :)

    Faktiskt så tvekade jag in i det längsta med postern för jag gillar också originalet. Hittade en med en annan bakgrundsfärg så det var såååå nära. Men jag tycker ju det är så fruktansvärt tråkigt att använda samma som alla andra, i synnerhet om det är omslaget till filmen. No way! Envis kan jag vara. Ibland.
    Nu när jag är ikapp med recensioner kanske jag snart kan börja tillverka egna. Tjuvstartade lite med ett hastjobb som faktiskt ligger här i bloggen… Inte så värst bra, men den duger. Bättre än de jag hittade åtminstone…

  3. Vi får hoppas att Twishite bara var ett stort snedsteg i hans karriär.

    Jag håller med dig om att det är mycket roligare med alternativa posters och jag tycker du brukar hitta riktigt bra posters också. Det var inte kritik på nåt sätt utan jag ville bara påpeka hur snygg jag tycker originalet är.

    Vilken är det du har tjuvstartat med?

  4. Hehe, kolla igenom och ta dig en funderare. Tycker själv det är uppenbart vilken det är då det lyser igenom att det är ett hastverk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>