Rise

rise_blood_hunter

Betyg: 2/5

Regi: Sebastian Gutierrez

Skådespelare: Lucy Liu, Robert Forster, Michael Chiklis

År: 2007

Genre: Skräck

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0389328/

Sett: DVD (klippta versionen) 10/1

Sadie vaknar upp, det är mörkt och hon är inspärrad. Paniskt kämpar hon sig fri och upptäcker att hon befinner sig i kylrummet på ett bårhus. Hon är inte död, men inte heller levande. Den morbida, underjordiska kult som hon har avslöjat i en serie undersökande artiklar har fått tag i henne. Men ännu återstår en sista, drastisk möjlighet för henne att hitta den som ligger bakom allt. Om hon bara kan stilla sin törst efter blod först…

I öppningsscenen ser vi en iskall Sadie som lurar en intet ont anande man i en fälla. Vad ville mannen egentligen med den unga tjejen? Svaret får vi senare…

Lovande början, särskilt med scenen där Tricia följer med sin väninna till ett ”feeding party” (här kanske man borde anat oråd…) där spänningen byggs upp på ett rysligt bra sätt. Tyvärr så släpper de det konceptet i resten av filmen vilket är en miss. Spänningen är borta och det blir mest en film med alldeles för mycket dialog som förtar spänningen och Sadies jakt på hämnd som är ren action som bara rullar på. Ett exempel på där det blir för mycket dialog istället för en uppbyggnad av spänningen är scenen med Bishop och tjejen vid poolen.

Det som är bra gjort med manuset är hur de visar hur Sadie fortfarande har kvar sin mänsklighet, hur hon kämpar emot det hon blivit och vägrar acceptera det. Lite annorlunda approuch överlag på vampyrtemat. Lucy Liu får godkänt i rollen som Sadie.

Michael Chiklis gör en blek insats som polisen som blir inblandad då Tricia är hans dotter och han vill naturligtvis hitta den skyldige. Sedan var karaktären för den delen inte så väl skriven. Scenen mot slutet mellan Sadie och honom var alldeles för utdragen och jag satt bara och tänkte ”men kom igen nu, få det gjort någongång!”.

Inget att klaga på makeup och specialeffekterna som var väl gjorda.

Minus för slutet som var fruktansvärt dåligt: fokus på bårluckan som varade alldeles för länge för vad tror ni händer? Upplägg för en Rise II kanske?

En reaktion på “Rise

  1. Jag har hört talas om den här filmen tidigare. Tror till och med att jag hade chansen att köpa den billigt vid ett tillfälle, men gjorde aldrig det. Dock skulle det ju onekligen vara intressant att se den. Din recension väcker i alla fall upp intresset igen. Något som tilltalar mig är det du skriver om hur Sadie fortfarande har kvar sin mänsklighet, hur hon kämpar mot det hon har blivit och vägrar acceptera det. Det är ju ovanligt inom denna genre. Near Dark är ju en annan bra film med liknande tema. Det gör inte tillräckligt ofta bara.

    Dock verkar slutet vara trist. Sådana förustägbara slut kan sänka en film på helt egen hand faktiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>