Oscarsgalan 2014

Nedräkning till årets Oscarsgala pågår för fullt och jag tänkte ge mig i kast med att gissa vilka som plockar hem den åtråvärda statyetten. Inte att förglömma att mycket handlar om spelet bakom kulisserna och att galan får ses som ren underhållning. Är ju faktiskt drömfabriken det handlar om!

Då kör vi:

Bästa film

Med tanke på tidigare galor i år så tror jag det står mellan Gravity och 12 Years a Slave. Tror det blir… Gravity.
Vinnare: 12 Years a Slave

Regi

Som ovan och tror även här på Gravity, mao regissören Alfonso Cuarón tar hem statyetten.
Vinnare: Alfonso Cuarón

Manus, efter förlaga

Här tror jag det blir John Ridley för 12 Years a Slave. Filmen får inte för bästa film eller regi, men för manus.
Vinnare: John Ridley, 12 Years a Slave

Manus, original

Lite lurigare här. Hm. Så länge det inte blir American Hustle så är jag nöjd. Tror det blir… Craig Borten och Melissa Wallack för Dallas Buyers Club.
Vinnare: Spike Jonze, Her

Manliga huvudroll

Samtliga nominerade förtjänar den, men jag misstänker att det står mellan Matthew McConaughey och Chiwetel Ejifor. Tror på Matthew som var helt fantastisk i Dallas Buyers Club.
Vinnare: Matthew McConaughey

Kvinnliga huvudroll

Skulle bli mycket förvånad om inte Cate Blanchett vinner trots stark konkurrens från Meryl Streep.
Vinnare: Cate Blancett

Manliga biroll

Första givna Oscarn går till: Jared Leto! Briljant spelat av honom i Dallas Buyers Club och en personlig favorit. Skandal om han inte skulle vinna.
Vinnare: Jared Leto

Kvinnliga biroll

Här tror jag det står mellan Jennifer Lawrence (väldigt populär flicka i Hollywood) och Lupita Nyong’o (som vann i Screen Actors Guild Award). Jennifer borde ta hem statyetten trots att hon vann förra året.
Vinnare: Lupita Nyong’o

Bästa animerade film

Kvällens andra givna Oscar går till Disneys Frozen.
Vinnare: Frozen

Foto

Trots att Gravity till stor del handlar om CGI så tror jag att ändå att den plockar hem detta. Nebraska kan nog charma några med sitt svart-vita foto, men förhoppningsvis räcker det inte för det var inget speciell med fotot bortsett frånvaron av färger.
Vinnare: Gravity

Kostym

Tror det står mellan The Great Gatsby och American Hustle, men tror den förstnämnda tar det.
Vinnare: The Great Gatsby

Filmredigering

Gravity.
Vinnare: Gravity

Hår och makeup

Jackass har jag inte sett och tänker inte göra det. Lone Ranger tvivlar jag tar det. Alltså blir det Dallas Buyers Club som får statyetten. Men välförtjänt också ska tilläggas.
Vinnare: Dallas Buyers Club

Bästa filmmusik

Inte min starka sida, men jag tippar Alexandre Desplat för Philomena.
Vinnare: Gravity

Bästa originalsång

Alla utom The Moon Song kan ta det. Väljer… låten Happy från Despicable Me 2.
Vinnare: Let It Go

Produktionsdesign

Ole dole doff: Gravity!
Vinnare: The Great Gatsby

Ljudredigering

Jag tror att det står mellan Gravity och Lone Survivor i båda ljudkategorierna för de två filmerna hade väldigt bra ljud. För ljudredigering tippar jag att Gravity får statyetten.
Vinnare: Gravity

Ljudmix

…och Lone Survivor får för ljudmixen.
Vinnare: Gravity

Visuella effekter

Gravity känns given.
Vinnare: Gravity

Bästa dokumentär

Här hoppas jag juryn vågat rösta på The Act of Killing, men jag är osäker på det då den är väldigt speciell. Kan vara The Square som tar det. Bra även den, men min favorit är den förstnämnda. Hm. Jag säger…  The Act of Killing i alla fall.
Vinnare: 20 Feet From Stardom

