Jakten

  • Original titel: Jagten
  • Engelsk titel: The Hunt
  • LandDanmark, Sverige
  • Regi: Thomas Vinterberg
  • Skådespelare: Mads Mikkelsen, Alexandra Rapaport, Thomas Bo Larsen, Annika Wederkopp
  • År: 2013
  • Genre: Drama
  • Sett: Blu-ray 15/2 2014
  • Längd: 115 min.

IMDb

Synopsis

Vi får följa 40-åriga Lucas, som äntligen har lyckas styra upp sitt liv. Efter en tuff skilsmässa har han träffat en ny flickvän, fått nytt jobb och är på god väg att bygga upp relationen med sin tonårige son Marcus. Men något går fel. Inte mycket. Bara en liten lapp. En slumpmässig lögn. Och medan snön faller och julljusen tänds, sprider sig lögnen sakta men säkert – som ett virus. Chocken och misstänksamheten frodas och det lilla samhället befinner sig plötsligt i ett tillstånd av kollektiv hysteri, allt medan Lucas kämpar ensam med näbbar och klor för att få behålla sitt liv och sin värdighet.

Trivia

Danmarks Oscarsbidrag 2014 för Bästa utländska film.

Mitt omdöme

Ett obehagligt ämne tas upp: när någon blir oskyldigt anklagad för sexuella övergrepp mot ett barn och när barn alltid anses tala sanning och vilka konsekvenser det kan få. Obehagligt även att se när dagiset tar in en s.k expert, en psykolog, som ställer ledande frågor till det lilla barnet. Och vi vet ju alla hur barn vill vara de vuxna till lags, så vad annat kan barnet göra än att hålla med. Mycket bra spelat av den unga Annika Wedderkopp.

Stark berättelse, men filmen har sina brister och tenderar ibland att bli för mycket. Och framförallt slutet kunde gott ha hamnat på golvet i klipprummet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>