Dallas Buyers Club

  • LandUSA
  • Regi: Jean-Marc Vallée
  • Skådespelare: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto, Steve Zahn, Griffin Dunne
  • År: 2013
  • Genre: Drama
  • Sett: 15/2 2014
  • Längd: 117 min.

IMDb

Synopsis

Dallas 1985. Elektrikern och lurendrejaren Ron Woodruff får diagnosen HIV och lyckas lura systemet för att förse AIDS-patienter med medicin som ej blivit godkända i USA.

Trivia

Sedan 90-talet har filmen varit påtänkt, men det finansiella satte stopp för den. Efter otaliga turer under åren med olika regissörer och skådespelare inblandade, blev filmen äntligen av med hjälp av Matthew McConaughey som hjälpte till med finansieringen.

Den låga budgeten gjorde att inga extra ljus användes och bara en kamera. Tagningarna var korta, 15 minuter, och filmen spelades in på 25 dagar.

Karaktärerna Rayon och dr Saks är påhittade för filmen.

Jared Letos första roll på fem år som skådespelare.

Woodruffs syster sägs vara nöjd med valet av Matthew McConaughey då han påminner på många sätt om hennes bror.

Sex Oscarsnomineringar 2014.

Mitt omdöme

En fruktansvärt mager Matthew McConaughey övertygar i rollen som spelaren och knarkaren Ronnie. Hans bästa prestation som skådespelare so far skulle jag vilja säga. För det verkar som att den mannen kanske har mer att bjuda på i framtiden. Och nu menar jag inte bara hans viktnedgång. Men trots hans lysande prestation så blir han ändå sopad på banan av den fantastiske Jared Leto som gör en makalös gestaltning av homosexuella Rayon som dyker upp i homofoben Ronnies liv. Föga anar de vilken inverkan de kommer att ha på varandras liv. Jag hade gärna sett en film om Rayon, för tack vare Jareds skådespel så blev jag väldigt nyfiken på den karaktären. Men samtidigt är jag tacksam att de inte gav iväg alltför mycket, utan lät oss fortsätta vara nyfikna och intresserade.

En viktig film som påminner oss om hur det var på 80-talet när HIV och AIDS blev allmänt känt och hur de homosexuella ansågs som lägre stående varelser. Bra berättelse, naturligtvis baserad på en sann sådan, och de lyckas väldigt bra med balansen av Ronnie: eget intresse och pengar som får honom att hjälpa, framförallt, homosexuella att få medicin som inte finns tillgängliga i USA. Desperationen som får folk att prova det mesta, vetskapen att det här är en fruktansvärd sjukdom, en dödlig sådan. Det talas så lite om AIDS idag och det är viktigt att påminna oss alla att den fortfarande finns och att det fortfarande inte finns ett botemedel. Och minnas alla som gått bort av denna sjukdom.

 

2 reaktion på “Dallas Buyers Club

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>