Dokumentär, kortfilm

Här har jag bara sett CaveDigger som inte var mycket att hänga i julgranen. Nyfiken på The Lady in Number 6: Music Saved My Life och jag tror juryn (de få som sett dessa filmer dvs) valde den som vinnare. Ämnet borde tilltala dem.
Vinnare: The Lady in Number 6: Music Saved My Life

Animerad kortfilm

Jag har ”bara” sett tre av de fem nominerade kortfilmerna här, men tror nog att det blir Disneys Get a Horse! som tar det. Mr Hublot såg intressant ut, men jag tror ändå på Musse.
Vinnare: Mr Hublot

Kortfilm

Tror det står mellan Just Before Losing Everything och Helium, den ena som handlar om kvinnomisshandel och den andra om en döende pojke. Ämnen som borde tilltala juryn. Jag tippar då att den förstnämnda vinner eftersom jag gillar den bättre.
Vinnare: Helium

Icke engelskspråkig film

Mest troligt blir det italienska La Grande Bellezza (The Great Beauty) som vinner. Själv föredrar jag belgiska The Broken Circle Breakdown. Danmarks bidrag är Jagten (The Hunt), men jag kan inte tänka mig att den vinner trots sitt starka ämne. Tyvärr har jag inte sett de två andra nominerade, men vet att den italienska filmen vunnit i andra sammanhang så jag tippar den som vinnare.
Vinnare: La Grande Bellezza

….

Ja, om några timmar får jag svaret! På återseende!

Kommentar: I år har jag lyckats se 40 av de nominerade filmerna. Väldigt nöjd med det. Några var omöjliga att få tag på och några valde jag medvetet bort. T ex de som nominerats för musik.

Prickade bara in 15 av 23, men visste innan att några kategorier var lite osäkra. Oscarsgalan i sig var ganska slätstruken trots Ellens något lama försök att skoja till det och hennes fusk med att utnyttja publiken, och framförallt proffset Meryl Streep, för att få till något. Blev dock skiftande resultat av det, ibland fungerade det och ibland inte. Filmklippen mellan prisutdelningen var ganska mediokert utförda. Största skrällen i mina ögon är att 20 Feet from Stardom fick Oscar för bästa dokumentär vilket jag inte alls tycker den förtjänade. Svagast  bland de alla i den kategorin.

Och Gravity får väl ses som den stora vinnaren med 7 statyetter inklusive för regin, men 12 Years a Slave plockade hem den åtråvärda statyetten för bästa film vilket inte heller var helt oväntat och visst förtjänade den det (trots att jag tycker både Dallas Buyers Club och Blue Jasmine var bättre filmer).

Märkligaste beteendet på galan hade Sally Hawkins där jag undrar om hon var extremt nervös eller hade något starkt i kroppen: förvirrat beteende på röda mattan där hon även desperat klängde sig fast vid stackars Cate Blanchett. När det var dags att presentera de nominerade för bästa kvinnliga biroll där hon skulle klippas in efter filmklippet så blev det svart ruta. Var hon inte där eller var hon inte i skick för att visas upp i bild? Märkligt var det.

Det bästa med galan var fotot de tweetade och att American Hustle med sina 10 nomineringar (!) gick lottlös. Tack.

Länk till rekord tweeten: https://twitter.com/theellenshow/status/440322224407314432

Bilden från Oscarsgalan som slog rekord på twitter

 

Ellen skulle ta ett foto av henne och Meryl Streep och det slutade med att fler och fler samlades runt dem. Bradley Cooper (i förgrunden) tog över kameran då Ellen inte lyckades få med alla i bild. Kvällens bästa! Och rekord blev det när den lades upp på twitter med miljoner som retweetade den. Kul!

4 reaktion på “Oscarsgalan 2014

  1. Tack för detta. Kul och intressant. Lite lika och lite olika. Som det ska vara :-)

  2. Återigen – tack för dina reflektioner om galan också. Kul läsning! :-)

  3. Några rätt blev det ialla fall. Det låter som om det finns utrymme för förbättring av galan. Vilken är den bästa du sett?

  4. Tack, Alex! Kul att få ta del av dina reflektioner på fejjan!

    Brorsan: Visst finns det utrymme, men bra början att ta in ”vanligt” folk (pizza-mannen) och blanda in publiken mer på ett lättsamt sätt. Och inte att förglömma selfien :D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>