The Secrets in their Eyes

el-secreto-de-sus-ojos

Betyg: 3/5

Originaltitel: El Secreto de Sus Ojos

Regi: Juan José Campanella

Skådespelare: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago

År: 2009

Genre: Drama

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1305806/

Sett: 2/3

En man avslöjar några välbevarade hemligheter när han undersöker ett gammalt fall. Allt börjar med att mannen, Benjamin, vill skriva om ett fall från 1970-talet då en kvinna blev våldtagen och mördad.

Argentinas Oscarsbidrag (Bästa utländska film of course) och den som tog hem statyetten.

En relativt lågmält och långsamt berättad historia om Benjamin Esposito som har svårt att glömma den brutala våldtäkten och mordet på den unga Lilian Coletto som inträffade på 70-talet. Här mixas både nutid och dåtid på ett bra sätt. Hjälper oss att hålla reda på vilken tidsepok vi är i genom att använda varm, gulaktig ljussättning som symboliserar 70-talet. Gillar även kameravinklarna som ger en extra touch åt scenerna i stället för att bara filma rakt av. Proffsig makeup som lägger på de extra åren till karaktärerna på ett naturligt sätt. Ok manus, men filmen kunde ha kortats ner för jag tyckte den kändes lite för lång.

Favoriten är relationen mellan Esposito och Sandoval, där den senare har problem med spriten vilket föranleder till några underhållande scener. Fint även att se hur Esposito ställer upp för Sandoval och kommer till hans undsättning gång på gång, utan att klaga. En sann vän.

Gillar scenen där Irene förlöjligar och provocerar Gomez för att locka fram ett erkännande. Se hur han kämpar emot då han har otroligt svårt för en kvinna som beter sig så här. Bra scen.

Bra spelat av samtliga inblandade.

Vad gäller Oscarn så blev det en smärre skräll att den vann då den var en av de svagare av de nominerade.

5 reaktion på “The Secrets in their Eyes

  1. Snygg poster. :)

    Intressant att du gav den 3 av 5 i betyg. Med tanke på att du tycker det var ett av dom svagare bidragen så säger ju det i sådant fall mycket om hur hög kvalité som bidragen höll.

    Jag tycker om att se film i från alla världens hörn. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att se den här om jag får chansen. Ibland kan det ju vara lite svårt för en del filmer att leta sig hit. Men jag såg att t.ex. ”Faustas Pärlor” (”La Teta Asustada”) har släppts i en svensk utgåva så hoppet finns ju att även den här letar sig hit förr eller senare och då ger jag den säkert en chans. :)

  2. Ja, det var riktigt hög kvalitet på filmerna. ”La Teta Asustada” är en av dem (snart kan du läsa om den här), men även Frankrikes bidrag ”Un Prophéte” och Tysklands ”Das weisse Band – Eine deutsche Kindergeschichte” som alla var otroligt bra filmer och rekommenderas varmt.

  3. Tycker du att det var högra och jämnare kvalité på detta års nominerade än t.ex. förra årets?

    ”Det vita bandet” är jag mycket intresserad av. Dels är ju Haneke en erkänt duktig regissör. Men det är mycket annat som också spelar in. Handlingen verkar riktigt bra och att filmen dessutom är svartvit ger det hela en extra nyfikenhet hos mig. På tal om det, vet du om dom filmade i svartvitt först eller är det en sådan där konvertering där dom har filmat i färg för att sedan göra filmen svartvit?

    ”En profet” kommer jag säkert att se förr eller senare. Den känns dock inte riktigt lika intressant som övriga filmer, främst är det handlingen som får mig att tveka lite där. Men du vet ju hur jag är. Jag låter inte det vara ett hinder, utan ser gärna filmen själv.

    Jag ser fram emot att få läsa om resterande av filmerna i den här kategorien. Även andra filmer med givetvis.

  4. Årets utländska bidrag var riktigt bra överlag måste jag säga. Bara en som jag ej hann se, Ajami, så den kan jag inte uttala mig om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>