Coraline

coraline

Betyg: 4/5

Regi: Henry Selick

Röster: Dakota Fanning, Teri Hatcher, Jennifer Saunders, Dawn French, Keith David

År: 2009

Genre: Animerad

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0327597/

Sett: 28/2

Coraline Jones är en 11-årig tjej full av nyfikenhet och äventyrslusta. Tillsammans med sina föräldrar har hon precis flyttat till Oregon. Hon längtar efter sina gamla kompisar och tycker knappt att föräldrarna har tid med henne, vilket driver henne på egna upptäcktsfärder.
. Informationen kopierad från disc shop.se! Över 18.000 titlar i lager. Beställ före 16:00, leverans nästa dag
En dag hittar hon en hemlig dörr, i ett av husets många rum. Dörren visar sig leda henne in i en annan dimension, där hon till sin förvåning hittar en alternativ version av sin egen vardag. Denna parallella verklighet är på ytan helt lik den värld hon just lämnat, med ett undantag – den är mycket bättre. De vuxna, inklusive hennes nya Andra mamma, verkar mycket mer omhändertagande och hon hamnar snart i allas centrum. T.o.m den märkliga katten i huset visar sig tillgiven. Kanske är det egentligen i denna värld som Coraline hör hemma?

Men en dag märker Coraline en viss förändring i Andra mammans beteende, och hon inser snart att tillvaron i den Andra världen mer och mer börjar likna ett fängelse. Med uppbådande av all sin list och allt sitt mod försöker Coraline ta sig tillbaka till sitt riktiga liv – och därigenom rädda sin riktiga familj.

Baserad på fantasy novellen av den brittiske författaren Neil Gaiman.

Till dags datum den längsta stop motion filmen (1 tim och 40 min) och även den första stop motion filmen som är filmad helt i 3D.

I den andra världen gör den andra mamman omelett. När hon knäcker ägget i stekpannan så kan den observante notera att det ser ut som Jack Skellingtons ansikte från A Nightmare Before Christmas (1993).

För att tillverka en docka av Coraline krävdes 10 personer som arbetade under 3-4 månader. 28 olika modeller tillverkades i varierande storlek.

Fruktansvärt snyggt gjord med stop motion animeringen. Hjälper till att väcka liv i storyn. Dakota Fanning gjorde Coraline rättvisa och Teri Hatcher (som  jag brukar ha svårt för) funkade jättebra som mamman. Gillade verkligen hur bra de fick fram det uttråkade barnet som föräldrarna inte har tid med. Underhållande och så bra när hon utforskar huset. Hur den andra sidan utövar en lockelse för henne då hennes egen vardag inte bjuder på någon större spänning. Förändringen som sen sker ’på andra sidan’ när sanningen uppdagas. Gör filmen lite mörkare och otäckare. Jag gillar verkligen den här filmen. Misstänkte det redan vid förtexterna som var grymt läckert gjorda med alla detaljer så omsorgsfullt på plats.

3 reaktion på “Coraline

  1. Biten med omeletten och Jack Skellington missade jag helt. Nu har jag en anledning till att se om filmen. Sedan finns det ju hur många andra skäl till att göra det också. :)

    Det här är den första och hittills enda filmen som jag har sett i 3D på bio. Jag tycker att det fungerar hur bra som helst. Jag tror att 3D-tekniken kommer att passa utmärkt till just animerade filmer. Till vanliga spelfilmer vet jag inte, då jag ännu inte har sett en sådan i 3D. Vilket jag snart ska råda bot på. Men jag ställer mig neutral till det hela tillsvidare.

    Neil Geiman är en favoritförfattare. Främst hans mer vuxna berättelser. Jag har således läst boken och kan konstatera att det är en väldigt lyckad filmatisering. Man har behållt det nödvändigaste från boken, men har även lagt till egna saker. Och det fungerar faktiskt riktigt bra till min stora glädje. Jag var lite ”orolig” på den biten då jag har sett alltför många filmatiseringar där man har skalat bort och lagt till för mycket så att det bara blir pannkaka av allt.

    Röstskådespelarna gör sig riktigt bra, även om jag tycker att det saknas det där lilla extra hos samtliga. Det är dock inte dåligt på något sätt. Bara lite väl anonymt.

    Jag såg 2D-versionen ett bra tag senare och den tyckte jag var helt okej. Helhetsintrycket kring grunderna i filmen (handling, karaktärer, röstskådespelare, osv) ändrades inte. Däremot gjorde det på den tekniska biten. Filmen var snäppet bättre i 3D än i 2D.

  2. Jag vill också se en animerad film i 3D för jag kan bara tänka mig hur bra det passar. Svårare med en vanlig spelfilm tror jag bestämt. Men Avatar, räknar du den inte som en riktigt spelfilm? För den var ju inte BARA CGI ;)

    Skulle vilja läsa lite böcker av herr Gaiman, låter som en intressant författare. Hm, när ska jag klämma in böcker i mitt liv då? Iofs, har ju semestern att ta till kanske…

  3. Det dyker ju upp några animerade filmer i 3D framöver som kan vara värda att ha i åtanke. Iofs är det uppföljare, men dom borde ju vara relativt fristående. Shrek 4 ~ 9 juli -10 samt Toy Story 3 ~ 28 juli -10, med flera. Själv såg jag Upp av Pixar för ett tag sedan och så här i efterhand ångrar jag mig att jag inte försökte att se den i 3D, för det hade nog varit något utöver det vanliga. :)

    Haha, close but no cigar. Avatar är som du säger en hel del bortom all CGI. ;)

    Jag tror att ju mer CGI du har, ju enklare är det att göra en sådan spelfilm i 3D. För jag undrar hur det skulle bli i en film där man förlitar sig väldigt lite på specialeffekter?

    Han är en intressant författare. Mina favoritböcker av honom är ”Stardust” samt ”Neverwhere”. Han har ju även gjort sitt stora mästerverk ”Sandman” som är en svit med seriealbum. Rekommenderas varmt! Sedan skriver han för flera åldrar. Mycket är riktat till barn, umgdomar eller alla som har ett öppet sinne. Men en del av hans verk är riktat till den äldre läsaren. Exempel på det är ”American Gods” och ”Anansi Boys”. Enklare läsning är t.ex. ”Stardust” och ”Coraline”. Med enklare läsning så ska det understrykas att Neil skriver på ett ”vuxet” sätt även för barnen. Så det är inte som att läsa Astrid Lindgren direkt. ;)

    Nu fick du lite tips där med. Bara att säga till om du vill ha flera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>