The Lovely Bones

lovely.bones

Betyg: 3/5

Regi: Peter Jackson

Skådespelare: Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Saoirse Ronan, Stanley Tucci

År: 2009

Genre: Drama/Thriller/Fantasy

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0380510/

Sett: 21/1

Historien om en ung flicka som blivit mördad och som både vakar över sin familj och bevakar sin mördare från himlen. Hon måste väga sin längtan efter hämnd mot sin önskan att familjen ska kunna gå vidare.

Baserade på den kritikerhyllade romanen av Alice Sebold.

Mark Wahlberg ersatte Ryan Goslin dagarna före inspelningen började. Goslin, som hade förberett sig genom att gå upp i vikt och skaffa skägg, hoppade av pga ”kreativa motsättningar”.

I scenen där pappan hämtar ut fotona från den första framkallade filmrullen som Susie tagit skymtar Peter Jackson med en videokamera i högsta hugg. Även hans son, Bill, finns med på ett hörn i skivbutiken i gallerian.

I en bokaffär syns postern för J.R.R Tolkiens ”Lord of the Rings” böckerna. Och alla vet vi ju vilken trilogi Peter Jackson varit inblandad i :)

Jag blir helt tagen av hur snyggt det är gjort med fotot, scenografin, CGI:n, handlingen och karaktärerna i filmen. Hur 14-åriga Susie för fram berättelsen om hennes alltför korta liv, hennes upplevelser efter döden och hur hon bevakar dem i hennes omgivning. Obehagliga scener när hon först är ”på andra sidan”, utan att själv veta om det och hennes reaktion när hon inser vad som hänt. Ruggigt bra.

Saoirse Ronan är fullkomligt lysande som unga Susie. Gillar t ex scenen i köpcentrat när hon står och bläddrar i en tidning och plötsligt går hennes stora kärlek förbi. Mormor, briljant spelad av Susan Sarandon, upptäcker vem hon spanar in och diskuterar det med en generad Susie.

När jag ändå är inne på Susan Sarandon måste jag ju bara säga att det är riktigt underhållande att se hennes entré hemma hos familjen då hon är där för att hjälpa till. Ciggen i mun och whiskeyn inom armslängd avstånd. Vilken cool mormor! Fullkomligt älskar scenen där den lilla pojken säger att hon kommer att dö och hon undrar varför? ”För att du är gammal”, svarar han. OMG, hennes min! Ha ha! Hon kommer inte att dö för hon tar sin medicin varje dag, säger hon och tar en djup klunk ur glaset. Jag skrattar gott åt den här scenen som är så bra. Tyvärr så försvinner hon ut i periferin sedan vilket är synd.

Magnifika fantasymiljöer som visar Susies nya hem. Vackert. Min favorit är scenen med de jättelika flaskskeppen som kommer in mot land från havet och samtidigt som vi ser pappan slå sönder sin samling med flaskskepp i källaren ser Susie hur dessa jätteskepp en efter en krossas mot klipporna. Wow, så läckert!

En annan favorit är den där Susie får reda på vad som hände alla de andra flickorna som hennes mördare tog livet av. Snygg invävning av de olika miljöerna med välgjord cgi och ett foto som hjälper till att förstärka det tragiska och fruktansvärda som de stackars barnen råkat ut för.

Med tanke på den starka starten så är det nästan med sorg i hjärtat jag konstaterar att filmen faller lika tungt som kassaskåpet som rullar ner i mörkret i gropen. Det senare kanske var en undermedveten handling av Jackson då han insåg att han totalt tappat greppet om filmen? :) Något hände i alla fall. Börjar med pappan som själv ska få fast mördaren och ringer polisen stup i kvarten om sina misstankar. Har vi sett det förut? Sedan fortsätter det stadigt utför och blir väldigt ofokuserat där scener mixas som egentligen borde varit åtskilda för de tar ut varann. Ska inte nämna någon här för då avslöjar jag för mycket om vad som händer. Trist.

Skådespelarprestationerna förutom de tidigare nämnda? Stanley Tucci går inte att känna igen, vilken förvandling. Vad gäller hans tolkning av mr Harvey så får den godkänt. Kan inte riktigt bestämma mig om den är bra eller bara ok. Samtidigt som han får fram en karaktär som kan vara ens granne, ingen man direkt lägger märke till förutom att man noterar att han är en aning märklig, så känns det som att jag saknar något i honom. Kan inte riktigt sätta fingret på vad, men något är det. De övriga skådespelarna gör det de ska, men inget som sticker ut direkt.

En liten parentes är att jag reagerade när jag fick höra att Lindsey i själva verket var Susies lillasyster. Jag höjde smått på ögonbrynen för jag tog för givet att hon var storasystern. Oops. Fast nu förstår jag varför för hon som spelar Lindsey, Rose McIver, är faktiskt sex år äldre än Saoirse Ronan i verkligheten.

7 reaktion på “The Lovely Bones

  1. Den här filmen ska både ses och köpas. Jag tycker om allt annat som PJ har gjort tidigare och oavsett vad jag kommer att tycka om filmen så ska jag ha den i min samling. Jag tycker att den verkar vara riktigt intressant och bra. Bra skriven recension för övrigt. Mera sådant! :)

  2. Tack, vad snällt sagt av dig!

    Jag misstänkte att du både skulle vilja se den och äga den pga PJ :)

  3. Nöjet är helt på min sida. If you keep writing them, I’ll keep reading them! :)

    Jag måste. Måste som i att allt PJ tidigare har gjort är alltfrån bra till mäserteverk. Ingen film har hittills varit dålig (även om man lite siter och väntar på det) så det känns som en självklarhet att se den här och även äga den då jag har en lite PJ-samling. Dessutom måste man ge PJ en eloge för att han väljer så bra när han ska göra en film. En del regissörer kan man känna, tar det första bästa bara för att ha lite pengar i fickan, medans PJ mer struntar i hur mycket pengar han kommer att få och arbetar mer utifrån sitt hjärta.

  4. Härligt!

    Kan inte låta bli att tänka på Bad Taste och Brain Dead när jag hör hans namn – härligt galna filmer!

  5. Det är två underbara filmer. Jag såg dom som nattbio här i stan då det begav sig, det var på den tiden då det alltid fanns sådana föreställningar. Jag antar att du har sett den helt underbara ”making of”-dokumentären ”Good Taste Made Bad Taste” till Bad Taste? du kan se den gratis och helt lagligt här:

    http://www.nzonscreen.com/title/good-taste-made-bad-taste-1988

    Man får verkligen känslan av hur roligt PJ med vänner hade när dom spelade in filmen, samt hur pass skicklig han är i sitt hantverk. Jag blev inte alls förvånad när han kom på tal om att regissera LotR.

  6. Ah, tack för länken. Ska helt klart kolla in det vid tillfälle. Lite annat som är prioriterat just nu *undrar vad det kan vara för något vid denna tid på året?* Hm.

  7. Jag får väl påminna dig annars. :p

    Den är inte så lång. Kanske mellan 20-30 minuter lång. Men under den korta tiden hinner den att bekräfta allt som man någonsin har tänkt om PJ. Karln är ett geni. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>