The Book of Eli

Some will kill to have it. He will kill to protect it.

Regi: Albert och Allen Hughes

Skådespelare: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Jennifer Beals, Michael Gambon, Tom Waits

År:  2010

Genre: Sci-fi/Thriller/Drama

Sett: Blu-ray 27/11 2010

Längd: 117 min.

Betyg: 3/5

IMDb

Synopsis

Den ensamme krigaren Eli (Denzel Washington) vandrar genom den postapokalyptiska ödemark som en gång var USA. Han är på väg västerut på ett uppdrag som han inte riktigt förstår men vet att han måste slutföra. I hans händer vilar en bok som är framtidens enda hopp och som han måste vakta med sitt liv. Det är bara Carnegie (Gary Oldman) – självutnämnd krigsherre över en stad med tjuvar och beväpnade män – som vet vad Eli bär på. Han är fast besluten att få tag i boken till varje pris. Men ingenting får stoppa Eli från att fullfölja sin livsuppgift och rädda mänskligheten…

Trivia

På hebreiska, arabiska och armeniska är Eli en variant av namnet Gud.

Först åtta minuter in i filmen kommer den första dialogen.

Malcolm McDowell är okrediterad för sin roll.

Mitt omdöme

– VARNING FÖR SPOILERS —

Otroligt snyggt filmad postapokalyptisk saga där färgerna bleknat bort liksom den nya världen som överlevde det stora kriget. Kvar finns några människor som kämpar för sin överlevnad och där gatans lag råder: den starkaste överlever. Låter det bekant? Ja visst får man känslan av Mad Max anno 2000-talet. Dock finns det en markant skillnad: i denna film står budskapet tydligt: mänskligheten står utan tro och det enda som kan rädda dem är Guds ord. Efter kriget förstördes alla biblar och nu står människorna handfallna, vem ska nu vägleda dem? Men hav hopp: Eli har i sin ägo det allra sista exemplaret av bibeln och hans uppdrag är att finna en plats för den och sprida dess budskap.

Det här kunde blivit en riktigt bra film (särskilt för någon som jag som är svag för denna genre) om de bara kunde låtit bli det kristna budskapet som blev alldeles för mycket om man nu inte är religiös och har längtat efter en dylik film med budskapet som tydligt säger att utan Guds ord är hoppet ute för mänskligheten.

Sedan har vi några logiska luckor som stör en aning plus några fåniga scener som de gott kunde klippt bort. Som scenen där Eli, som i 30 år vaktat bibeln med sitt liv, ger fienden information om vad han har i sin ägo på ett utomordentligt klumpigt sätt. Och dottern som aldrig hört talas om Gud gör, inspirerad av sitt första möte med Eli, ett försök att be bordsbön vid frukostbordet med sin mor. Eh, ok. Och jag var väldigt nyfiken på var de fått tag på bensin till bilarna och ammunition till alla sina vapen? Jag menar, 30 år hade ju passerat sedan ödeläggelsen och de hade ju fullt upp med att överleva, finna mat och vatten…

Bortsett från det religiösa budskapet (med risk för att vara tjatig, men det stod mig upp i halsen) så är det fantastiskt foto och miljöer som verkligen ger känslan av postapokalyps. Otroligt snyggt filmade och koreograferade slagsmålsscener. Gillar även scenen i staden med Carnegies hantlangare som liknar en duell i den vilda västern. Plus även för scenen med Martha och George som roade mig. Bra skådespelare där t.o.m Denzel var uthärdlig och Gary Oldman briljerade i vanlig ordning. Jag är otroligt förtjust i den mannen som alltid levererar det han ska och mer därtill. Och för mig som precis sett alla Halloween-filmerna bubblade skrattet fram när ingen mindre än dr Loomis, förlåt, Malcolm McDowell dök upp. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>