Hugo

Svensk titel: Hugo Cabret

Alternativ titel: The Inventions of Hugo Cabret

Land: USA

Regi: Martin Scorcese

Skådespelare: Ben Kingsley, Asa Butterfield, Chlöe Moretz, Sacha Baron Cohen, Christopher Lee

År: 2011

Genre: Drama

Sett: 25/2 2012

Längd: 126 min.

IMDb

Synopsis

Utspelar sig i 30-talets Paris där en föräldralös pojke som lever innanför väggarna på en järnvägsstation blir indragen i ett mysterium som involverar hans bortgångna far och en automaton.

Trivia

Martin Scorceses första film på 12 år som Leonardo DiCaprio inte spelar med i.

I början av filmen, när vi introduceras till järnvägsstationen, så syns James Joyce och Winston Churchill i bild.

11 Oscarsnomineringar 2012.

Mitt omdöme

Vilken magnifik inledning på filmen som lovar mycket gott! Och inte blev jag besviken heller på fortsättningen trots den trevande början på själva berättelsen. Men det tog snabbt fart när mästerlige Ben Kingsley äntrade scenen. Jag är mycket förvånad att han inte fick en Oscarsnominering för denna prestation. Jag älskar berättelsen om Georges Méliès, hur vi får ta del av hans kreativitet vid inspelningarna av hans filmer och massor med klipp från dem. Underbar och kärleksfull hyllning till den tidiga filmkonsten som så snyggt vävs ihop med berättelsen om lilla Hugo. Fantastisk detaljrikedom med alla kugghjul som håller allt igång och vad som händer som en liten del går sönder, hur allt rasar ihop. Vacker scenografi och foto med härliga kameraåkningar. Ett tekniskt och visuellt mästerverk! Parentesen i filmen är manuset som på vissa håll vacklar lite och barnskådespelarna som inte riktigt klarar av att bära alla scener själv. Kanske kombinationen med regin som påverkar det? Scorsese är kanske ingen Spielberg?

Summa kardemumma: en sevärd och visuellt vacker film som väver in berättelsen om de tidiga, innovativa filmmakarna på ett kärleksfullt sätt vilket jag gillar skarpt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>