Sherlock Holmes

sherlock.holmes

Betyg: 3/5

Regi: Guy Richie

Skådespelare: Robert Downey Jr, Jude Law

År: 2009

Genre: Action/Thriller

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0988045/

Sett: 20/1

Hela rikets säkerhet står på spel när Sherlock Holmes och Dr Watson följer spåren efter en samvetslös skurk, vars planer kan omstörta hela det brittiska imperiet. Holmes mäter gärna sitt skarpa intellekt mot sjuka brottsgenier, men om det krävs slåss han mot skurkarna på ett mer handgripligt och kraftfullt sätt.. Info är tagen från discshop.se! Beställ före 16.00. Leverans nästa dag

Trots att Irene Adler spelar en stor roll i filmen nämns hon endast i Sir Arthur Conan Doyles ”A Scandal in Bohemia”.

Watsons replik till Sherlock, ”You know that what you’re drinking is for eye surgery”, är en referens till Sherlocks kokainmissbruk. På den tiden användes kokain som bedövningsmedel i samband med ögonoperationer och i böckerna är Sherlock kokainmissbrukare.

Guy Richies hantverk märks direkt i form av de kvicka replikerna, klippningen och hur filmen stannar upp för att övergå i slowmotion.

Robert Downey Jr fungerar utmärkt i rollen som Sherlock och har bra personkemi med Jude Law som gestaltar Watson, Sherlocks högra hand.

Riktigt läcker scenografi och snyggt foto. 1800-tals miljöerna känns klockrena. Inte för att jag befunnit mig vid den tidsepoken och kan bekräfta det, men jag får den känslan :) Favoritscen är den med explosionerna som våra huvudpersoner, inklusive Irene, hamnar i. Snyggt. Känslomässigt lyckas de bäst få till det i scenen där Watson står och packar i sitt rum när Sherlock kommer in. Atmosfären riktigt vibrerar av känslor. Well done.

Svagheten får jag nog lov att säga är historien som inte är särskilt spännande. Inget nydanande om jag säger så. Och ska jag erkänna, ibland blir det för mycket av Sherlocks kvickheter. Om det beror på skådespelaren eller regin ska jag låta vara osagt.

Avslutningsvis vill jag tillägga att för en som är van vid Jeremy Bretts tolkning av Sherlock Holmes (och liknande) så hade jag väldigt svårt att ta till mig att det här var den välkände Sherlock Holmes. Så i stället såg jag honom mer som en ’vanlig’ figur och då gick det mycket bättre. De som läst böckerna säger att den här filmens tolkning av karaktären är närmre böckerna än tidigare filmer och tv-serier.

7 reaktion på “Sherlock Holmes

  1. Intressant recension. Jag skulle vilja se filmen. Hoppas få göra det någon gång. Till en början var jag skeptisk till valet av skådespelare men efter att ha sett ett par trailers så känns det som ett intressnat val. Dessutom är det så mycket annat med filmen som verkar vara bra.

  2. Teknikmässigt finns inget att klaga på direkt. Ytterligare en film för dig att lägga i att-se-listan :p

  3. Den ständigt växande listan. Tänk om man vore ekonomiskt oberoende. ;)

    Jag tycker den här filmen känns som en bra inkörsport för mig som varken kan eller vet någonting om Sherlock Holmes sedan tidigare.

  4. Tycker att du har sammanfattat det bra och som vanligt med ett öga för detaljer.

    Jag överraskades av att de lyckats ”pimpa” Sherlock Holmes-mytologin och ändå behålla en egen ton och integritet.

    Stort plus i kanten för karaktären Irene Adler – son är milsvida från merparten andra kvinnliga rollfigurer oavsett epok filmerna utspelas i.

  5. Tack!

    Två frågor: har du läst böckerna? Har du sett den nya tv-serien (mini) på SVT?
    Jag har inte läst böckerna och jag lyckades komma ihåg att se första avsnittet på serien. Kom precis på att jag skulle spelat in reprisen, men kan konstatera att jag ligger väl två avsnitt back. Suck. Får väl shoppa den på DVD. :)

  6. Jag har läst en hel del av böckerna (om inte rent av alla) under sena tonåren och tjugoårsåldern. Intressanta tyckte jag då!

    Nej, har inte sett mini-serien. Ärligt talat – ser inte alls på TV nuförtiden (i och med att jag jobbade i Polen) och följer inget… förutom MelFesKoma (tradition). Kommer väl även igång nu på söndag med tanke på The Walking Dead”. :-D

  7. Tror du att du skulle tycka böckerna var lika intressant nu?

    Nej, jag är själv dålig på att följa tv-serier på TV. Jobbigt med reklamkanalerna, men framförallt att behöva vänta en hel vecka till nästa avsnitt. Man kommer ju av sig då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>